02 Eylül 2018 14:09

Zamlar kapıda, kavanozlar sırada

Bizi birleştiren kışlık erzak hazırlama gücünün yanında taleplerimizdir.

Paylaş

Cemre KAVALA

Kocaeli

 

Güzel bi cumartesi sabahı uyanıp düştük yola. Ödemiş yolu biraz uzun, güzel manzaralarla dolu. Cumartesileri Ödemiş çarşısında pazar kuruluyormuş. Doların yükseldiği, pazarın girişinden şöyle bir bakılıp çıkıldığı şu günlerde pazar kalabalık. İnsanlar ellerinde dolu dolu torbalarla evlerine gidiyorlar. Domates, patlıcan, biber vesaire vesaire. Kışlık yapma zamanı geldi İzmir'e. Tezgahlarda insanlar birbirine salça ve tarhana tarifleri veriyor.

DOMATESLER KAVANOZA, BİBERLER İPE

Bizim geliş sebebimiz de domatesleri alıp kavanozları doldurmak. Ödemiş'te domates ucuz. En pahalı domates 2 lirayı buluyor tezgahta. Pazar ucuz olunca herkes akın akın buraya geliyor. Ateş pahası denen fiyatlar buraya henüz vurmuş değil. Üretici kendi malını satıyor tarladan getirip. Bize de ucuzunu bulup alıp kışa hazırlamak düşüyor. Torba torba domatesler, biberler Ödemiş pazarından bizim bahçedeki yerini alıyor. Çürükler, ezikler ayıklanıyor önce. Sonra doğranıp rendelenip kaynamaya doğru yol alıyor. Domates çok, işlem uzun, tatil bitmek üzere. Gelen zamlar kışlık erzak için alınan malzeme sayısını da arttırıyor, yeni gelecek zamların çekincesi ile. Domatesler püre halde kavanozları doldururken biberler sırayla ipe diziliyor.

TARHANA KAŞIKLARIMIZLA MÜCADELEYE

Öğrenci evlerinin kurtarıcısı kışlık erzaklar artık ailelerin de kurtarıcısı. Gelen zamlar ve arkasından gelecek zamlar dolaplardaki kavanoz sayılarını arttırıyor. Ekonominin gidişatına çözümü kışa erzak hazırlamakta bulan insanlara anlatmamız gereken şeyler var. Öğrenci evleri şişelik domatlarla, tarhana kavanozları ile dolmaya devam edebilir. Ancak artan kavanoz sayıları ile zamları durduramayız. Her güne kredi borcu ile uyanmanın yanında her güne zamla da uyanıyoruz. Bunların karşısında bir araya gelmeliyiz. Bizi birleştiren kışlık erzak hazırlama gücünün yanında taleplerimizdir. Gelen zamlara karşı, öğrenci kredilerinin borç yükü altında kalmaya karşı bir araya gelmeliyiz. Tarhana kaşıklarımızla beraber mücadele etmeye.

ÖNCEKİ HABER

Limon hasadında yük kadının omzunda

SONRAKİ HABER

“Hem okuyup hem de çalışmaktan başka şansımız yok”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...