26 Ağustos 2018 08:43

Elektronikçiler Çarşısı'nda kepenkler bir bir indiriliyor

Ürünlerini döviz üzerinden alan Elektronikçiler Çarşısı esnafı, döviz kurundaki dalgalanmadan en çok etkilenenlerin başında geliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ruken DEMİR
Nimet ÖLMEZ

Döviz kurundaki dalgalanmanın en büyük etkilediği ürünlerin başında elektronik cihazlar geliyor. Ürünlerin hemen hemen hepsine yüzde 50 oranında fiyat artışının olduğu elektronik cihazların satıldığı İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Elektronikçiler Çarşısı'nda esnaf iş yapamaz duruma geldi. Elektronik cihazların alım ve satımlarının dolar ve avro üzerinden yapıldığını belirten esnaf, birçok dükkanın bundan etkilenerek kepenk kapattığını söyledi.

300 TL OLAN TELEFON 500 TL'YE YÜKSELDİ

Yaklaşık 20 yıldır çarşıda bulunan dükkanında cep telefonu satan 42 yaşındaki Ahmet Acar, işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini söyleyenlerden sadece biri. Doların sürekli yükselmesinden şikayetçi olan Acar, bu yüzden son 2 aydır iş yapamaz hale geldiğini belirtti. Cep telefonlarının dolar üzerinden alındığı için yüzde 50 kadar zam geldiğine dikkat çeken Acar şunları dile getirdi: “Daha önce 300 TL sattığımız bir cep telefonunu şimdi 500 TL satıyoruz. Hemen hemen iki katı zam gelmesi bizi etkiledi. Geçen yılla oranla bu yıl daha düşük kazanıyoruz. Daha önce günlük 150-200 TL arası kazanırken şimdi ise 70 ya da 100 TL kazanıyoruz. Doların yükselmesi bizi her alanda etkilediği gibi evimizin içini de etkiliyor. Ekonominin düzeleceğinden pek umudumuz yok ama inşallah düzelir.”

‘DOLARIN YÜKSELİŞİ BİZİ YIKTI’

10 yıldır elektronik cihaz parçaları satan 51 yaşındaki Orhan Sönmez de, bayramın dahi kendilerine kazanç getirmediğini söyledi. Dolardaki artışın tüm Türkiye'yi etkilediğini belirten Sönmez şunları dile getirdi: “Bütün elektronik eşyalarım elimde kalıyor. Geçen seneye bile az buçuk işlerimiz iyiydi. Şimdi hiç iyi değil. Şimdi haftada 200 TL bile kazanamıyorum. Doların yükselişi adeta bizi yıktı. Düzenimizi allak bullak etti.”

ESNAF KEPENK KAPATIYOR

15 yıldır cep telefonu satışı yapan 52 yaşındaki Süleyman Belek de, dolar ve avrosuz iş yapamaz durumda olduğunu söyleyerek, artık kâr yapamadıklarına dikkat çekti. Belek, geçen sene kazancı yüzde 20 iken şimdi ise yüzde 1’e düştüğünü söyleyerek, “Bu ekonomi düzelmez. Ekonomi bu gidişle daha kötüye gidecek. Piyasa denilen bir şey yok. Dolar yükseldikçe elektriğe, doğalgaza ve suya zam geliyor. Ne hale geldik. Artık ev kiralayamaz olduk. Geçen sene 500 TL kiraladığımız ev şimdi 1000 TL kiralıyoruz. Bu süreç bize Tansu Çiller’in dönemini hatırlatıyor. Elektronik Çarşısı'ndaki esnaf yavaş yavaş dükkanlarını kapatıyor. Şu an bu çarşıda nereden baksan 10 ile 15 dükkan dolar ve avro yüzünden iflas etti” dedi.

‘İNSANLAR EKMEK ALAMAZKEN...’

18 yıldır çarşıda elektronik parça dükkanı bulunan Emin Bozyaş da dolardaki yükselişin kendilerini çok etkilediğini söyledi. Durumu, “Bugün bir insan evine ekmek alamazken biz de burada bekliyoruz ki insanlar gelsin bizden bir şeyler alsın?​” diye özetleyen Bozyaş, Türkiye'de ekonomi piyasasının öldüğünü söyledi.

Bundan 6 ay önceye kadar az buçuk da olsa kazançlarının olduğunu belirten Bozyaş, “24 Haziran seçimlerinden sonra ekonomi tamamen çöktüğü gibi biz de esnaf olarak tamamen bittik” diye konuştu. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da şüpheli kadın ölümü

SONRAKİ HABER

Bir su samuru daha karayolunda öldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa