14 Ağustos 2018 23:49

Çelik-İş üyesi işçiler, ‘döviz bozdurun’ diyen başkana tepkili

Çelik-İş üyesi işçiler, Başkan Yunus Değirmenci'nin fedakarlık ve döviz bozdurma sözlerine 'Sen önce sorunlarımızla ilgilen' diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, ekonomideki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada hükümete destek verdi. Değirmenci, 50 bin metal işçisi üyelerinin her türlü fedakârlığı yapacağını söyledi. Değirmenci, üyelerine ellerindeki döviz ve altınları bozdurması çağrısında da bulundu. Çelik-İş üyesi işçiler ise sendikanın bu açıklamasına tepki gösterdi: “Bizde döviz ve altın mı var ki bozduralım? Sendikacının görevi patrondan, hükümetten yana olmak mı? Önce işten atmalarla ilgilen.”

‘ÜYELERİMİZ DÖVİZ VE ALTIN BOZDURSUN’

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “15 Temmuz’da gökyüzünde F-16’ları uçurtarak milletimizin üstüne bomba yağdıranlarla, bugün dövizi uçurup Türkiye’ye diz çöktürmek isteyenler aynı şer odaklarıdır. Emekçiler olarak milletimizin, devletimizin ve hükümetimizin sonuna kadar yanındayız” dedi.

Son yıllarda Türkiye’nin dünyada ve bölgesinde önemli bir güç haline geldiğini savunan Değirmenci, “Türkiye’nin dizlerinin üzerinden ayağa kalkmasını hazmedemeyenler, Türkiye’ye istediğini yaptıramayanlar, dayatmalarına boyun eğdiremeyenler, bugün açıktan açığa ekonomik bir savaş başlatmışlardır. 15 Temmuz’da istediğini elde edemeyenler, yeni bir senaryo ile karşımıza çıkmışlardır. Birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya devam etmek, çalışmak ve üretmek, bu karanlık odaklara verilecek en güzel cevaptır. Şehitlerimizin kanıyla suladığımız bu topraklar için, ne fedakarlık yapmamız gerekiyorsa bizler 50 bine yakın çelik bilekli üyemizle, Çelik-İş Sendikası olarak fedakarlık yapmaya hazırız” diye konuştu.

Özellikle bu süreçte yerli ve milli olan ne varsa bu ürünlere yönelme çağrısı yapan Değirmenci, “Tüm üyelerimizi ve vatandaşlarımızı, Cumhurbaşkanımızın döviz ve altın bozdurma çağrısına uymaya davet ediyorum. Milletimiz de bu oyunun tekerine çomak sokmalıdır” dedi.

‘AYNI GEMİDEYİZ DİYENLER İŞÇİYE KÖLE MUAMELESİ YAPIYOR’

Görüştüğümüz Çelik-İş üyesi işçiler ise bu açıklamasından dolayı Değirmenci’ye tepki gösterdi. İşçiler, “Türkiye’ye karşı başlatıldığı söylenen ekonomik savaşın yükünü neden hep işçiler ödüyor. Sendikacının görevi üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak mı yoksa patrondan, hükümetten yana olmak mı” diye sordu. İşçiler, “Kriz var, aynı gemideyiz diyorlar. Krizi işçiler mi yarattı? Kim yarattıysa bedelini de onlar ödemeli... Aynı gemideyiz diyenler işçilere gemideki kürek mahkumu, köle muamelesi yapıyorlar” dedi.

‘KİMSE İŞÇİLERE SORMUYOR’

Hazine ve Maliye Bakanının işverenleri toplayarak onlarla sorunun çözümünü tartıştığını hatırlatan işçiler, “Ama işçileri toplantıya çağıran, onları temsilen sendikaları toplayan yok. Kimse işçilere ne istiyorsunuz diye sormuyor. Sendikamız dahi sormuyor. İmzalanan toplu sözleşme ile alınan ücret zammı eriyip gitti. Kredi borcu olanlar ne yapacağını bilmiyor. Bayram sonrası işten atmaların olacağı söyleniyor. Peki, sendikamız ne yapıyor? Hükümetin yanındayız, üyelerimiz fedakarlık yapmaya hazır diyor. Bir de bizimle dalga geçercesine döviz ve altınları bozdursunlar diyor. İşçi de döviz ve altın mı var ki bozdursun. Biz ayın sonunu nasıl getireceğimizi hesaplıyoruz” dedi.

SENDİKA İŞTEN ATMALARLA İLGİLENSİN

Döviz fırladığını, işçi kıyımlarının yaşanacağını belirten işçiler şunları söyledi: “Her fabrikada işten atılmaların olacağı söyleniyor. Üretimi durduracağını söyleyen firma var. Yıllık izinlerin kullandırılması, ardından ücretsiz izin ve işten atılma süreçleri yaşanacak. Sendika bununla ilgili ne yapacağını söylemiyor. Nasıl bir mücadele vereceğini planlamıyor ama oturmuş hükümetimizin, yanındayız diyor. Patronlar krizin faturasını yüklenecekler mi? 18 şirketin yurt dışına 200 milyar dolar çıkardığı söyleniyor. Peki, ülke hepimizin, hepimiz aynı gemideyiz o zaman neden birilerinin devasa paraları artıyor da bizim ücretimiz azalıyor?​”

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD ve TOBB’un çözümü: Daha çok yoksulluk daha çok işsizlik

SONRAKİ HABER

TMMOB: Sermaye önceliği değil kamusal çıkar gözetilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...