04 Eylül 2018 04:56
Son Güncellenme Tarihi: 04 Eylül 2018 12:16

Soylu'nun adaylığına tepki: Ankara'nın ayrıştırıcı adaya ihtiyacı yok

Siyasi partilerin Ankara temsilcileri, Soylu'nun Ankara'ya aday gösterileceği iddialarına tepki gösterdi.

CNNTürkEkran Görüntüsü

Paylaş

Derya KAYA
Buse VURDU
Ankara

İktidar ve muhalefet kulislerinde yerel seçimler daha çok konuşulmaya başlandı. AKP'de ittifak tartışmaları ile beraber yürüyen belediye başkan adaylığı girdikçe daha alevlenecek gibi görünüyor. Zira AKP Ankara İstanbul gibi büyükşehirleri bırakmak istemiyor. Bu nedenle de bu illerde ittifak ile seçimlere girmesi ihtimal. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olası bir ittifakın en güçlü ismi olarak konuşulmaya başlandı. İddia Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e ait. Soylu'nun adı daha evvel AKP'nin İstanbul Büyükşehir adaylığı için de geçmişti. Şimdi Soylu rotası Ankara'ya dönmüş durumda.

Siyasi partilerin Ankara temsilcileri ayrımcı birinin Ankara gibi büyük bir ilde aday gösterilmesini 'Ankara'yı daha çok bölmek' olarak yorumladı. Parti temsilcileri, rantçı, ötekileştirici bir başkanın seçilmemesi için mücadeleyi daha güçlendirmek gerektiğinin altını çizdi..

AYRIMCILIĞI KÖRÜKLEYEN BİRİ

CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, 1994 yılından beri Ankara’yı AKP'nin yönettiği bilgisini vererek Soylu'nun aday gösterilip kazanması takdirde, Melih Gökçek'in belediyecilik anlayışından bir farkının olmayacağını söyledi. Soylu'nun ya da AKP'nin Ankara'ya vereceği bir şey olmadığını ifade eden Güvener, Soylu'nun kutuplaştırıcı açıklamalarına da dikkat çekti. Güvener, "Cumhuriyet Halk Partili il başkanlarının şehit cenazelerine katılmasını yasaklıyorum diyecek kadar bölücülük yapan, ayrımcılık yapan bir kişinin Ankara’da birleştirici, bütünleştirici toplumun tamamına hizmet vermesi beklenemez. Bu nedenle bizim ihtiyacımız olan tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da birleştirici, bütünleştirici, toplumsal kutuplaşmaya son verecek bir isim... Yani, huzur içerisinde insanların, Ankaralıların yaşayacağı bir kent yönetimine ihtiyaç var. Bu da bölücülüğü, ayrımcılığı körükleyen biriyle olması mümkün değildir. Soylu yanlış bir tercihtir. Umarım gerçek bir haber değildir. Zaten seçimi Ankara'da kazanma şansı da olmaz."

SARAY'A EN BAĞLI İSİM

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan , adaylığı doğru ise, Saray'a en bağlı bakanın aday gösterilmesini 'ödül' olarak yorumladı ve halka karşı saldırılarda pervasızca tutum alan, barış ve demokrasi düşmanı birisinin Ankara belediye başkanlığının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Aslan'ın gazetemize yaptığı açıklama şöyle: Süleyman Soylu en şahin bakanlarından biri olduğunu, emek ve demokrasi güçlerini yönelik tutumlarıyla bakanlığı döneminde göstermiştir ve bu görevini layıkıyla yerine getirmeye devam ediyor. Saray’a en bağlı bakanlardan olmuştur.  Adaylığı doğru ise bu hizmetlerinin karşılığını Ankara’ya belediye başkanı olarak fazlasıyla almış olacak. Halka karşı saldırılarda pervasızca tutum alan, barış ve demokrasi düşmanı birisinin Ankara belediye başkanlığı kabul edilemez. Ankara halkı sandıkta gerekli tutumu alacak ve tavrını gösterecektir. Ankara ikinci bir Melih Gökçek’i kaldıramaz. Melik Gökçek’in rantçı, yamacı, talancı belediye anlayışı Soylu eliyle kaldığı yerden sürdürülecektir. Emek Partisi olarak seçilmemesi için güçlü bir çalışma içinde olacağız.

BİZE DÜŞEN GÖREV TÜRKİYE’DE HALK MUHALEFETİNİ GÜÇLENDİRMEK

ÖDP Ankara İl Başkanı Semra Güven, Soylu’nun düzenin politikalarını en iyi yansıtan bir isim olarak bilinçli bir tercih olduğunu ve baskının daha da artacağının işareti olduğunu söyledi.

Güven, Soylu’nun adaylığını AKP-MHP ortaklığının da bir sonucu olarak değerlendirdi. En son Cumartesi Anneleri’nin eylemine yönelik saldırıları hatırlatan Güven, “Türkiye’nin en barışçıl eylemlerinden birisi olmasına rağmen çocuklarını arayan bu insanlara saldırılar bu bakış açısının da göstergesi” dedi. Ankara’ya belediye başkanı kim olursa olsun değişen çok bir şeyin olmayacağını ifade eden Güven, “Süleyman Soylu gibi isimler baskının daha fazla artacağının işareti. Ama buna izin vermeyeceğiz. Bize düşen görev Türkiye’de halk muhalefetini güçlendirmek. Tek adam diktatörlüğünün önünün kesilemeyişinin de nedeni ortak bir mücadeleyi hayata geçiremememiz oldu. Bunu başarmak zorundayız, bu mücadele çok önemli”.

SOYLU'NUN UTANÇ AÇIKLAMALARINDAN KISA KISA

İçişleri Bakanlığı görevi yapan Süleyman Soylu, özellikle 24 Haziran ardından çıkışlarıyla dikkat çekiyor. Sadece bir kaç hatırlatma yapacak olursak;

◘ Soylu 24 haziran öncesi,  Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Yanyurt Köyü'nde PKK'nin gerçekleştirdiğini iddia ettiği infazdan dolayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı tehdit etmişti. Soylu  Buldan'ı arayarak "Sizi CHP bile kurtaramayacak, o köyde taş taş üstünde bırakmayacağım" dediğini kabul etmişti.

◘ Soylu, seçimlerin adından, CHP il başkanlarının asker cenazelerine katılmaması için talimat verdiğini şu sözlerle açıklamıştı: "Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; ' CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin' diye. Bu kadar basit."

◘ Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine saldırı emri veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çocuklarını arayan annelerin teröre hizmet ettiğini öne sürdü. Soylu: İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?"

ÖNCEKİ HABER

Metro seferleri 1 saatin ardından normale döndü

SONRAKİ HABER

25 üsteğmen hakkında 'FETÖ' üyeliği iddiasından gözaltı kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...