03 Eylül 2018 11:13

Sami Onur Haftası’nda ‘jojk’ ve mücadele

İsveç'te düzenlenen Sami Onur Yürüyüşü'ne binlerce kişi katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Östersund ilinde 27 Ağustos-2 Eylül arasında düzenlenen Sami Onur Haftası’na Samilerin geleneksel şarklılarının merkezindeki jojk ve mücadele çağrıları damgasını vurdu. Son gün düzenlenen Sami Onur Yürüyüşü’ne de binlerce kişi katıldı

HAFTANIN SLOGANI: GAYRET

“Gayret” parolasıyla İsveç Eşit Cinsler Hakları Federasyonu (RFSL) işbirliğiyle düzenlenen ve bir hafta süren Onur Haftası’nda LGBTİ+ Samilerin sorunlarının yanı sıra Samilerin insan hakları, Laponya’nın maden tekelleri tarafından yağmalanması, Ren geyiği bakıcılığı, avcılık ve balıkçılığın karşı karşıya kaldığı sorunların ele alındığı panel, konferans ve atölyeler düzenlendi.

LGBTİ+ birey ve Samilerin yerli halk olmalarından kaynaklanan sorunlarını konu alan tiyatro ve film gösteririleri yapıldı.

Norveç, Finlandiya ve Rusya’dan da Sami sanatçı ve aydınlar da, etkinliklere katılarak yaşadıkları ülkelerde Samilerin sorunlarını katılımcılarla paylaştı.

ANADİL MÜCADELESİ KONUŞULDU

“Özgürlüğün koşulları ve imkanları” temalı konferansta Şair Timimie Marek ve Norveçli Sami Yazar Siri K. Gaski, Samilerin geçmişten bu yana ana dillerini geliştirme ve kendi kendilerini yönetmek için verdikleri mücadeleleri tartıştı.

Samilerin en önemli sorunlarının yaşadıkları sorunların görmezden gelinmesi olduğunu söyleyen Marek, devletin geçmişte zorla kısırlaştırdığı kişilere tazminat öderken Samilere yapılan ırkçı ve insanlık dışı muamelerden söz etmemesini eleştirdi.

Marek, İsveç Hükümeti’nin Samilerin yerli halk olmaktan kaynaklanan haklarını güvence altına alan IL0’nun 169. maddesini kabul etmemesini eleştirdikten sonra taleplerini “İsveç 169. maddeyi imzalamalı ve Samilerin toprakları üzerinde karar vermeye hakları olduğunu kabul etmeli. Haritalarda bulunan İsveçce adlar Samiceyle değiştirilmeli. Okullardaki derslerde Samiler hakkında bilgi verilmeli” diyerek sıraladı.

‘SÖMÜRGECİLİĞE SON VERİLMELİ’

LGBTİ+ Samilerin sorunlarının tartışıldığı bir panelde Sara Leoni, Sami trans kişilerin sağlıklarıyla ilgilenen kurumların azlığı ve yetesizliğine dikkat çekti.

Samilerin her şeyden daha fazla ana dillerinde eğitim haklarının pratikte uygulanması ve toprakları ve suları kullanma haklarının güvence altına alınmasını talep ettiklerini söyleyen Leoni, “Bu sorunlar tüm Samiler için önemli. Benim esas talebim İsveç devletinin Samilere karşı sürdürdüğü sömürgeciliğe son vermesidir” dedi.

Akşam saatlerinde düzenlenen gecelerde Sami sanatçılar, jojk okudu. Katılımcılar geleneksel Sami dansları oynadı.

ONUR YÜRÜYÜŞÜNE 3 BİN KİŞİ KATILDI

Cumartesi günü de Östersund il merkezinde 60 parti, dernek ve kuruluşun organizatörü olduğu ve 3 bin kişinin katıldığı bir onur yürüyüşü yapıldı. Samiler bazıları geleneksel giysileriyle yürüyüşe katıldı.

4 bin yıldan beri İskandinavya’nın kuzeyinde yaşayan Samilerin toprakları dört ülke; İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya arasında paylaşılmış. İskandinavya’da 50 bini Norveç’te 100 bin civarında Sami olduğu tahmin ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Polis, Panahi için eylem yapan HDP'li vekilleri darbetti

SONRAKİ HABER

TTB: Saklayarak şarbonun üstesinden gelinemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...