14 Ağustos 2018 09:04

Uluslararası antiemperyalist gençlik kampının ardından...

Uluslararası gençlik kampı dosyası...

Görsel: Pixabay

Paylaş

Çağıl ADIGÜZEL
Meksika

26. Uluslararası Antifaşist Antiemperyalist Gençlik Kampı bu sene gençlere kapılarını Meksika’da açtı. Latin Amerikalıların kendilerine özgü sıcaklıkları, yemekleri ve ev sahiplikleriyle mükemmel bir deneyim olarak sona erdi. Başta Amerika kıtasından olmak üzere pek çok ülkeden katılımcının bulunduğu kamp, gençlik mücadelesinin ilerletilmesi, ülkelerin deneyimlerinin paylaşılması ve emperyalizme karşı birleşik, enternasyonal bir gençlik mücadelesi yaratmak için eşi bulunmaz bir fırsat sağlıyor. Aynı zamanda katılan dünya gençliğine sanki yeni tanıştığı insanlarla onlarca yıldır arkadaşmışçasına beraber gülme, sevinme ve mükemmel bir birlik ve kardeşlik duygusu aşılıyor. Dünyanın dört bir yanında mücadeleden vazgeçmeyen, mücadele için her şeyini ortaya koyan gençlerin olduğunu bilmek en güzel duygulardan biri. Bunu kendi gözlerimizle görmek ise paha biçilemez bir deneyim. 

DÜNYA ÇAPINDA ANTİEMPERYALİST BİR MÜCADELENİN GEREKLİLİĞİ...

Kampta gerçekleşen tartışmalar, Asya’dan Amerika’ya kadar dünya gençliğinin ve halklarının tablosunu gözler önüne seriyor. Kampta delegasyonu bulunan veya kendi ülkelerinin durumundan ya da alçakça engellemelerden dolayı (ülkeye sokulmama, ülkelerinden çıkarılmama gibi) delegesi kampa gelemeyen ülkelerin gönderdiği mesajlarla gençliğin durumuna baktığımızda neredeyse her yerde neoliberal politikaların ihtiyacı olarak kurulan merkezileşmiş baskıcı hükümetlerin, bazı ülkelerde faşizm inşası diyebileceğimiz süreçlerin ve yükselen savaş politikalarının olduğunu görüyoruz. Bunların yarattığı acı ve baskıyla ilk sırada dünya işçi sınıfı gençliğinin karşılaştığını görüyoruz. Bu yüzden bu baskı politikalarına karşı birinci sırada savaş verecek yine bu gençlik olmalı. Emperyalizmin kendi arasında örgütlü bir biçimde bizlere saldırdığını göz önünde bulundurursak biz de bunun karşısına kendi örgütlülüğümüzü koyabilmeliyiz. Dünya çapındaki saldırıların üstünden yine dünya çapında antifaşist ve antiemperyalist bir mücadele ile gelinebilir. İşte bu kamp bunun tartışılmasının, buna karşı dayanışma ve birliğin kurulmasının önemli bir adımı. Kampa katılan gençlerin neredeyse hepsi de bunun farkında. Emperyalizmin ve faşizmin bölünmeyle, örgütsüzlükle ve iç kavgayla yenilmeyeceğinin bilincinde. 

DAHA GÜÇLÜ BİR MÜCADELE HATTI ÖRMEK BİZİM ELİMİZDE

İşte bu kampta biz de Türkiye delegasyonu olarak hem zaten birlikte hareket ettiğimiz dünya gençliğiyle daha ileri bir örgütlülüğü hem de yeni tanıştığımız gençlik örgüt ve gruplarıyla doğru bir mücadele hattında nasıl bir araya gelebileceğimizi tartıştık. Ülkelerimizde yürüttüğümüz mücadelelerin deneyimlerini paylaştık. Buradan öğrendiklerimizi paylaşarak çok daha güçlü bir mücadele hattını örmek de bizim elimizde. 

Dünya emperyalist kapitalist sisteminin gidişatı gençliği giderek daha fazla gelecek kaygısına, savaşa, yoksulluğa mahkûm ederken bu dünyanın değişmesi gerektiğini düşünen gençler, nasıl değişeceği konusuna farklı bakıyor olsalar da birlikte hareket etmenin öneminin farkındalar. Artık bir birliğin kurulması gerektiğine karşı çıkan neredeyse kimse yok. Gençliğin birlikte ve örgütlü hareket etme ihtiyacı da kapitalist sistemin gençliği sıkıştırdığı oranda artıyor. Üstelik yan yana gelmenin koşulları da uzun soluklu bir mücadele hattı da dünya gençliğinin önemli bir tartışması: Gerçekliği düne göre daha net gören ve bunun üstesinden kendini konumlandırmaya daha hazır bir dünya gençliği bu kampta bir araya geldi. 

