09 Eylül 2012 08:50

Yazar Ahmet Nesin: Ortada basın yok

KÜRT sorununda çözümsüzlük ve çatışmalar giderek derinleşirken, Kürt sorununda basında ciddi bir “suskunluğun” olması dikkat çekti. Genel anlamda basının içinde bulunduğu durumu değerlendiren gazeteci yazar Ahmet Nesin, önemli tespit ve eleştiriler geliştirdi.Türkiye’de hiç bir hük&u

Yazar Ahmet Nesin: Ortada basın yok
Paylaş
Mustafa Emrah Süer

Türkiye’de hiç bir hükümetin başarısızlığının basına yansımasını istemeyeceğini ifade eden Nesin, “Türkiye şimdiye kadar hiç bir şekilde bu kadar ilkel, cahil bir hükümet dönemi yaşamadı. Ne Adalet Parti dönemi, ne MC dönemi, hatta 12 Eylül döneminde bile bu kadar cahil bir araya gelmemiştir. Yoldan birini çevirseniz bunların zırvaladığı kadar zırvalamaz. Çünkü bilmediklerini bilir. Bilmediği konuda da konuşmaz. Kendine çeki düzen verir. Ama bunlar bilmedikleri konularda da konuşuyorlar” dedi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın gazeteciliği sarı basın kartı üzerinde değerlendirmesini eleştiren Nesin, “Gazeteciliği basın kartı ile eş değer tutuyor. O zaman ben ona şöyle bir soru sorayım. Başbakan siyaset bilimi okumuş mu? Ekonomi okumuş mu ki Türkiye’nin ekonomisi hakkında konuşuyor. Hayatında 5 tane kitap okumuş mu? Oradan çıkıp kendisine yazılan şiirleri okuyor. Onların da şairlerinin adını karıştırıyor. Her şeyin illa okulu ya da kartı mı olması gerekiyor?​” diye konuştu. Sarı basın kartının olmamasının gazetecinin bir eksikliği olmadığına dikkat çeken Nesin, bu durumun sorumluluğunun patronlarda olduğunu belirterek, “Niye çalıştırıyorlar gazetecileri bu şekilde. Kimsenin gazeteciliğini iki tane kitap okumayan iki kere tiyatroya gitmeyen Tayip Erdoğan ölçemez” dedi.

‘GERİLLA İLE DEĞİL HALK BİRLİKTE YAPIYOR’

Gazetecilerin bu dönem daha da yargılanacağını belirten Nesin, Türkiye’de “faşizan” bir dönemin yaşandığını vurguladı. Türkiye’nin yol ayrımında bulunduğunu ve iki olası sonuçla karşı karşıya olduğunu dile getiren Nesin, “Bu noktalardan bir tanesi Kürt sorununda çözüme gidilir yada daha da büyük bir savaşa gidilir. Savaşı bu hükümet kaldıramaz. Savaş hükümeti zorluyor. Çünkü sadece dışardan gelen gerillanın olmadığını gördü. Panzere bayrak asması, askerin bayrağı indirmesi bunu halk yapıyor. Evinden çıkan halk yapıyor. Zaten referandumda gördüler. Yüzde 93 oranında Kürdistan’da halk sandığa gitmedi. O zaman anladılarki 5 bin 10 bin gerillanın yaptığı bir şey değil. Halk ile beraber yapılan bir şey” diye konuştu. Hükümetin başarısızlığını katliamlar ile örtmeye çalışacağını kaydeden Nesin, “Saddam kimyasal bomba attı da ne oldu? Şu veya bu şekilde attığın bombalar ile tutuklamalar ile halkı durduramadığın gibi aslında giderek bu sayıyı artıyorsun” dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın her yönden “kıstırıldığına” dikkat çeken Nesin, şunları söyledi: “Başkan ya da yarı başkan olma hayalleri var. Ama Gülen buna izin vermeyecektir. Çünkü Amerika buna izin vermeyecektir. Erdoğan’ın yerine alternatifler düşünülüyor. Siyası hayatı bitiyor Erdoğan’ın. Ya da pasif bir noktada siyaset yapar.”
Kürt kurumlarına yapılan baskın sonrası ana akım basının sessiz kalmasını eleştiren Nesin, “Çünkü ana akım medya gazetecileri PKK’nin elemanı olarak görüyor. Onlar adına fotoğraf çeken adam olarak görüyor. Açıkçası gazeteci olarak görmüyorlar. Bugünün basının da adı basın ama bana göre basın değil. İğrenç bir noktaya gelmişler. Yeni Şafak’ta çıkartmalar yaşandı. Ne kadar demokratım dese de Ahmet Altan Orhan Miroğlu kavgası var. Aslında Erdoğan Fethullah Gülen tartışması başladı. Bunun savaşını veriyorlar. Artık kendi aralarında birbirileri ile uğraşıyorlar” şeklinde konuştu. (DİHA)

AHMET NESİN KİMDİR?

Ahmet Nesin, 1970’li yıllarda gazeteciliğe başladı. Nesin, gazetecilik yaptığı dönemi “Biz patronların devlet ile işinin olmadığı son devir gazetecileriz” tanımlamasında bulunuyor. Bir kaç senedir kendi bloğunda medya eleştirileri, siyaset eleştirileri gibi bir çok konuda ilginç tespitlere imza atan gazeteciler arasında yer alan Nesin, Yazar Aziz Nesin’in iki oğludan biri. En az babası kadar ironik, renkli bir dili olan Nesin, muhalif kimliğiyle biliniyor. Nesin, ayrıca Kürt sorununa demokratik yaklaşan yazılar da yazmıştır. Nesin ayrıca HDK Genel Meclisi’nde yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Meslektaşlarına sahip çıkan gazetecilere polis engeli

SONRAKİ HABER

Necmi Selamet Eskişehir’de anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...