Ordu'da sel: Köprüler çöktü, bir kişi yaşamını yitirdi

Ordu sel felaketi böyle büyüdü: Geçmişten ders alınmadı, uyarılar yok sayıldı.

08 Ağustos 2018 11:23
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2018 15:27
Paylaş

Ordu’nun Ünye, Fatsa ve Çaybaşı ilçelerinde yaşanan sel felaketinin boyutları korkunç boyutlarda. Köprülerin yıkıldığı, insanların mahsur kaldığı, fındıkların denize aktığı selden yaklaşık 500 bin insanın etkilendiği ifade ediliyor. Sel felaketinin ikinci günü de, sel sularına kapılan bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yaşananları Evrensel’e değerlendiren Ordulu siyasi parti, sendika ve meslek odası temsilcileri geçmişten ders almayan, uyarıları yok sayan yöneticiler nedeniyle afetin boyutlarının büyüdüğüne dikkat çekti. 

BİR KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Ordu'nun İkizce ilçesinde Bayram Sekmen (56) evinin yanındaki fındık bahçesinde bulunduğu sırada heyelan meydana geldi. Sekmen, toprak altında kaldı. Yakınlarının haber vermesi üzerine bölgeye İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri geldi. Yapılan çalışma sonrasında Sekmen'in cenazesi toprak altından çıkarıldı. 

SEL FELAKETİNİN İLK GÜNÜNÜN (8 AĞUSTOS) BİLANÇOSU

*Bölgede toplam 8 köprü yıkıldı. 
*Sel nedeniyle mevsimlik fındık işçilerinin çadırlarını su bastı, 550 fındık işçisi tahliye edildi, 
*Heyelan ve yıldırım çarpması nedeniyle 10 kişi yaralandı.  
*Selde mahsur kalan vatandaşlar iş makineleri ile kurtarılırken, bir fabrikada mahsur 165 işçi ise helikopterlerle kurtarıldı. 
*Ünye'de kısmen çöken köprü nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu trafiğe kapatıldı.
*Tonlarca fındık sele kapıldı.
*66 konut, 264 iş yeri ve 60 aracın zarar gördüğü açıklandı.

HÜKÜMET YETKİLİLERİNE GÖRE SUÇ YAĞMURDA

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI: ALT YAPI YETERSİZLİĞİ DEĞİL, AFET

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Afet deyince neticede bu doğal bir olay. Sizin öngöremediğiniz bir olay ki ismi afet oluyor. Tabii ki şehirdeki alt yapı bu afetin şehre olan etkisini değiştirebilir. Ama şehirde mevcutta zaten o manada her türlü  alt yapı, proje hem bizim bakanlığımız birimlerince hem belediyelerce hem valiliklerde yapılıyor. Kaçak yapılaşmadan kaynaklı problemler hemen hemen her yerde var. Buna ilişkin imar barışı yasası çıkarıyorsunuz.  Hazine arazisine kaçak yapıyı gidip yıkayım yapamıyorsunuz. Bu da bir gerçek yani ülkenin gerçekleri. Neticede bu yağışların olmasının nedeni iklim değişikliği sebebiyle. Bu beklenen bir şey değil. Buna ilişkin stratejik eylem planı hazırlamak zorundayız. Alt yapıyı güçlendirmek zorundayız. Şu an buradaki alt yapı yetersizliği şehrin yetersizliğinden kaynaklı bir sorun değil” dedi. 

FUAT OKTAY: HASARIN BOYUTU MEDYADAKİ ALGIDAN DAHA ALT SEVİYELERDE

Olayın ertesi günü (9 Ağustos) açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ordu'daki sel nedeniyle 66 konut, 264 iş yeri ve 60 aracın zarar gördüğünü bildirdi.

Fuat Oktay, hasarın boyutunun da basındaki algı boyutuna göre daha alt seviyelerde bulunduğunu iddia etti. Oktay ayrıca, "Şu an itibariyle mağdur, herhangi bir ihtiyacı olan ve karşılanmayan vatandaşımız bulunmamaktadır." dedi.