FARKLI ÜLKELERDEN GENÇLER OLARAK YAN YANA GELMEK

Tabii ki böyle bir birliği tam anlamıyla kurmak için yapmamız gereken çok şey var. Bu kamplarla gerek gençlik arasında güven duygusunu ve dayanışmayı yükseltmek için gerekse de bir araya gelip tartışmamızı sağlamak için böyle etkinlikleri artırmalı ve desteklemeliyiz. Gençliğin bir araya gelmesini sağlamak önümüzdeki en önemli görevlerden biri ve bu görev için işçi sınıfının dünya görüşünden, diğer ülkelerden elde ettiğimiz deneyimlerden faydalanarak sağlam bir birliktelik kurmalı ve bunları uluslararası alana taşımalıyız. Kazanmanın önemli adımlarından biri de bu olacaktır.


26. Uluslararası Demokratik, Antifaşist, Antiemperyalist Gençlik Kampı Politik Deklarasyonu

Kapitalist ekonominin dünya çapında geçirdiği sarsıntıyla emperyalistler arası gerilim tırmanırken, bütün dünya halkları için savaş tehdidi günbegün yükselirken, gençlik, ayağa kalkıp haklarını, barışı savunmak, emperyalizme, faşizme karşı sesini yükseltmek için Chapingo Otonom Üniversitesinde buluştu. 

Filipinler, Hong Kong, Türkiye, Arjantin, Brezilya, Peru, Ekvador, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Kanada, Porto Riko, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'nın farklı bölgelerinden gelen, tarım işçisi, yerli halk, işçiler, kadınlar, öğrenciler ve çeşitli alanlardan gençler olarak 26. Uluslararası Demokratik, Antifaşist, Antiemperyalist Gençlik Kampında buluştuk. Altı gün boyunca paneller, söyleşiler, atölyeler, sanat faaliyetleri, dünyadaki durum üzerine tartışmalar gerçekleşti. Ülkelerimizdeki gençliğin, işçi sınıfının, halkların mücadele deneyimlerini paylaştık birbirimizle.  

Bu süreçte, gençliğin emperyalist sistemin zulmün birincil kurbanı olduğunu, işçi sınıfının sömürüsünün yoğunlaştığını, faşist, ırkçı ve yabancı düşmanı politikaların yükseldiğini, milyonlarca gencin eğitim alanlarından sınır dışı edildiğini ve halkımızla birlikte sefalet içinde yaşamaya zorlandığımızı gördük.  Öte yandan, emperyalist saldırganlığa, işçilerin, gençlerin ve dünya halklarının hareketiyle, mücadelesiyle karşılık verildiğini saptadık. 

Bu etkinliklere katılan antifaşist, antiemperyalist ve demokrat gençler, gençliğin dünyada gelişen mücadelelerin önemli bir parçası olduğunun, işçi sınıfının bayrağını taşımanın ve kapitalizmin boyunduruğundan kurtulmak için savaşmaya devam etmenin bizim sorumluluğumuz olduğunun farkında. 

Bu hedefi gerçekleştirmek ve savaşları önlemek, faşizmin yükselişini durdurmak ve toplumun radikal dönüşümü için gerekli olan gücü inşa etmek için tüm gençlik, tarım işçileri, öğrenciler ve halk güçlerinin birliği gerekli. Örgütlerimizi ve işçilerin, halkın örgütlenmelerini güçlendirmek gençlere kalmıştır.

26. ULUSLARARASI DEMOKRATİK, ANTİFAŞİST, ANTİEMPERYALİST GENÇLİK KAMPININ KARARLARI

-XXVII Gençlik Kampına hazırlanmak için, Dünya Demokratik Antifaşist, Antiemperyalist gençleri olarak ulusal, bölgesel ve kıtasal seviyelerinde, kamplar, konferanslar ve toplantılar yapacağız.

-Dünya Demokratik Antifaşist Antiemperyalist Gençliği arasında kalıcı bir uluslararası platformun üslerini inşa etmek amacıyla, dünya gençleri arasında daha güçlü bağlar kurma sürecini başlatacağız.

- 28-30 Eylül'de Ekvador, Quito'da düzenlenecek olan Latin Amerika ve Karayipler İkinci Kadın Buluşması'nı örgütlemek ve katılım sağlayacağız.

-12 Ağustos Dünya Gençlik Günü’nü, kendimizi harekete geçirmek ve gençlerin en önemli çağrılarını kaldırmak için önemli bir gün olarak göreceğiz.

-Tüm faaliyetlerimizde antifaşizm ve savaş karşıtı mücadeleyi artıracağız.

- Dünya çapında gençlik mücadelelerini birleştirmek için bir Antifaşist Antiemperyalist Demokratik Cephenin inşa edilmesi ihtiyacını vurgulayacağız.

- Kendimizi bu kampı oluşturan örgütlerimize katılmaya ve örgütlerimizin kitleselleşmesine adayacak, bu yolla örgütlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.

- Eylül ayının 26'sında, Ayotzinapalı 43 öğrencinin ortadan kayboluşunun 4. yıl dönümünde, ülkelerimizde, Meksika devleti tarafından kaybedilen 43 gencin sağ salim geri getirilmesi talebiyle faaliyet yürütmeye çağırıyoruz.

