31 Ağustos 2018 04:09

Bankalardaki TL hesaplarında vergi düştü, döviz hesaplarında arttı

Bankalardaki Türk lirası mevduat hesaplarından alınan vergi oranı düşürüldü. Döviz hesaplarında ise vergi oranları artırıldı.

Fotoğraf: Flickr (Public Domain)

Paylaş

Bankalardaki vadeli mevduat hesaplarına dair cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. 53 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle bankalardaki Türk lirası mevduat hesaplarından alınan vergi oranı düşürüldü. 1 yıldan uzun vadeli TL mevduat hesaplarında yüzde 10 olan vergi oranı sıfırlandı. 6 ay vadeye uygulanan vergi oranı ise yüzde 5'e çekildi.

Cumhurbaşkanlığı'nın 22/7/2006 Tarihli ve 2006/10731 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %20, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %16, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %13 pay alınacak.

Daha önce döviz tevdiat hesaplarında 6 aya kadar yüzde 18, 1 yıla kadar yüzde 15 ve 1 yıldan uzun yüzde 13 vergi oranı uygulanıyordu.

Mevduat faizlerinden vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0.0 vergi uygulanacak.

Daha önce mevduat hesaplarında 6 aya kadar yüzde 15, 1 yıla kadar yüzde 12 ve 1 yıldan uzun yüzde 10, katılım bankalarına 6 aya kadar yüzde 15, 1 yıla kadar yüzde 12 ve 1 yıldan uzun yüzde 10 vergi uygulanıyordu.

Ayrıca bu maddeyi ihdas eden Kararın 3 üncü maddesinde belirtilen üç ayın sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına bu maddeyi ihdas eden Karardan önce yürürlükte olan tevkifat oranları uygulanacak.

Karar, yayımı tarihinden itibaren üç ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren üç ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzlandalı ünlü müzik grubu vergi kaçırma suçlamasıyla yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Başakşehir'de çorap fabrikasında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...