Oktay şunları kaydetti: "İklim değişiyor ve Türkiye de bu değişimden ister istemez payını alıyor. Dolayısıyla bir zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Dere yataklarına gerek konut gerek iş yeri yapımıyla alakalı, zaten hassas olmamız gereken bir konu ama bundan sonrasında çok çok daha hassas olmamız gereken bir döneme giriyoruz. Burada her bir vatandaşımızın, konut yapan vatandaşlarımızın, belediyelerimizin ve ilgili birimlerimizin çok daha hassas olmasını özellikle arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın beklentisi bu yöndedir. Buna hazırlıklı olmak zorundayız, yani afet olduktan sonra değil, olmadan tedbirlerimizi almak zorundayız. Bu anlamda da gerekli dönüşümü önce zihinsel boyutta, sonra da yapısal anlamda gerçekleştirmek zorundayız. Zaten kentsel ve kırsal dönüşüm projelerimiz de bunun parçası. Bu da hızla devam ediyor, edecek."

SAĞLIK BAKANLIĞI: YARALI 10 KİŞİDEN 8'İ TABURCU EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı olayda yaralanan 10 kişiden 8'inin tedavinin ardından taburcu edildiği, diğer 2 kişinin de hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

DERE TAŞTI, KARADENİZ SAHİL YOLU YİNE KAPATILDI

Ordu'nun Ünye ilçesi'ndeki Tabakhane deresinde taşma meydana gelince Tabakhane köprüsü yıkılma riskine karşı kapatıldı. Karadeniz Sahil yolunda yolunda ulaşım çift yönlü olarak durduruldu. 

SELDEN KURTULAN MEVSİMLİK İŞÇİLER: NE OLDUĞUNU ANLAMADIK

Kaldıkları çadırların sel sularına kapılmasıyla barınaklarını kaybeden ve jandarma ekiplerince mahsur kaldıkları bölgeden kurtarılan mevsimlik tarım işçileri, yaşadıklarını anlattı.

Adıyaman'dan fındık toplamak için ilçeye gelen Faik Gözek, aniden gelen selle herkesin büyük bir panik yaşayarak kaçmaya çalıştığını söyledi. Gözek, "Aniden dere taştı, ne olduğunu anlamadık. Taşan dere suları kamp alanında kadar ulaştı. Büyük bir panik yaşadık. Panikle herkes kaçmaya başladı. Çadır kampını bırakarak çoluk çocuk yüksek yerlere kaçtık" dedi.

'EN YÜKSEK TEPEYE ÇIKMAYA ÇALIŞTIK'

Ankara'dan gelen Deniz Ozanoğlu, selde taşan dere sularının çadırlara dolduğunu anlatarak "Çadırdaydık, yağmur bir anda ve şiddetli başladı. Dere taşarak çadırlarımıza doğru geldi. Çadırları sel götürdü. Kendi telaşımıza düştük. Elimize ne alabildiysek çoluk çocuk kaçtık. En yüksek tepeye çıkmaya çalıştık. Her şeyimiz orada kaldı" diye konuştu.

'HER ŞEYİMİZ GİTTİ'

Gülizar Topal, sel gece yaşansa herkesin ölebileceğini, gündüz yaşanmasıyla hayatta kaldıklarına şükrettiklerini ifade etti. Topal, "Sel suları üzerimize gelince çok korkmaya başladık. Kamp alanımız dere kenarı ve çok tehlikeli bir yerdeydi. Bu olay gece biz çadırlardayken olsaydı. Herkes sele kapılırdı, orada kimse hayatta kalmazdı, hepimiz ölürdük. Her şeyimiz gitti, hiçbir şeyimiz kalmadı" ifadesinde bulundu.

'HER YIL AYNI TEHLİKEYİ YAŞIYORUZ'

Kamplarının bulunduğu alanda güvende olmadıklarını söyleyen İşçi Nihat Tok "Gece bizi spor salonuna yerleştirdiler. Çok rezillik çektik. Bu kamp alanının yeri çok tehlikeliydi, burada olmamalıydı. Bize daha güvenli yer ayarlanması gerekliydi. Irmak kenarında güvende değiliz. Kamp alanında can güvenliğimiz yok, her yıl aynı tehlikeyi yaşıyoruz" dedi.

