31 Temmuz 2018 16:20

BOTAŞ, santrallerin gazına zam yaptı, İSO'dan tepki geldi

BOTAŞ, doğalgazdan elektrik üreten santrallere verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 49,5 zam yaptı. İstanbul Sanayi Odası'ndan tepki geldi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapıldı. Söz konusu santrallerin aldıkları gazın ödemesi de artık dolar üzerinden yapılacak. Kararın ardından elektriğe de zam geldi.

AA'nın haberine göre BOTAŞ'ın doğalgazdan elektrik üreten santrallere fiyat artışına ilişkin yazı göndermeye başladığı bildirildi.

Söz konusu yazıda, doğalgazdan elektrik üreten santrallerin satın aldığı bin metreküp gazın satış fiyatının yarından itibaren bin 312 lira 20 kuruş olacağı ifade edildi.

Böylece, daha önce bin metreküpü 877,6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49,5 artış oldu.  

Yazıda ayrıca BOTAŞ'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle  ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.

İSO: İVEDİLİKLE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, zamma ilişkin, "Eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz, zorlu ve rekabetçi iç ve dış koşullara karşı fedakarca mücadele verirken, enerjiye yapılan bu yüksek zam karşısında elektrik çarpmış gibi adeta büyük bir şok yaşamaktadır." ifadesini kullandı.

Bahçıvan, BOTAŞ’ın, her açıdan rasyonel olmayan bu kararını ivedilikle gözden geçirmesini, sanayi ve sanayici adına talep ettiklerini bildirdi.

Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ’ın elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz fiyatına 1 Ağustos 2018’den geçerli olmak üzere yüzde 49,5 gibi çok ağır bir zam yapmasını, üretim hayatı ve sanayi açısından alınmış çok talihsiz bir karar olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz, zorlu ve rekabetçi iç ve dış koşullara karşı fedakarca mücadele verirken enerjiye yapılan bu yüksek zam karşısında elektrik çarpmış gibi adeta büyük bir şok yaşamaktadır.

Gelecek hedefleri çok büyük olan Türkiye’nin bu hedeflerine ulaşmasının yolu üretim ekonomisini güçlendirmekten, üretim hayatımızı öngörülebilir kılmaktan geçmektedir. Öngörülebilir bir üretim hayatına en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde BOTAŞ’ın paydaşlarına haber vermeden, ön bir duyuru yapmadan, adeta keyfiyeti çağrıştıran, çağdaş yönetişim anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımla aldığı bu baskın zam kararı, ekonomik gerçeklerimizle bağdaşmadığı kadar, akıl ve vicdanla da uyuşmamaktadır. BOTAŞ'ın, her açıdan rasyonel olmayan bu kararını ivedilikle gözden geçirmesini, sanayimiz ve sanayicimiz adına talep ediyoruz."

ELEKTRİĞE ZAM GELDİ

BOTAŞ'ın kararının açıklanmasının ardından elektriğe konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam geldiği duyuruldu. Yeni fiyatların yarından itibaren geçerli olacağı açıklandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta havaalanı çalışanları iki günlük greve gidiyor

SONRAKİ HABER

Elektriğe ve doğalgaza konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa