12 Ağustos 2018 08:03

Suriye'de cihatçı ordusunun komutanı: Sadece Türkiye'den destek var

Suriye'nin kuzeyindeki cihatçı gruplar tarafından kurulan 'Ulusal Özgürleştirme Cephesi' ordusunun komutanı 'Destek sadece Türkiye'den geliyor' dedi.

Fotoğraf: Qasioun News Agency/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)

Paylaş

Suriye'de 'Ulusal Özgürleştirme Cephesi' adıyla kurulan Türkiye destekli ordunun başındaki Heysem Afisi, Reuters'a konuştu. Türkiye sınırındaki Azez'de bulunan Afisi, "Daha yolun başındayız. Çok sayıda zorlukla karşı karşıyayız ama üstesinden gelmek için çalışıyoruz" dedi.

BBC Türkçe'nin yansıttığı habere göre Afisi, "Ulusal Ordu'ya tüm destek yalnızca Türkiye'den geliyor. Başka ortak devlet yok" diye konuştu.

Afisi, Türkiye'nin cihatçıların maaşlarının ödenmesi, lojistik destek ve silah yardımında bulunduğunu ve düşmanlarının "Esad, PKK ve IŞİD" olduğunu söyledi.

Reuters, Türkiye desteğiyle kurulan ordu için, "Muhalif örgütler arasındaki çekişmeleri sona erdirirse, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeybatıda yeniden güçlenmesinin önündeki en büyük engel olabilir" yorumunu yaptı ve Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktığını aktardı.

'TÜRKİYE BÖLGEDE OKUL, HASTANE, PTT ŞUBELERİ AÇIYOR'

Haberde, "Türkiye'nin rolünün yalnızca müttefik gördükleri Suriyeli muhalifleri desteklemekle kalmadığı, bölgede okullar, hastaneler inşa edildiği ve PTT'ye ait beş şube açıldığı" belirtildi.

Afisi, muhalif birliklerine 'rastgele ateş açmamaları, üniforma giymeleri ve 'kanun hükümlerini ve adaleti temsil etmesi için yeni kurulan askeri polisle iş birliği içinde olmaları, diğer fraksiyonlarla rekabete girmemeleri' talimatı verdiğini söylüyor.

Albay ayrıca, muhalefet içindeki farklı yapılara 'kendi hapishanelerini, mahkemelerini kurma yasağı' getirildiğini ifade etti.

Yeni kurulan ordunun el Bab'daki 'mezuniyet törenine' 5 Ağustos'ta düzenlenen ve birkaç üyenin yaralandığı saldırıyla ilgili de konuşan Afisi, "Saldırının içeriden veya dışarıdan, devrimin düşmanları tarafından düzenlendiğini ve failin tespit edildiğini söyledi ancak kim olduğuna ilişkin bilgi" vermedi.

35 BİN SAVAŞÇI

Reuters'ın haberine göre Ulusal Ordu 35 bin kişiden oluşuyor. Ajans, ordunun daha önce birleşip ayrılan cihatçı gruplardan farklı olduğunu bunun sebebinin de "Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı Operasyonu'yla YPG'yi bölgeden uzaklaştıran 'Türk varlığı" olduğunu belirtiyor.

Haberde ayrıca "Türkiye İdlib'e 12 askeri kışla kurdu. Böylece, Rusya ve İran'la yapılan anlaşma kapsamında Afrin'in güneybatısındaki bölgeleri birleştirdi. Amaçlarının da anlaşma uyarınca İdlib bölgesindeki 'çatışmasızlık' ortamını sağlamak olduğu belirtildi" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Metronun yürüyen merdiveninin çökmesiyle yaralanan kişi dava açtı

SONRAKİ HABER

Almanya’da yoksulluk en fazla göçmenleri vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...