Fındık işçisi Yusuf Avcı ise sel sularından kurtardığı 3 kedisini çadırlarının yıkılmasıyla artık otomobilinde beslemeye başladı. Avcı, "Bir anda sel geldi, kendimizi zor kurtardık. Kaçarken kedilerimizi de yanımıza aldık. Mamum-İbiş-Maviş adlı kedilerimi de selde kurtarmış olduk. Onları aracımda besliyorum" dedi.

UZMAN GÖRÜŞLERİ VE TEPKİLER

ŞEHİR PLANCILARI ODASI: UZUN VADELİ, BİLİMSEL PLANLAR YAPILMALI

Yaşananı afet olarak niteleyen Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Ordu Şehir Plancıları Odası Başkanı Birol Yılmaz, selin özellikle Ünye ve Fatsa’yı vurduğuna işaret etti. Geçtiğimiz yıl Giresun ve Rize’de de büyük sel felaketleri yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, Karadeniz’in coğrafi yapısı ve küresel ısınma ile bu yağışların artacağı ortada iken buna yönelik hiçbir tedbir alınmamasını ise eleştirdi. Türkiye’nin uzun vadeli planlamalara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Yılmaz “Bugün imar barışı denilen bir uygulama var. Derenin içine yaptığınız binaya dahi devlet imar barışıyla kullanma hakkı veriyor. Bunu yaparsanız bu tür felaketleri öneleyemezsiniz” dedi. Afet bölgeleri için kentsel dönüşüm başlatıldığını ne yazık ki bu dönüşümün rant için yapıldığını gördüklerini anlatan Yılmaz “Bu eleştirileri muhalefet olsun diye söylemiyoruz. Yaşadıklarımız ve bilimsel veriler ortada” diye konuştu. Çözüm için geçmişten ders alınması gerektiğini belirten Yılmaz “Yaşanabilir bir ülke için uzun vadeli ve bilimsel planlar yapılmalı” dedi. 

TMMOB: BÖLGE SELLERE KARŞI SAVUNMASIZ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, sel felaketlerine neden olan yanlış kentleşme ve ulaşım politikalarını eleştirdi. Koramaz, Karadeniz Sahil Yolu ve dolgu alanlarla bölgenin sellere karşı savunmasız hale getirildiğini ifade etti. Yıllardır dere yataklarındaki yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu set ve HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulduğuna dikkat çektiklerini belirten Koramaz  “Bu üç temel sorun çözüme kavuşturulmadan, bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması mümkün değildir” dedi.

TÜM KÖY SEN: ÜRETİCİYİ BİR DE SEL VURDU

Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, selin nedeninin yalnızca aşırı yağış olmadığını vurgulayarak “Derelerin üzerindeki çalışmalar yanında yapılanların yanlışlıkları da ortada. Bu felaketten dolayı yaşanan zararlar giderilmeli” dedi. Sel nedeniyle mağdur olan üreticilerin, esnafın ve diğer insanların zararların karşılanması gerektiğini belirten Sağra “Tonlarca fındık denize gitti. Toprak kaymaları ile fındık bahçeleri zarar gördü. Fındık üreticileri istedikleri fiyat konusunda sıkıntı yaşarken sel mağduriyeti ile karşılaştı. Zararlar bu ay sonuna kadar karşılanmalıdır. Zararların karşılanacağı söyleniyor ama geçmişten de biliyoruz ki, ödemeler konusunda zorluklar çıkarılıyor. Olay ortada, zararlar bir an önce karşılanmalı. Halkımıza geçmiş olsun diyoruz” dedi. 

EMEP: YAŞANANLAR DOĞAL AFET DEĞİL, YANLIŞ UYGULAMALAR

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunarak "Sel olağandır ama etkilerinin sorumlusu yerel yönetim ve hükümettir" dedi.

