27 Ağustos 2018 14:44

HDP, Süleyman Soylu ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu

HDP Cumartesi Annelerine yönelik polis saldırısına ilişkin,Süleyman Soylu ve saldırıyı gerçekleştiren polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Vedat Arık/Cumhuriyet

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve alandaki bütün HDP milletvekilleri Cumartesi Annelerine yönelik polis saldırısına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli HDP’li vekiller Ayhan Bilgen, Garo Paylan, Saruhan Oluç, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Ahmet Şık ve Erkan Baş imzasıyla yapılan suç duyurusunda yıllardır olduğu gibi 25 Ağustos Cumartesi günü de Galatasaray Lisesi önünde toplanan Cumartesi Anneleri ve onlara destek olan kitleye, barışçıl gösterilerini devam ettirmek için toplandıkları sırada, alanda bulunan kolluk görevlilerince orantısız müdahalelerde bulunulduğu ifade edilerek “Aralarında yaşı 80'i aşan insanların da bulunduğu kırktan fazla kişi işkence ile gözaltına alınmış, alana çok sayıda biber gazı atılmıştır” denildi.

'PERVİN BULDAN TEHDİT EDİLDİ, VEKİLLER DARBEDİLDİ'

Galatasaray Lisesi önünde Cumartesi Anneleri ve yakınlarına destek için bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın alanda bulunan bir polis tarafından (parmak sallanarak) tehdit edildiği dile getirilen suç duyurusu dilekçesinde şöyle denildi; “HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen, Hüda Kaya ve Saruhan Oluç'a kolluk görevlileri tarafından atılan gaz kapsülleri isabet etmiş, Serpil Kemalbay, Erkan Baş ve Ahmet Şık kolluk görevlileri tarafından darp edilmiş, Garo Paylan'ın boğazı kimliği belirlenemeyen bir kolluk görevlisi tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılmıştır.”

Alanda toplananlarının Anayasal haklarının ihlal edildiği belirtilen dilekçede “Anayasa’nın 34. Maddesi ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ şeklindedir. Yine aynı şekilde AİHS’nin 11. Maddesi ‘Herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahiptir’ diyerek toplantı özgürlüğünden bahsetmiştir. Gösterinin kolluk görevlileri tarafından engellenmesi ve orantısız güç kullanarak neredeyse alandaki herkesin darp edilmesi Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır” denildi. 

HDP'li milletvekilleri yönünden alanda bulunan kolluk görevlilerince, TCK'nın 86. Maddesinin ihlal edildiği savunulan dilekçede. “Bu maddeye göre  kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Yine TCK m.86'daki kasten yaralama suçu HDP'li milletvekillerinin yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle (TCK 86/3-c) ve silahla (TCK 86/3-e) işlendiği için verilecek cezanın yarı oranında arttırılması gerekmektedir” denildi.

HDP’nin dilekçesinde son olarak şöyle denildi: “Yukarıda açıklanan nedenlerle dilekçemizin işleme konularak, kasten yaralama (TCK 86) ile re'sen tespit edilecek suçlamalar yönünden şüpheli kolluk görevlilerinin tespit edilerek haklarında etkili soruşturma başlatılmasını ve adil yargılama sonucu cezalandırılmalarını saygıyla arz ve talep ederiz” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'daki orman yangını 37 saatte söndürüldü

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanları Öcalan'ın avukatlarıyla görüştü 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa