28 Temmuz 2018 10:52

Spil Milli Parkına komşu mermer ocağına ÇED izni

Spil Dağı Milli Parkına 20 metre uzaklıkta kurulmak istenen mermer ocağına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay geldi. Bölge halkı tepkili.


Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Spil Dağı Milli Parkına 20 metre uzaklıkta kurulmak istenen mermer ocağına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay geldi. Kurulmak istenen ocağın yakınlarındaki Beşpınar Köyü Muhtarı Dönmez, bölgeye sürekli olarak ocak izni verilmesi karşısında şaşkınlıklarını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, İzmir'de yeni bir taş ocağı kurulması için daha 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi. Kemalpaşa'nın Beşpınar Mahallesi kırsalında Aytaç Bayil isimli kişi tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağı arama ve işletme ruhsatı projesi için  onay verildiği duyuruldu.

Proje alanı İzmir-Manisa Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman ve tarım alanı olarak gözüküyor ve ÇED Alanının doğu yönünde yaklaşık 20 metre mesafesinde kendine has bitki örtüsü, yılki atları ile doğal güzelliklere sahip olan Spil Dağı Milli Parkı ve 185 metre ilerisinde de yürüyüş yolları bulunuyor. En yakın yerleşim alanı ise 2 bin 400  metre mesafede. Günde 10 kilodan fazla tozun havaya karışması bekleniyor.

NE KADAR AĞAÇ KESİLECEĞİNİN BİLGİSİ YOK

Projede dikkat çeken bir diğer nokta ise yatırım ömrünün 125 yıl olarak planlanması. Proje kapsamında yılda 15 bin metreküp mermer ve 45 bin metreküp pasa çıkarılması planlanıyor. Ayrıca proje için ek yol açılmayacak ve kamyonlarla iş makineleri Spil Dağına çıkan yolu kullanacak. Proje dosyasında izin alınan alanın bitki örtüsünün temizleneceği yazıyor ama ne kadar ağaç kesileceğinin bilgisi verilmiyor. Bölge çam ağaçları ile dolu.

ÇED SÜRECİ BİR KEZ DAHA DEVRE DIŞI

Onayla birlikte ÇED kararının bir kez daha etrafından dolanıldı. 99,74 hektarlık ruhsat alanının 24,94 hektarlık kısmı için başvurularak 'ÇED Gerekli Değildir' kararı çıkarıldı. İlerleyen süreçlerde kapasite artışı talepleri ile alanın tamamı kullanılabilecek. Geçtiğimiz yıl da Spil Dağı Milli Parkı'na 500 metre uzaklıktaki alana taş ocağı kurulması için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı, köylüler ve yaşam alanı savunucuların başvurusuyla İzmir 5'nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

'BU NASIL BİR ZİHNİYETTİR'

Bakanlığın kararı ile ilgili Evrensel'e konuşan Kemalpaşa Beşpınar Köyü Muhtarı Yaşar Dönmez, Spil Dağı Milli Parkı'na yakın bir bölge için bir kez daha onay verilmesine karşı şaşkınlığını dile getirdi. Ocağın açılması durumunda doğa katliamı olacağını belirten Dönmez “Bu nasıl bir zihniyettir anlayamıyoruz. Bu bölgeye yönelik saldırıyı aklımız almıyor. Burası hem nefes alma yeri ve her türlü spor aktivite merkezi. Doğa harikası bir yer. Daha öncesinde iptal kararı aldırmıştık, şimdi bir kez daha izin verdiler. Vatandaşın bir dal bile kesmesi yasak ama şirketlerin ormanı katletmesine izin veriyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

MHP Pehlivanköy İlçe Başkanı Erkol istifa etti

SONRAKİ HABER

İstanbul Fatih'te işyerinde çıkan yangın söndürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...