-Aynı zamanda bütün kıtadaki gençlerle de dayanışmamızı gösteriyoruz. Daniel Ortega hükümetinin baskıcı politikalara karşı 3 aydır harekete geçmiş bulunan Nikaragua'dan gelen gençlerle dayanışmamızı gösteriyor, aynı zamanda emperyalist müdahaleyi kınıyoruz. Halkın kendi kaderini tayin etmesinin en sert savunucularıyız; işçi sınıfı ve Nikaragua halkının, mevcut krize karşı tek gerçek çözüm olarak, proletaryaya güç getiren bir sınıf bakışı, devrimci bir bakış açısına yöneleceğine güveniyoruz.

-21. yüzyılda hala özgür olmayan bütün sömürge halkların için mücadele ediyoruz. 

HEP BİRLİKTE SÖYLÜYORUZ

Barış ve toplumsal kurtuluş için, gençliğin birlik ve mücadelesini yükseltelim!


KAZANACAĞIMIZ BİR DÜNYA VAR!

DİDF

Fransa Agde’de 25 Temmuz’da Almanya, İngiltere ve Fransa’dan gençlerin katılımıyla düzenlenen yaz kampı 4 Ağustos’ta bitti. “Irkçılığa karşı birlikte mücadele” sloganıyla düzenlenen kampta baskısız, sömürüsüz ve herkesin eşit haklara sahip olduğu bir gelecek tasarlandı. 

HER ŞEY İLGİ ALANIMIZDA

DİDF Gençlik Yönetimi ve aktifleri tarafından aylardır süren hazırlıklar sayesinde kamp başarılı geçti. Güncel siyasete, tarihe, kültüre dair seminer ve toplantılar düzenlendi. Gençler ayrıca, seminer ve toplantıların yanı sıra toplumsal ve sanatsal başlıklı çalışma gruplarına da katılma fırsatı yakaladılar. Okurlar, “bu kadar da seminer, toplantı, çalışma gurubu olur mu hiç” duygusuna kapılabilirler. Kampa katılan gençler ise “yapılsa iyi olurdu” dedikleri, en azından on konu daha sayabilirler. Zira her şey gençlerin ilgi alanında...

EN GÜZELİ; ÜRETİLENİ PAYLAŞMAK

Üretilenlerin paylaşılması, DİDF Gençlik’in düzenlediği kampların en güzel yanlarından. İster seminer/toplantı konuları üzerine tartışmalar olsun ister atölyelerde yapılan çalışmaların akşam programlarında gösterime sunulması olsun; gençler, ürettikleri her şeyi paylaştılar.

Tiyatroya gitmemiş, topluluğun önünde şarkı söylememiş gençlerin kısa süre içinde yeteneklerini keşfedip sahne almaları, şarkılar söylemeleri; gençlerin yaratıcılığının küçük bir örneği.

Kapitalizm tarafından sürekli gündemde ve gençlerin de etkilendiği rekabet, burada yok denecek kadar az gündeme geliyor. “Haydi, başarabilirsin” diyerek birbirlerini teşvik etmeleri, az önce spor müsabakasında kıyasıya mücadele ettikleriyle kucaklaşmaları görmeye ve onlardan öğrenmeye değer anlardı.

Diğer yandan öğrenme azimleri, eksik olduklarını düşündükleri şeyleri rahatlıkla ifade etmeleri, kitap standında “neyi okumamı tavsiye edersin” diye sormaları da yetişkinlerin pay çıkarabilecekleri anlardı.

Günübirlik Barcelona gezisi, deniz ve su sporları, her gece farklı içeriklerle hazırlanan kültürel program ve eğlenceler gençlerin hoş vakit geçirmesini sağladı.

MÜCADELE ALANLARINDA BULUŞMAK ÜZERE…

Politika, kültür, sohbet... derken 10 gün bir çırpıda bitiverdi. Kampa gelmekte tereddütlü olanlar günlerin hızla bitivermesine hayret ederken bu kez de ayrılmakta zorlandılar.

Bu birlikteliği bir daha nerede bulacak; tartışmalardan çıkardıkları sonuçların içini nasıl dolduracak; okuma, çeşitli alanlarda kendini geliştirme sözlerini yerine getirebilecekler miydi? Kampta kaybedeceklerinin zincirleri olduğunu ve kazanacaklarının ise koskoca bir dünya olduğunu öğrenmişlerdi...

“Seneye görüşürüz” sözü, tatil beldelerinin klasiğidir. DİDF üyesi ve henüz üyesi olmayan, kampa ilk kez katılan gençler ise buluşmak için bir yıl beklemeyecekler. Onlar hemen kamp sonrasında mücadele alanlarında buluşacaklar. Gençler, böyle söz vererek kamp yerinden ayrıldılar.

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu ile Lavrov'dan ortak basın toplantısı ve İdlib mesajları

SONRAKİ HABER

Liverpool, Salah'ı 'araç kullanırken telefonla konuşmak'tan ihbar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...