Polisten, 1 Eylül'de Ankara katliamında ölenlere tahammülsüzlük

Ankara’da 1 Eylül polis ablukası altında geçti. Polis, Ankara Katliamında yaşamını yitirenlere atfedilen etkinliği engellemeye çalıştı.

01 Eylül 2018 08:10
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2018 11:23
Paylaş

Ankara’da 1 Eylül Barış günü 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı önünde barış mitingine katılmak için toplanan ve IŞİD saldırısı sonucu yaşamını yitiren 103 kişiye atfedildi. Katliamın yaşandığı 10.04 saati için tren garı önüne çağrı yapan sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerine polis önce izin vermedi. Katliamın yaşandığı ve 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu alana girilmesine izin vermeyen polis, görüşmeler sonucunda gar önünde slogan atılmaması ve sadece açıklama yapılması koşuluyla etkinliğe izin verdi.

BARIŞIN UMUDUNA İHTİYACIMIZ VAR

Açıklamayı yapan İHD Ankara Eşbaşkanı Saliha Şahin, dünya barışını yok eden en önemli tehdidin emperyalistlerin ve onların işbirlikçilerinin diktatörlük hevesleri ile yağmacılık ve talan politikaları olduğunu söyledi. Yaşanan çatışmalar ve patlayan bombalar nedeniyle hergün yüzlerce insanın öldüğünü, milyonlarca insanın yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Şahin, savaşın yarattığı açlık, şiddet ve düşmanlığın özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere herkesi savaşın hedefi haline getirdiğini söyledi. Şahin şunları söyledi: “Ülkede, bölgede ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Silahın ve şiddetin yarattığı korkuya karşı barışın umuduna ihtiyacımız var. Ülkemizdeki siyasi gelişmeler barış için daha fazla mücadele etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Eşitlik, özgürlük, adaletten yana tüm insanları barış umudunu yükseltmeye çağırıyoruz. İnsanca ve özgürce yaşayacağımız bir dünyayı kendi ellerimizle kurana kadar mücadele etmeye ve mücadeleyi büyütmeye devam etmeye devam edeceğiz.”

TEK KİŞİ KALSAK DA BARIŞ TALEBİMİZ SUSMAYACAK

10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik konuşmasında 10 Ekim 2015 günü binlerce insanın barış talebiyle tren garı önüne geldiğini ve burada 103 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Tedik şunları söyledi: “2015’te barış talebimiz için ben oğlumu, çocuklar babalarını, sevgililerini eşlerini, kardeşlerimizi kaybettik bu meydanda. 3 yıl oldu. Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Biz bugün de yarın da diğer 1 Eylül'de, her 10 Ekim'de de bu meydanda barış talebimizi, demokrasi talebimizi dile getireceğiz.  Bu ülkede kanın durması gençlerin ölmemesi, Suriye'de insanların, askerlerin, polislerin ölmemesi için biz burada çaba sarf ediyoruz. Tek kişi de kalsak barış talebimiz susmayacak. Bizi kimse yıldıramayacak”.

CUMARTESİ ANNELERİ'NE DE TAHAMMÜLSÜZLÜK

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Burada kaybettiklerimizin arkasından da hem hüzün hem direniş hiç eksik olmadı. Ankara Gar'ında yitirdiğimiz arkadaşlarımızın arkasından da aynı barış gülümsemesini aynı barış direnişi kaybetmemeliyiz. Cumartesi anneleri olarak nasıl 701.haftada İstanbul'da oturuyor olacaklarsa o direniş azmini nasıl kaybetmedilerse bizler de o şekilde bu ülkede barışı duyma iradesini kaybetmemeliyiz. Her şeye rağmen her şey için” dedi. Filiz Kerestecioğlu'nun konuşması Cumartesi Anneleri’nden örnek verdiği sırada eyleme müdahale hazırlığına geçen polis dağılmadıkları takdirde müdahale anonsu yaptı. Kerestecioğlu ise polisin müdahale anonsuna, “Sizleri de kınıyorum” dedi.

POLİS 103 KİŞİ İÇİN AÇILAN PANKARTI YIRTTI

Etkinliğin sonunda katliamda yaşamını yitiren 103 kişi için temsili olarak yapılan anıtın bulunduğu yere beyaz karanfil bırakmayak isteyen kurum temsilcileri de polis ablukasında karanfillerini bıraktı. Polis 103 kişinin isminin yazılı olduğu pankartın alana girmesine izin vermek istemedi. Kurum temsilcileri pankartı anıtın önünde yere bırakarak üzerine beyaz karanfiller bırakmasının ardından polis pankartı alarak yırttı. Grubun hemen dağılmasını isteyen polis, “Süpürün bunları” diyerek insanları iterek alanı boşalttı.


BATIKENT DAYANIŞMA PLATFORMU: BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR

Batıkent Dayanışma Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Batıkent Metro durağında basın açıklaması yaptı. Barışa olan ihtiyaca vurgu yapılan açıklamada, Cumartesi Anneleri’nin polis şiddetine maruz kalması da protesto edildi.

Batıkent metro durağında buluşan kitleyi polis ablukaya aldı. Açıklamada Cumartesi Anneleri’nin polis şiddetine maruz kalmaları da protesto edildi. Açıklamayı yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Batıkent Şubesi Başkanı Onur Şahin, emekçiler üzerindeki baskı ve ekonomik zorluğun arttığı, savaş çığırtkanlığının yapıldığı bir dönemde barışa olan ihtiyaca vurgu yaptı. Açıklama, sloganlar ve alkışlarla son buldu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Barış ve Demokrasi Turnuvası'nda kupa sahibini bulacak

SONRAKİ HABER

Almanya-Türkiye ilişkileri: Gerilimden sonra balayı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...