28 Ağustos 2018 12:28

Suruç Katliamı’nın 6. duruşması: Görüntüler neden dosyaya getirilmiyor

Suruç'ta 33 kişinin katledilemesi ile ilgili davanın 6. duruşması görüldü. Duruşmada delil olan görüntülerin neden dosyaya girmediği soruldu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suruç’ta IŞİD’in canlı bomba saldırısında 33 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin davanın 6. duruşması Urfa Ceza İnfaz Kurumu Hilvan 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mağdur yakınları adalet taleplerini yinelerken, Avukat Ruken Gülağacı, “En basit bir olayda dahi ilk toplanılan delil olan görüntüler neden ısrarla dosyaya getirilmiyor” diye sordu.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelen 300 kişi, basın açıklaması yaparken IŞİD’in canlı bomba saldırısına maruz kalmış ve 33 kişi yaşamını yitirirken, 100’ü aşkın genç de yaralanmıştı. Saldırıya ilişkin Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın 6’ıncı duruşması, Urfa Ceza İnfaz Kurumu Hilvan 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Suruç Aileleri İnisiyatifi ve katliam tanıklarının yanı sıra HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Nusrettin Maçi, ESP, SGDF MYK üyeleri Emine Kaya ve Alev Özkiraz izledi.

Dosyanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin bu duruşmada da hazır edilmedi. Şahin, SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşma müşteki beyanları ile başladı.

‘HER GECE RAHAT UYUYABİLİYOR MUSUN?​’

Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan, Yakup Şahin’e sordu: Her gece rahat uyuyabiliyor musun, biz aileler olarak mağduruz, vicdanın rahat mı? Şahin ise “Her gece rahat uyuyorum. Hiçbir şey yapmadım” cevabını verdi. Özkan, “Devlet bize bu acıları yaşatanlardan hesap sormazken, bizim üç avukatımız haksız yere tutuklandı. Ama biz bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

‘DOSYADA BİR GELİŞME YAŞANMADI’

Katliamda yaralanan Erkan Keskin, “Ankara katliamı davası bitti fakat verilen karar adalet talebini karşılamadı. Biz mahkemenizden adalet talep ediyoruz” dedi.

Çağdaş Aydın’ın babası Feti Aydın, “Ankara’da 101 insanımız katledildi adalet talebimiz karşılanmadı. Yakup Şahin piyondur, bu kadar katliama sebep olup orada nasıl rahat oturuyor? Adalet istiyoruz. Adalet mülkün temeli diyorsunuz, peki bu adalet bizim için değil sadece küçük bir zümre için mi? Biz kararlıyız ölene kadar bu davanın takipçisiyiz” dedi.

Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız, “Bugüne kadar dosyada tek bir gelişme olmadı. Çocuklarımıza biber gazı atanları dahi buraya getirmediniz. Ama bizim avukatlarımız davayı takip etmesinler diye tutuklandı” dedi. Murat Yurtgül’ün annesi Şemsi Yurtgül, “Çocuklarımızı katlettiler ama Yakup Şahin’i bizim karşımıza bile getirmiyorsunuz” dedi.

‘ŞAHİN MAHKEMEYE GETİRİLSİN’

Müşteki ifadelerinden sonra avukat savunmalarına geçildi. Av. Ruken Gülağacı, “Tam 6 duruşmadır olay gününe ilişkin ve zaten polis tarafından toplanmış bulunan görüntüler dosyaya getirilmiyor. En basit bir olayda dahi ilk toplanılan delil olan görüntüler neden ısrarla dosyaya getirilmiyor. Görüntüler bizim için de belli ki Yakup Şahin için de önemlidir. Bu dosya 33 kişinin adalet talebi değil sadece topluma mal olmuş adalet talebidir. Hiçbir araştırma yok, tekrar buradan ifade ediyoruz. Taleplerimiz karşılansın. Yakup Şahin’in bir dahaki duruşmada mahkemeye getirilmesini istiyoruz. Yüreği varsa burada bizim yüzümüze bağırsın haddini bil diye” diye konuştu.

GBT KAYITLARI İSTENDİ

Avukat Serdil İzol, tek sanık olan Yakup Şahin’in neden mahkemeye getirilmediğini sordu. Polis Ahmet Uğur’un “Olay günü uygulama yaptık. Ben görevimi yaptım” şeklindeki savunmasını hatırlatan İzol, “Bu beyandan, bombayı patlatan Alagöz’e GBT yaptıklarını anlıyoruz. Tıpkı Ankara Katliamı’nda olduğu gibi dosyaya GBT kayıtlarının konulmasını istiyoruz” dedi. İzol, IŞİD üyesi İlhami Bali’nin eşinin Hülya Bali’nin dinlenmesini, Ankara katliamında verdiği ifadesinin dosyaya eklenmesini istedi.

Avukat Gülhan Kaya ise görüntülerin hala mahkemeye gönderilmemesini eleştirdi. Kaya şunları söyledi: “Dosyadaki ifadeler, en büyük sorumlunun MİT olduğunu gösteriyor. Çünkü, canlı bomba Alagöz’ün fotoğrafının konulmaması, üst aramasının detaylı yapılmaması kararını söylüyorlar. Haklarında dava açılınca GBT ve kamera kayıtlarını Urfa TEM’e gönderdiklerini söylüyorlar. Buna rağmen dosyaya konulmadılar” dedi.

SANIK: OLAYLA ALAKAM YOK

Avukatların ardından sanık Yakup Şahin söz aldı. Duruşmaya SEGBİS ile katılan Yakup Şahin, “Benim bu olayla alakam yok. Benim yaptığıma inanıyorsanız, aranızda erkek yok mu gitsin ailemi öldürsün. Eşim bana boşanma davası açtı. Ankara dosyasında ağırlaştırılmış müebbet aldım hâlâ az diyorlar. Aileler de avukatlar da ‘Bu işi devlet yaptı’ diyor. Madem devlet yaptı benim burada ne işim var” dedi.

DAVA ERTELENDİ

Verilen aranın ardından heyet ara kararını açıkladı. Abdullah Ömer Aslan ve Hülya Bali’nin dinlenmesine ve katliam gününe ait görüntülerin istenmesine karar verdi. GBT kayıtlarının listesi ile telsiz konuşmalarının kaydının istenmesi talebinin ise daha sonra değerlendirilmesine karar verdi. Polislere açılan davanın birleştirilmesi talebimizin reddine karar verdi. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi.

AÇIKLAMA YAPMALARI ENGELLENDİ

Duruşma sonrasında ailelerin, adliye önünde açıklama yapmak istemesi jandarma tarafından engellendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Annesi ölen tayı biberonla besliyorlar

SONRAKİ HABER

Kararlı ve ısrarlı bir mücadele DHL’de başarı getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa