09 Ağustos 2018 23:20

Soma Kolin Termik Santrali’nde işten atmalar sürüyor

İşten atmaların sürdüğü Soma Kolin Termik Santrali inşaatında işçilerde 'Sıra bize mi gelecek' kaygısı yaşanıyor.

Fotoğraf: İzmir/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Soma Kolin Termik Santrali inşaatında taşeron şirkete bağlı işçiler işten atılıyor, çıkarılan işçilerin yerine Çinli işçiler istihdam ediliyor. Mayıs ayından bu yana aralıklarla işçilerin çıkarıldığı termik santralde, işten atılanların sayının 1500’ü bulduğu söyleniyor. İşçiler, “Acaba sıra bize gelecek mi kaygısı yaşıyoruz” diyor.

Yaklaşık 4 bin işçinin çalıştığı Soma’daki Kolin Grubu’na bağlı termik santral inşaatında, mayıs ayından bu yana yaklaşık 1500 taşeron işçi işten çıkarıldı. Çinli işçileri istihdam ederken şirketin bayram öncesinde de işçi kıyımı yapacağı iddialar arasında.

Evrensel'e konuşan işçiler, Çinli işçilerin işe alınmasıyla işçiler arasında bir kutuplaşmanın yaşandığını söylüyor. İşçilerin bir kısmı bu olayı tamamen ucuz iş gücü olarak tarif ederken kimi de “Onlar yüzünden işimizden olmak istemiyoruz. Ülkemizde işsizlik gibi bir sorun varken, neden bizler işimizden oluyoruz” görüşünde.

Genellikle, Elbistan, Adana gibi bölgelerden ve Soma’nın çevre ilçelerinden gelerek termik santralde çalışan işçiler, işten atmaların herkesi kaygılandırdığını belirtiyor. Yaşanan kıyımdan sonra bazı işçilerin bir araya gelerek tepki verdiklerini dile getiren bir işçi, “Kapı önünde işçilerle toplanarak eylem yapma kararı almıştık. Ancak işveren gelerek, bize söz vermişti. Bundan sonra çıkarmalar olmayacak deyince biz de eylemimizden vazgeçmiştik. Ama aldatmacadan ibaret olduğunu gördük” dedi. Bir başka işçi ise, “Bu işten çıkarmalar nasıl patlayacak bilmiyoruz. Soma’dan gelen işçiler tepki vermişti ancak yönetim açıklama yapınca vazgeçtiler eylemden. İşveren kendince taktik uyguluyor” diye konuştu.

Öte yandan Çinli işçilerle iletişim sorunu da yaşadıklarını belirten işçiler bu durumun zaman zaman gerginliğe sebep olduğunu söylüyor. İşçiler, “Anlaşamıyoruz, işaret dili ile konuşmaya çalışıyoruz. Onlar için de çok zor, bizim için de” diyor.

İşçiler diğer taraftan üzerlerindeki baskının da arttığını anlatıyor. Bir işçi, “Çok yorulduğumuzda oturmamız bile sorun oluyor. Direkt fotoğraf çekip şikayet ediyorlar. İşveren kendi adamlarını salmış aramıza, böyle tehdit ediyor bizleri. Burada binler çalışıyor, gözle görülür bir düşüş var artık. Herkes her gün acaba bize sıra gelecek mi kaygısı yaşıyor” dedi. Her gün hemen hemen 15 işçinin çıkarıldığını söyleyen işçiler, en son şantiye şefinin çıkarılmasıyla da huzursuzluğun arttığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı aşı bilgilendirmesi için web sayfası oluşturdu

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Yıldırım: Faturası zamlar ve hayat pahalılığı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...