31 Temmuz 2018 06:30

Bedelli için işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanacak mı?

Bedelli askerlikte belirlenen 21 gün nedeniyle çalışan işçiler açısından kıdem tazminatı tartışma konusu oldu.

Fotoğraf: Hasan Kırmızıtaş/DHA

Paylaş

Bedelli askerlik konusunda pek çok tartışma yaşanıyor. Bunlardan biri de bedelli askerlik için işten ayrılmak zorunda kalacak kişilerin kıdem tazminatı ne olacak? Bedelli askerlik düzenlemesiyle çalışan işçiler için ücretsiz izin formülü gündeme gelmişti. Ancak 21 günlük askerlik süresi için her patronun aynı ‘istekliliği’ göstermemesi söz konusu.

Bu durumda da bedelli askerlikten yararlanmak isteyen bir işçi işten ayrılmak zorunda kalacak. Peki çalıştığı süre boyunca hak kazandığı kıdem tazminatı ne olacak?

Mevcut iş kanununa göre askerlik sebebiyle gerçekleştirilen fesih işçi için haklı fesih konumunda ve bu sebeple kıdem tazminatına hak kazanılıyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120’nci maddesi ile korunan 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi muvazzaf askerlik nedeniyle iş akdinin işçi tarafından feshi halinde işverene kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü getiriyordu. Bu maddeye göre işçinin askerlik sebebiyle işten ayrılması halinde, işçi kıdem tazminatı için aranan 1 yıllık kıdem şartını yerine getiriyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Bedelli askerlik bakımından da 21 gün temel askerlik eğitimi için de olsa işçinin işten ayrılması durumunda 1 yıllık kıdem şartını yerine getiriyorsa kıdem tazminatına hak kazanacağı şüphesiz. İş akdini kendisi fesheden işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu değil. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan'da patlama: 11 ölü

SONRAKİ HABER

Fazıl Say iptal edilen konserleri için 'yukarı'yı sorumlu tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...