27 Ağustos 2018 05:49

Emine Ocak: Haftaya yine Galatasaray'dayız

Cumartesi Annesi Emine Ocak, '21 yıl sonra 3 kuşak adalet istemeye başladık. Gelecek Cumartesi de aynı meydanda olacağız' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Melike CEYHAN

Cumartesi Anneleri eyleminde iki polisin koluna girerek gözaltına almak istediği Emine Ocak’ın çekilen fotoğrafı, 21 yıl önce aynı meydanda çekilen fotoğrafı akıllara getirdi. Hiçbir şeyin değişmediğini belirten Ocak, “21 yıl sonra 3 kuşak adalet istemeye başladık. Gelecek Cumartesi de aynı meydanda olacağız” dedi.

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin, 700'üncü hafta etkinliği İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Yasağı meydana gittiklerinde öğrenen Cumartesi Anneleri’ne polis sert bir şekilde müdahale etti. 47 kişinin gözaltına alındığı eylemde gözaltına alınmak istenen isimlerden biri de Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’tı.

23 YILA SIĞDIRILAN BİR MÜCADELE

İki polisin kolları arasında gözaltına alınmaya çalışılan Ocak, akıllara yıllar önce verdikleri mücadelede darp edilerek gözaltına alınmasını hatırlattı. Hem oğlu hem de tüm kayıplar için mücadelesini 23 yıla sığdıran Ocak, eyleme destek olmak için gelen milletvekillerinin itirazı sonucu gözaltına alınmadan bırakıldı; ama o kare bir kez daha hafızalara kazındı. Yakınlarının kolları arasında “Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan, yeter” diyerek tepki gösteren Emine Ocak’ın diğer çocukları Maside Ocak ve Ali Ocak da gözaltına alındı.

'3 KUŞAK ORAYDIK'

Esenyurt’ta bulunan  evine gittiğimizde bizi kapıda karşılayan Emine Ocak, bizi içeri alır almaz moraran kolunu gösterdi. Daha biz soru sormadan konuşmaya başlayan Ocak, 1997’de çekilen ve gözaltına alınırken ki fotoğrafını hatırlattı. 700’üncü haftada aynı şeye maruz kaldığını ve bunun acı olduğunu belirten Ocak, “21 yıl önce ben o meydana eşim ile gittim. Ama bugün kızım ve torunlarım ile gittim” diyerek, 21 yıl sonra 3 kuşağın kayıpların akıbetini sormaya devam ettiğine dikkat çekti.

‘GELECEK HAFTADA GELECEĞİZ’

700’üncü hafta için hasta olmasına rağmen geldiğini aktaran Ocak, “Ben 83 yaşındayım. 150 metre yürüdüğümde durup dinlenmek zorunda kalıyorum. Ama buna rağmen adalet için gittim o meydana. Çocuklarımız için geldik, kardeşlerimiz için geldik. Bir mezar olsun diye oraya geldi insanlar. Gencecik çocukları toprakta.700 haftadır bunların cevaplarını bekliyoruz” dedi. Son olarak 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını aktaran Ocak, kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için mücadeleye devam edeceğini söyledi.

'MÜCADELE GELENEĞİNİ BİZ DEVR ALDIK'

Cumartesi Anneleri eylemine polisin yaptığı müdahalede gözaltına alınan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak da, 700’üncü hafta için büyük hazırlıklar yaptıklarını ve insanların hafızalarında yer edinmeyi amaçladıklarını söyledi. Kendilerine yapılan saldırı ile hafızlarda yer edinmek istemediklerinin altını çizen Ocak, “Kayıplarımız için söylediğimiz şarkılar ile insanların hafızasında kalmak istiyorduk. Yalnız polis buna izin vermedi “ dedi. Annesinin 700’üncü hafta eyleminde iki polis tarafından kolundan tutularak gözaltına alınmasının kendisine 21 yıl önceki kareyi hatırlattığını ifade eden Ocak, “Bu bizim için çok ağır bir şey. 21 yıl önce aynı fotoğraf çekildiğinde babam vardı, ben 20’li yaşlardaydım. Şimdi babam yok ben 40’lı yaşlardayım. Benim birlikte yeğenlerim vardı. Yani üç kuşak ordaydık. Yani annelerimiz 90’larda başlattığı mücadele geleneğini biz devraldık. Bunu sadece kendi annelerimiz için değil evladını ve yakınını ararken hayatını kaybedin bütün anneler için yapacağız” diyerek 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını söyledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Avrasya Tüneli girişindeki kaza nedeniyle 3 gişe trafiğe kapatıldı

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta 2 kadın silahlı saldırıya uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...