03 Eylül 2018 05:28

‘AKP İstanbul ve Ankara için MHP desteğine ihtiyaç duyuyor’

Devlet Bahçeli yerel seçimler için AKP ile ittifakın sinyalini vermişti. AKP'nin İstanbul ve Ankara için MHP'nin desteğine ihtiyaç duyacağı söyleniyor

Fotoğraf: İbrahim Yıldız/DHA

Paylaş

Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, AKP'nin yerel seçim stratejisine ilişkin yazdı. AKP'nin Ankara ve İstanbul'u kazanmak için MHP'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Selvi, "K Parti İstanbul’da MHP’nin desteğini alırken Kürt oylarını da kazanmayı amaçlıyor" dedi. 

Selvi'nin "AK Parti'nin yerel seçim stratejisi" başlığıyla yayımlanan yazısından öne çıkanlar şöyle: 

AK Parti’de yerel seçimlerde MHP ile “doğal ittifak” yapılması eğilimi ağır basıyordu. 

Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Ülkemiz 24 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir imtihana 31 Mart 2019 tarihinde girecektir. MHP yine milli duruş siyasetini takip edecek. 24 Haziran’da elde edilmiş kazanımlar 31 Mart’ta heba edilmesin” açıklamasından sonra yeni bir durum ortaya çıktı. 

Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de sürdürülmesi için bir irade ortaya koydu. Bundan sonraki süreci ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı belirleyecek. 

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere ilçe ve büyükşehir belediyle başkanlıklarının CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında paylaşılması için hazırlık yapılıyor. İttifakın merkezinde İstanbul yer alıyor. Hedef İstanbul’u AK Parti’den almak. 

Yerel seçimlerin İstanbul savaşına sahne olacağı bir gerçek. AK Parti de İstanbul ve Ankara’yı kaybetmemek için MHP’nin desteğine ihtiyaç duyuyor. AK Parti İstanbul’da MHP’nin desteğini alırken Kürt oylarını da kazanmayı amaçlıyor."

PROTOKOLLÜ İTTİFAK

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre de; Bahçeli’nin “Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de devam etmesine” yönelik açıklamasıyla birlikte siyaset kulislerinde, bu birlikteliğin anayasal zorunluluktan ötürü “yasal değil, protokol esasına dayalı bir birliktelik olabileceği” yorumları yapılıyor.

MHP ’nin AKP ile ittifaka girmesi durumunda, 2014’teki yerel seçimlerde alınan oy oranları dikkate alındığında bu ittifaktan en zararlı çıkabilecek belediyelerin CHP’li belediyeler olduğu, CHP’den 10, HDP’den ise bir il belediyesinin AKP ya da MHP’ye geçebileceği konuşuluyor.

ESKİŞEHİR AKP VE CHP’NİN RADARINDA

Yıllardır CHP’nin elinde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, her iki partinin de radarında. Söz konusu ittifakla Eskişehir’in AKP’li ya da MHP ’li bir belediyeye geçebileceği belirtiliyor. Ancak İYİ Parti’nin de siyaset sahasına girmesi ve CHP’nin de İYİ Parti ile olası ittifakında,her iki ittifakın kafa kafaya yarışabileceği ifade ediliyor. Eskişehir’de 2014’te AKP yüzde 39.1, MHP ise yüzde 11.2 oy aldı. 24 Haziran’da ise CHP ile İYİ Parti’nin toplam oyu yüzde 45.5, AKP ile MHP ’nin toplam oyu ise yüzde 48.7 oldu. 24 Haziran seçimleri baz alındığında, CHP’nin İYİ Parti ile ittifak yapması durumunda bile Eskişehir’i kaybedebileceği değerlendiriliyor.

MHP Aydın, Burdur ve Edirne’ye de dikkat kesilmiş durumda. CHP, Aydın’ı 2014’te yüzde 43.8 oy oranıyla kazanırken, AKP- MHP ittifakı ile iki partinin oy oranı 50.8’i buluyor. Burdur’da da dengelerin AKP ve MHP lehine değişebileceği tartışılıyor. Burdur’da AKP yüzde 35.1, MHP yüzde 17.4 oy potansiyeline sahip. İttifak olursa yüzde 52.5 ile, 2014’te yüzde 44.4 alan CHP’yi geçiyorlar. Edirne’de ise CHP yüzde 36.9’la birinci çıktı. AKP yüzde 29.9, MHP ise yüzde 18.3’lük oy aldı. İki parti arasında ittifakyapılırsa, Edirne’nin AKP- MHP ittifakına geçebileceği değerlendiriliyor.

IĞDIR’DA MHP UMUTLU

2014 seçimlerinde HDP’nin yüzde 44.2 ile elinde olan Iğdır’da MHP ’nin oyu yüzde 42.4. AKP’nin oyu ise yüzde 10.9. 24 Haziran seçimlerinde ise AKP yüzde 20.7, MHP ise yüzde 23.9 oy aldı. HDP’nin oyu yüzde 44.2. AKP ve MHP ’nin Iğdır’da ittifak yapması durumunda, belediyenin az farkla MHP’ye geçebileceği değerlendiriliyor.

GEVAŞ’TA 7 OY FARK VARDI

Partide Van’ın Gevaş ilçesinin 2014 seçim sonuçları örnek olarak veriliyor.Gevaş’ta “HDP’nin adayının belediye başkanlığını kazanabileceğine yönelik ön hazırlık sonrasında MHP’nin o dönem AKP’nin adayını desteklediği ve 7 oy farkla AKP ’nin adayının belediye başkanlığını kazandığı” belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya’da 200 yıllık müzede yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Çekmeköy'de silahlı kavga: 1 polis öldü, eşi ve bir astsubay yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...