12 Ağustos 2018 00:13

'Seçimden sonra hükümet kurulursa dolar düşer' diyorduk...'

Kağıthane’de çeşitli işkollarında çalışan işçiler, dolar karşısında eriyen TL'yi, Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gökhan İMREK
İstanbul

Dolar karşısında eriyen TL ücretleri hızla eritirken, işçiler işten atılma tehdidiyle çalışan işçiler gelinen durumu nasıl yorumluyor? Kağıthane’de çeşitli işkollarında çalışan işçiler yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.

‘SEÇİMDEN SONRA BEKLENTİ DOLARIN DÜŞMESİYDİ’

38 Yaşındaki kargo işçisi Erdoğan: “Seçimden sonra hükümet kurulursa dolar düşer” diyorduk ama öyle olmadı. Düne kadar 10 trilyon doları olan holdinglerin bugün 20 trilyonu doları var. Ama dolar yükselince her şeye zam geldi. Yoksul daha da yoksullaştı. “Ey Amerika” demekle sorunlar çözülmüyor. Halkın çıkarları gözetilmeli. “Emperyalizme karşı mücadele ediyorum” diyorsan halkçı olacaksın. Sadece sermayenin çıkarlarını savunmayacaksın. En son şeker fabrikalarını sattı, üretim yapmazsak bu krizi aşmamız mümkün değil.

‘ASIL SORUN BİR MASKEYLE GİZLENİYOR’

Tekstil işçisi Erkan: Bu beklenen bir şeydi. Ülke borçlanıyor. Dış güçler diye bir şey yok. Ekonomi zaten belli ediyordu. Üretim olmadığı için bu kaçınılmazdı. “Hükümet milli mücadele veriyoruz” diyor ve toplum da buna inanıyor. Daha önce bunu gördük. 100 dolar bozduran berberde bedava tıraş oldu. Bana göre bu bir milli mücadele değil. Asıl sorunları gizlemek için bir maske. Bu durum bize çok kötü yansıyor çünkü. İşler kesilmeye başladı. Para dönüşü azaldı. Piyasada nakit yok. Bu kadar zamandır iktidardalar. Bugüne kadar işçiye ne faydaları oldu ki bundan sonra olsun?

‘BEN MHP’LİYİM’

İnşaat işçisi Necmettin: 5 çocuk babasıyım. Kirada oturuyorum. Biz bugüne kadar dolarla gelmedik. “Sağlığım yerinde olsun bana yeter” diyordum ama artık öyle değil. Düne kadar bin liraya aldığımız inşaat demiri 4 bin lira oldu. Her şey dolara bağlandı. Televizyonlara bakıyoruz “al papazı ver papazı oynuyorlar.” Ben MHP’liyim, daha önce çiftlikle geçiniyorduk. Davos’tan beri Erdoğan’ı seviyorum ama tarımı bitirdi.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu DİSK’in 2 acil talebini sıraladı

SONRAKİ HABER

Özgür Özel: İmza veren de vermeyen de CHP'lidir ve kardeştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...