02 Eylül 2018 14:03

İdlib’e operasyon gerilimi tırmanıyor

Suriye, İdlib’i geri almak için kapsamlı bir harekâta hazırlanırken, ABD’nin İdlib için diplomatik çözüm arayışlarının sonuç vermediği belirtildi.

Fotoğraf: Muhammed Abdullah/AA

Paylaş

Suriye ordusunun Rusya’nın desteğiyle ülkedeki silahlı cihatçı muhaliflerin elinde kalan son büyük yerleşim yeri olan İdlib’i geri almak için kapsamlı bir harekâta hazırlanırken, ABD’nin İdlib için diplomatik çözüm arayışlarının sonuç vermediği belirtildi. Ankara olası İdlib operasyonu öncesi, önceki adı El Nusra olan Heyet Tahrir Şam’ı “terör örgütü listesine” aldı. 

Cihatçıların elindeki İdlib’le ilgili operasyon gerilim giderek tırmanıyor. Suriye ordusu Rusya’nın desteği ile cihatçı muhaliflerin elinde kalan son büyük yerleşim yeri olan İdlib’i geri almak için operasyon hazırlıklarını sürdürüyor. ABD ise İdlib için diplomatik için çözüm arayışlarından şimdiye kadar bir sonuç almadı. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cuma günü paylaştığı Twitter mesajlarında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u işaret ederek, “Lavrov İdlib’e yönelik Suriye ve Rusya saldırısını savunuyor. Ruslar ve Esad bunun önüne geçilmesi gerektiğini kabul etmişlerdi. ABD yaşananları zaten tehlikeli boyutlarda olan şiddeti tırmandırıcı adımlar olarak görmektedir” demişti. Lavrov ise İdlib’i ‘çıban’ olarak tanımlamış ve “Umarız batılı güçler bölgenin terörden temizlenmesini engellemeye kalkışmaz” ifadelerini kullanmıştı. 

BBC’nin haberine göre, Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden araştırmacı Jonas Parello-Plesner, “ABD’nin sözlü uyarı ateşleri işe yaramıyor çünkü Washington’un yaklaşımı Suriye’de sahadaki gerçeklerle örtüşmüyor. Esad karada İran’ın havada ise Rusya’nın desteğini alarak ilerlemeye devam ediyor. ABD ise umutlarını Birleşmiş Milletler destekli sönük Cenevre barış sürecine bağlamış durumda” ifadelerine yer verdi. 

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR 

Beyaz Saray, kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgi olduğunu ifade ederken ABD’li yayıncı kuruluş CNN ABD’li istihbarat birimlerinin İdlib’de kimyasal silah kullanılması halinde vurulacak Suriye ordusu hedeflerini belirlediği haberini geçti. Geçen hafta Rusya’nın Suriye Ulusal Uzlaşı Merkezi Başkanı Tümgeneral Aleksey Tsigankov, Beyaz Baretliler büyük miktarda toksik maddeyi İdlib’’ soktuğunu ve Ahar uş Şam’a ait depolara yerleştirdiğini öne sürmüştü. Nisan ayında Şam’ın güneyinde bulunan Duma kentine yönelik operasyonlarda Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddia edilmiş, ABD hem sarin hem de klor gazı kullanımını gerekçe göstererek Batılı müttefikleriyle birlikte Suriye ordusuna ait tesislere yönelik hava saldırıları düzenlemişti.

ANKARA HEYET TAHRİR ŞAM’I ‘TERÖR’ LİSTESİNE ALDI

Suriye ve Rusya’nın İdlib Operasyonu öncesinde Türkiye, “el Nusra” diye de bilinen cihatçı Heyet Tahrir Şam’ı terör örgütü listesine aldı. Karar 31 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Suriye’de iç savaş çıkmasıyla birlikte, dünyanın dört bir yanından birçok cihatçı örgütü buraya silahlı gücünü gönderdi. El Kaide de bu gruplar arasında yer aldı. El Nusra da 23 Ocak 2012’te kuruldu ve 2013’te el Kaide ile birlikte hareket ettiğini bir video ile açıkladı. Böylece el Kaide’nin Suriye kolu olarak kabul edildi. 2016’da uluslararası baskılardan korunmak için adını değiştirdiğini duyurdu ve yeni adını Fetih El Şam Cephesi olduğunu açıkladı. 2017’de İdlib’deki başka örgütlerle birleşerek Heyet Tahrir Şam (Şam’ı özgürleştirme heyeti) şemsiyesi altında toplandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Hem okuyup hem de çalışmaktan başka şansımız yok”

SONRAKİ HABER

“Kriz, dışa bağımlılığın bir sonucu”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...