03 Ağustos 2018 07:58

Kırklareli'de halk termik santral ÇED toplantısını engelledi

Kırklareli'nde yöre halkı ve yaşam alanı savunucuları termik santralle ilgili ÇED bilgilendirme toplantısını yaptıkları eylemle engelledi.

Fotoğraf: Özgün Tiran/AA

Paylaş

Aytekin BULUT
Kırklareli

Kırklareli’ye bağlı İnece beldesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde, Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi AŞ tarafından yapılmak istenen termik santralin ÇED toplantısı Trakya halkı ve yaşam alanı savunucuları tarafından engellendi.

Kırklareli iline bağlı İnece beldesinde, Kırklareli ili, Merkez ilçesi, Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde, Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi AŞ tarafından, “Eren-1 Entegre Termik Santrali 2x(245 MWe/ 250 MWm/ 585 MWt), (atık düzenli depolama sahası, maden sahaları, kömür stok sahası, kırma eleme tesisi ve beton santrali dahil)” yapılması planlanan projenin, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılmak istendi. Ancak ÇED toplantısı için gelen yetkililer, Trakya halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Şirket yetkililerini İnece’den kovan halk, toplantının yapılmasını engelledi.

Eyleme çevre halkının dışında, Trakya Platformu adı altında örgütlenen çok sayıda yaşam alanı savunucusu örgüt, çiftçi örgütleri, Trakya’daki belde, ilçe ve illerin belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve sendikalar, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kuzey Ormanları Koruması ve Greenpace de destek verdi.

YÖRE HALKI ŞİRKET YETKİLİLERİNE KARŞI BARİKAT OLUŞTURDU

ÇED toplantısı, Kırklareli’nin İnece beldesinde yapılmak istendi. Çevre köy, belde ve ilçelerden gelen halk, sabahın erken saatlerinde, toplantının yapılacağı salon etrafında toplanmaya başladı. Toplantının yapılacağı salonun etrafının, jandarma tarafından bariyerlerle çevrildiği, jandarmanın yoğun yığınak yaptığı görüldü. Jandarma, halkı bariyerlerin içine sokmak istemedi. Halk, jandarmanın engellemesine rağmen, bariyerle çevrili alanı doldurarak, şirket yetkililerinin salona girmesini engellemek için barikat oluşturdu. 

Bu arada, çok erken saatlerde, salona giren şirket yetkililerini halk dışarı çıkarttı. Halkın kalabalığı ve tepkisi artınca, jandarma salonun kapılarını tutarak kontrol altına almak istedi. Halk, jandarmanın bu girişimine, “Halka değil, şirkete barikat”, “Trakya’da santral istemiyoruz” sloganları atarak, davullar çalarak büyük tepki gösterdi. Gelen tepkiler üzerine jandarma geri çekilmek zorunda kaldı. 

‘KENDİ MEMLEKETİNE YAPASIN SANTRALİ’

Kadınlar ellerinde dövizlerle toplantı saatine kadar, “Termik santral istemiyoruz” diye sloganlar atarak eylemde ön plana çıktı. Kadınlar bariyerlerin dışında, jandarma koruması altında toplantı saatini bekleyen Deba Madencilik şirketinin yetkililerine, “Sizi burada istemiyoruz, defolun buradan” diyerek kararlılıklarını gösterdi. Köylü kadınlar şirket yetkililerine, “Gitsene kendi memleketine yapasın bu santrali” diye bağırdı.

HALK ŞİRKET YETKİLİLERİNİ ARABALARINA KADAR KOVALADI

Uzun bir bekleyişten sonra, saat 9.30 sıralarında şirket yetkilileri, jandarma korumasında, salona yöneldiler. Halk şirket yetkililerinin salona girme teşebbüsüne sert tepki gösterince, halkla jandarma arasında itiş kakışlar yaşandı. Jandarmanın barikatı yarma girişimi de başarısız olunca, şirket temsilcileri ve diğer görevliler, geri çekilmek zorunda kaldı. Geri çekilme anında halk, peşlerinden giderek, şirketin adamlarını arabalarına kadar kovaladılar. Arabalarına binen şirket yetkilileri, salonun önünü terk etti. 

HALK GÖZALTINA ALINANLARI GERİ ALDI

Eylem sırasında jandarmanın köyden iki genci gözaltına alması üzerine, halk, gençlerin gözaltında tutulduğu tel örgülü mekanın çevresini sararak, gençlerin salıverilmesini istedi. Jandarma yetkilileriyle görüşen Kırklareli CHP Milletvekili Vecdi Gündoğan’ın da girişimiyle gençler serbest bırakıldı.

KÖYLÜLER: SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Şirketin İnece’yi terk etmesinden sonra parkta toplanan Trakya Platformu temsilcileri, ÇED’in yapılamadığını, halkın ÇED’i istemediğini tutanak altına aldı.

Konuştuğumuz köylüler, termik santralin yapılmasını kesinlikle istemediklerini, bunu engelleme konusunda kararlı olduklarını söyleyerek, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. Köylüler destek için gelenlere teşekkür etti. Trakya Platformu temsilcileri, bundan sonra hukuki sürecin başlayacağını, ama her ne olursa olsun, birliğin ve mücadele kararlılığının korunması gerektiğini belirttiler. ÇED’in engellenmesi, halk arasında büyük sevinç yarattı. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savunma Bakanlığı'nın açtığı bedelli askerliğe başvuru sitesi çöktü

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'nin Benfica maçları kadrosu belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...