16 Ağustos 2018 03:33

Erkekle tokalaşmadığı için kadına iş verilmemesi ayrımcılık sayıldı

İsveç'te bir şirkete erkekle tokalaşmadığı için işe almadığı bir kadın için ayımcılık cezası verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsveç’te İş Mahkemesi, erkeklerle tokalaşmayı reddettiği için işe alınmayan kadının ayrımcılığa uğradığına karar verdi. Kadına iş vermeyi reddeden şirketi 40 bin kron para cezasına çarptırdı.

Şirketin mahkumiyetine neden olan olay bundan iki yıl önce Stockholm’un 80 kilometre kuzeyindeki Uppsala ilinde yaşandı.

Bir şirkette çalışmak için başvuruda bulunan bir kadın, iş görüşmesi sırasında Müslüman olduğu için şefle tokalaşamayacağını ve elini gögsüne götürerek selamlaşabileceğini söyledi.

Şef, şirketin eşitlik politikasından dolayı çalışanların karşı cinsten insanlarla tokalaşmama gibi bir durumun olamayacağını söyledi ve iş görüşmesini yarıda kesti. 

Dini inançlarından dolayı ayrımcılığa uğradığını düşünen kadın, Ayrımcılık Ombudsman’ına başvurdu. Kadına ayrımcılık yapıldığı değerlendirmesinde bulunan Ayrımcılık Ombudsmanı konuyu mahkemeye taşıdı.

İşveren, mahkemedeki savunmasında işyerinde çalışan inançlı Müslümanların karşı cinsle tokalaşmalarında bir sorun olmadığını söyleyerek kendini savundu. İş Mahkemesi, insanların inançları gereği tokalaşmamalarının dini inançları güvence altına alan Avrupa Sözleşmesi kapsamında olduğu değerledirmesini yaptı.

İşverenin bu uygulamasıyla bir halk grubunu şirkete iş aramaktan dıştaladığını belirterek şirketi kadına 40 bin kron tazminat ödemeye mahkum etti.

Karar oy çokluğuyla alındı. 3 üye şirketin mahkumiyeti yönünde oy kullanırken 2 üye karşı çıktı.

Kararın açıklanmasından sonra İsveç Devlet Televizyonu’nun görüşlerine başvurduğu Ayrımcılık Ombudsmanı Clas Lundstedt, tokalaşma ile ilgili verilen ilk mahkeme kararının  önemli olduğunu  belirterek mahkemenin insanların tokalaşma dışında başka şekilde selamlaşabileceklerini kabul ettiğini söyledi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, 2-1 mağlup olduğu LASK Linz maçıyla turu geçti

SONRAKİ HABER

Dalgalanma sürüyor; dolar 5.80 TL'de işlem görüyor (16 Ağustos 2018)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...