30 Ağustos 2018 09:35

Edremit'te yoğunlaşan kirliliğe dikkat çekildi: Edremit elden gidiyor!

Edremit Çevre Platformu birikmiş çevre sorunlarının çözümü için yetkililere ve yurttaşlara çağrı yaptı.

Fotoğraf: EDÇEP

Paylaş

Edremit Çevre Platformu ilçedeki deniz ve çevre kirliliği ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Akçay'da Zeytinli Çayının denize döküldüğü yerde gerçekleştirilen basın açıklamasında

hem ilçede oturanlara hem de tatil için gelenlere çevrenin temiz tutulması çağrısı yapılırken, yetkililer de göreve davet edildi.

BU YAZ GEÇEN YAZDAN DAHA KİRLİYDİ

Edremit Çevre Platformundan Ömür İlgör, bir yaz sezonunun daha sonuna gelinmek üzere olduğunu hatırlattı, bu yaz çevre ve deniz kirliliğinin geçen yıla oranla daha fazla olduğunu belirtti. "Eğer hiçbir önlem alınmazsa, maalesef seneye çok daha kirli bir Körfez karşılayacak hepimizi" diyen İlgör, "O nedenle, sürekli veya sezonluk olarak burada yaşayanlar, hepimiz sorunlarımızı sezon sonunda unutup, gelecek sezon tekrar hatırlama lüksüne artık sahip değiliz. Zira, önlem alınmazsa Edremit Körfezi artık resmen elden gidiyor" dedi.

ARITMALAR YETERSİZ

Sorunların kaynağı olarak hızlı kentleşme ve plansız gelişmeyi gösteren İlgör, "Talep var diye, son sürat zeytin kesip yazlık konut yapılıyor. Ancak yollar, su ve kanalizasyon hatları ve en önemlisi de arıtma tesisi yatırımları, çok ama çok geriden geliyor. İlçemizdeki arıtma tesislerinin hem kapasiteleri ve hem de kabiliyetleri çok yetersiz. Sürekli oturan nüfus dikkate alınarak inşa edilen arıtma tesisleri, yaz dönemi yoğunlaşan nüfus hareketi sonucunda çok yetersiz kalıyorlar. Arıtılmak için tesislere gelen atık sular, pek de arıtılamadan denize deşarj ediliyor" dedi.

SIRA EDREMİT'E Mİ GELDİ?

Arıtma tesislerinin kapasiteleri yaz nüfusu dikkate alınarak arttırılması ve sadece biyolojik arıtma yapabilen bu tesislerin en kısa zamanda ileri arıtma yapar hale getirilmesi gerektiğini aktaran İlgör, "Oysa BASKİ bunları yapmak yerine, mevcut tesislerin sözümona arıtılmış çıktılarını denizin 1-2 kilometre açığına borularla boşaltmak için, Derin Deniz Deşarjı Projeleri tasarlamaya kalkıyor. Bu anlamsız ve çözüm bile olmayan projelerle hepimizin parasını boşa harcamak yerine, yetkililere düşen gerçek ve kalıcı “ileri arıtma tesisleri” kurmak olmalıdır. İstanbul senelerce bu eski projeleri uyguladı ve Marmara Deniz can çekişiyor. Şimdi sıra Edremit Körfezi’ne mi geldi?" diye konuştu.

SEYİRCİ KALINMASIN

Birikmiş sorunları çözmek yerine, can çekişen bu sahillerin her bir karışının kiralanmaya çalışıldığını ifade eden İlgör, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin hızla kirlenmekte olan bu sahilleri kiralayıp, işletmecilerle halkı karşı karşıya getirdiğini ifade etti. İlgör, "Onbinlerce insan bu kirli denize razı olmak için konut satın almadı bu kıyılardan. Sürekli oturan da, sadece yazın gelen de, esnaf da, turizmci de, balıkçı da, müteahhit de bu gidişe seyirci kalınmasına razı olamaz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yeni Akit çocuk istismarını savundu

SONRAKİ HABER

'Eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı af hatası tekrarlanmamalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa