11 Ağustos 2018 11:42

Kanser hastası Hasan Subaşı'na özgürlük istendi

F Oturumu’nun 333’üncü haftasında insan hakları savunucuları, kanser hastası tutuklu Hasan Subaşı’nın serbest bırakılması istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ve hasta tutukluların durumlarına dikkat çekmek amacıyla her hafta Cumartesi günü düzenlediği F Oturumu eylemi bugün 333. haftasında. Bu hafta da Galatasaray Meydanı'nda buluşan insan hakları savunucuları Silivri 6 Nolu L Tipi Cezaevinde bulunan kanser hastası Hasan Subaşı'na özgürlük istedi.

"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hasan Subaşı serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" pankartlarının açıldığı eylemde "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hasan Subaşı serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır", "Onursuz arama işkencesine son", "Tek tip elbiseye hayır" sloganları atıldı.

‘TUTUKLANMASAYDIM AMELİYAT OLACAKTIM’

Basın metnini okuyan insan hakları savunucusu İbrahim Demirel, 1988 doğumlu Hasan Subaşı'nın daha önce 2008 yılında tutuklanarak 5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiğini aktaran Demirel, Subaşı'nın hapishanede yaptığı açlık grevleri nedenyile bağırsaklarında kuruma ve kist oluştuğunu belirtti. Adana THİV'de yapılan sağlık kontrollerinde bu kistlerin zamanla büyüme yaptığını ve kolon kanseri olduğunu söyleyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan ameliyatla kalın bağırsağı tamamen, sol böbreğinin bir bölümü alınmıştır. Kemoterapi görmüştür. Sonrasında hastalığı sol akciğerine de sıçramıştır. Hasan Subaşı dışarıdaki durumunu şöyle aktarıyor; İki yıl önce kanser nedeniyle ameliyat oldum, kemoterapi aldım fakat hastalık daha kötü yayılma yapmış bu lanet hastalık yakamı bir türlü bırakmadı. Bakırköy hastanesinden doktorlar durumumun iyi olmadığını acil ameliyat olmam gerektiğini Bakırköy hastanesinde bu ameliyatı yapamayacaklarını o yüzden beni Bağcılara sevk edeceklerini söylediler, eğer tutuklanmasaydım ameliyat olacaktım."

HASTALIĞININ 3. AŞAMASINDA

Demirel, bir yıldır hapishanede olan Hasan Subaşı'nın eşi Sonay Subaşı'nın İHD'ye yaptığı başvuruda söylediklerini şöyle aktardı: "Eşim Hasan Subaşı 2015 yılında kalın bağırsak kanseri nedeniyle ameliyat edildi ve tüm bağırsakları alınarak ince bağırsağa bağlandı. Ancak kanser yayıldı şuan 3.evresinde olduğu akciğerde de leke olduğu söylenmiştir. Bu sorunlar yaşanırken 2017 yılının Ağustos ayının sonlarında gözaltına alınıp tutuklandı. Adliyede kendini gördüğümde darp edildiğini belirtmişti ve çok kötü haldeydi. En son 4 Ekimde ziyaretine gittim, sağlık sorunları için yeniden hastaneye götüreceklerini tetkik edileceğini söyledi: Hapishane koşullarında hastaneye gidip gelmenin zor olduğunu eşimin hastalığının 3. aşamada olması nedeniyle zaman kaybetmeden tahliye edilmesi gerektiğine inanıyorum diyor."

‘TEDAVİSİ YAPILMIYOR’

En son Temmuz ayında Hasan Subaşı'nın annesi Hacer Kuzu Güden'in İHD'ye başvurduğunu söyleyen Demirel, anne Hacer Kuzu Güden'in aktardıklarını şöyle ifade etti: "Oğlum bir yıl önce tutuklandı. Dışarıdayken kolon kanseri nedeniyle ameliyat oldu ve ilaç tedavisine başlandı. Sonrasında tutuklandı O günden bu yana tedavisi yapılmıyor. Hastaneye götürülmüyor. Göğsünde kemoterapi için takılı olan aletin ayda bir özel solüsyonla dezenfekte edilmesi gerekirken bunun yapılmadığını, bu nedenle kanserin ilerleyip bütün vücuduna yayılma riskinin bulunduğunu, aynı zamanda kalp damarlarının tıkanmasından kaynaklı kalp krizi geçirme riski olduğunu, oğlunun bu koşullarda yaşamasının ve tedavisinin mümkün olmadığını ayrıca psikolojik durumunun da çok kötü olduğunu belirtiyor."

İnsan hakları savunucuları olarak hapishanelerin insan haklarına, hukuka ve tutuklu haklarına uygun hale getirilmesi ve sağlığa erişim haklarının sağlanmasını istediklerini kaydeden Demirel, Hasan Subaşı'nın koşulsuz salıverilmesini istediklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da yerleşim alanlarına sıçrayan orman yangını söndürüldü

SONRAKİ HABER

Yeni Şafak'tan patronlar adına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...