Poyraz, “Sel, toprak kayması olabilen durumlardır ama etkisinin böylen olması kabul edilemez. Zararın bu boyutta olmasında yerel yöneticilerin ve hükümetin payı göz ardı edilmemelidir. Yağış bol olduğunda dereler, ırmaklar taşar. Bu doğaldır ama yapılaşma, her taraftaki betonlaşmalar, dere ve ırmak yataklarındaki yıkımlar, HES’ler, derelerin daraltılması, dere yataklarının yapılaşmaya açılması, ormanların kesilmesi yanında yol, köprü projelerinin ranta dönüşmesi yaşananlara neden oldu. Hele karayolunda yeni yapılan köprünün yıkılmasının sorumluluğu sele mi yüklenecek? Buraları kimler yaptı, karayolu çöküyor. Bunların anlaşılır, kabul edilebilir gerekçesi olamaz. İhaleler incelenmeli, sorumlular ortaya çıkarılmalı. Yaşanan felaketler, ‘geçmiş olsun, yaraları saracağız’ diyerek geçiştirilemez. HES’ler yapılırken, dere kenarlarındaki taş ocaklarına izin verilirken, ormanlar kesilirken, dere yataklarına taş ve toprak doldururken bir sağanak yağışta felaketlerin yaşanacağı hep söylendi ama dinleyen bir yetkili çıkmadı. Bu felaketten ders çıkarılmazsa yeni felaketler kapımızda demektir. Yaşananlar doğal afet değil, yanlış uygulamalardan kaynaklı bir felakettir" dedi.

CHP: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral: Havzaya çok fazla yağmur yağdı ve yağmur sele dönüştü.  Yağmur sonucu Cevizdere Deresi taştı. Taşma sonucu Samsun-Ordu karayolu üzerinde bulunan köprü kısmen çöktü. Köy yollarında büyük hasar var.  Tarımsal anlamda da zarar çok büyük. İnsanların fındık bahçelerindeki tonlarca fındık denize aktı. Fındık bahçeleri zarar gördü. Maddi kayıp çok fazla. Aşırı ve şiddetli bir yağmur yağdı. Burası afet bölgesi ilan edilerek acil olarak maddi zararın karşılanması gerekiyor.

HDP: SORUMLU SİYASİ İKTİDAR

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ordu halkının acısını paylaşarak, yaraların daha sarılmasını istedi. Yaşananların sorumlusunun siyasi iktidar olduğuna dikkat çeken HDP, iktidarın, yaptığı her kaldırımı bile siyasi propaganda konusu yaptığını belirtti. Açıklamada, siyasi iktidarın icraatlarının sonuçlarını da aynı sorumlulukla kabul etmesi gerektiğine vurgu yapılarak ‘Biz Karadeniz’e ihanet ettik’ sözünün gereğinin bu olduğuna işaret edildi. (HABER MERKEZİ)    


SELİN İLK GÜNÜ YAŞANANLARIN DETAYLARI

MAHSUR KALAN 165 KİŞİ KURTARILDI

Sel felaketinin ilk günü bir tekstil fabrikasında mahsur kalan 165 işçi öğleden sonra kurtarıldı. İşçilerin iş makineleri ve helikopter desteği ile kurtarıldığı açıklandı. 

Ünye ilçesinde Cevizdere Mahallesi'nde bulunan ve Cevizlidere Deresi üzerinden geçen bir beton köprü de sel sularına dayanamayarak tamamen çöktü. Köprüye yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bölgede işyerleri bulunan vatandaşlar mahsur kalan binaların çatılarına çıktı. Aynı mahallede 1'i kadın 3 kişi sel suları nedeniyle iki katlı evlerinde mahsur kaldı. Olay yerine gelen belediye ekipleri tarafından 3 kişi evden kepçeyle çıkarılarak kurtarıldı. 

FATSA'DA OSB SU ALTINDA KALDI, DERELER TAŞTI

Ordu'nun Fatsa ilçesinde, etkili olan sağanakla Organize Sanayi Bölgesi su altında kaldı. Bölgede caddeler nehre dönerken, bazı fabrikaları da su bastı. İlçenin Yalıköy Mahallesi'nde sağanak sonrası Cinli Deresi taştı. Taşkın nedeniyle park halindeki yaklaşık 10 araç su altında kaldı. Sular, moloz ve ağaç parçalarını sürükledi. Bölgedeki bazı ev ve işyerlerinin bodrum ve giriş katlarını su bastı. Yollarda çökmeler meydana geldi, bazı araçlarda selin taşıdığı taş ve moloz parçaları nedeniyle hasar oluştu.

FINDIK İŞÇİLERİNİN ÇADIRLARINI SU BASTI

Fatsa ilçesinde Güneydoğu bölgesinden gelen mevsimlik fındık işçilerinin bulunduğu çadırların yer aldığı alan sular altında kaldı. Çadırlarda mahsur kalan işçiler jandarma tarafından kurtarıldı. Bir jandarma, suda mahsur kalan bir fındık işçisini kucağında taşıyarak kurtardı. Başka bir mahalle de de fındık işçileri tedbir amaçlı olarak yüksek bir bir bölgeye tahliye edildi. Öte yandan İkizce ilçesinde deredeki su seviyesinin yükselmesiyle sel sularına kapılan bir yavru karaca da vatandaşlar ve itfaiyenin çalışmasıyla kurtarıldı.

BELEDİYE BAŞKANI: MAHSUR KALANLAR KURTARILDI, 7 YARALI VAR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sel nedeniyle mahsur kalan bütün vatandaşların kurtarıldığını belirterek, "Şu anda 7 yaralı var. Hayati tehlikesi olan yok. Biri yıldırım düşmesi sonucu yaralanmış. Yaklaşık 100'e yakın menfezimiz kırıldı. 100 mahallemizde ciddi sorun var" diye konuştu. 

SÜLEYMAN SOYLU: ZARAR KARŞILANACAK 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, akşam saatlerinde sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Açıklama yapan Soylu "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı açık ve nettir, hasarlarla ilgili tüm maddi kayıplar devletimiz, hükümetimiz tarafından karşılanacaktır" dedi.

Bakan Soylu, Ordululara geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla buradayız ve görünen o ki beklenenin çok üzerinde bir yağmur, yani kimi yerlerde 20, kimi yerlerde 95 kilogram aralığında, bazı yerlerde yoğunlukla 80 kilogramlık yağmurun oluşturduğu sel meydana geldi. Allah'a şükürler olsun, bir can kaybımız söz konusu değil." diye konuştu. Soylu,” Buradaki köprü meselesi de yol meseleleri de telafi edilir. Devletimiz bunu yapabilecek güce, belediyelerimiz bunların üstesinden gelebilecek güce sahiptir” dedi. 

VALİLİK BİLGİ VERDİ

Ordu Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada da "Fatsa ilçesinin Eskimadendüzü mevkisindeki mevsimlik tarım işçileri alanındaki 400 fındık işçisinin, Demirci Mahallesi'ndeki 150 fındık işçisinin tahliye edilerek ilçedeki spor salonlarına yerleştirildiği aktarılan açıklamada, kurtarılan fındık işçileri için Kızılaydan 100 çadır ve 300 battaniye talebinde bulunulduğu aktarıldı.

DENİZDE ‘FINDIK’ ADASI

Ordu’da sel felaketinde tonlarca fındık denize aktı. Fatsa'da denize akan fındıklar açıkta birikti. Bir adacığı andıran fındıklar ilginç görüntü oluşturdu.

ÇAYBAŞI'NI DA SEL VURDU 

Ordu'nun Çaybaşı’da da bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Belediye Başkanı İsmet Yanık, Selin vurduğu kısımlarda üst ve altyapı hiçbir şey kalmadı. 2.5 ton civarında fındık yağışta sele gitti” dedi. 

‘2.5 TON FINDIK SELE GİTTİ’

Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ekiplerle birlikte sahada incelemelerde bulundu. Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlçedeki 20 mahallenin tamamında yağışın etkili olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Çaybaşı tarihinde ilk defa camiyi bile su bastı. Selin vurduğu kısımlarda üst ve altyapı hiçbir şey kalmadı. Meteorolojiden aldığımız rakamlara göre metrekareye 120 kilogram yağış olduğunu söylüyorlar. Yenicuma Mahallesiyle bağlantı hattımız tamamen kesildi. Çok ciddi bir hasarımız var. Ciddi bir sel afeti yaşadık. Böyle tarifi yapılacak bir şey değil. Yaptığımız çalışmalar tamamen gitti. Yaklaşık 30 yıldır bu şekilde bir yağış görmedim." Yanık, “2.5 ton civarında fındık yağışta sele gitti, üretici yola sermişti." dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Chelsea, 80 milyon avroluk Kepa transferiyle rekora imza attı

SONRAKİ HABER

Tarsus Cezaevindeki kötü uygulamalara bir an önce son verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa