RTÜK’ten Zarok TV'ye 'Kürdistan' cezası

RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV’ye, yayınlanan iki Kürtçe şarkıda geçen 'Kürdistan' kelimesi yüzünden ceza verdi.

27 Temmuz 2018 23:10
Paylaş

Buse VURDU
Ankara

RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok Tv’ye “Yarin u Şerko” adlı programında söylenen iki Kürtçe şarkının sözlerinde geçen “Kürdistan” kelimesiyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmeyen bir bölgeye atıf yapıldığı için ceza verdi.

BİMER aracılığıyla gelen şikayeti değerlendiren RTÜK, “Gulamın Cızîra Botane” ve “Kurdistan pir şêrîne” şarkılarının sözlerinde yer alan “Kürdistan”, “doğunun dirilişi”, “Nusaybin’in direnişi” gibi ifadelerin “terör örgütlerinin ortak söyleminde yer aldığını ve mevzuat kapsamında ihlal niteliği taşıdığı” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Programda sunucunun bir kız çocuğu ile birlikte söylediği şarkılarda RTÜK, 6112 Sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1-d bendinde yer alan “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü ve haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz” hükmünün ihlal edildiğini savundu. “Terör örgütleri kendi ideolojik yapılarını güçlendirebilmek amacıyla çeşitli araçlara başvurmaktadır. Bunu yaparken ise silahlı ve silahsız yöntemler benimsenmekte, özellikle en etkili ve yaygın kullanılan medya unsurlarından televizyon yayınları bu hususta örgüt tarafından en etkin propaganda aracına dönüşmektedir” denildi.

TELEVİZYONDA ‘ŞARAP’ DEMEK YASAK

RTÜK’ün TV dizilerine verdiği cezalardan sonra, tv kanalları yüklü para cezalarına çarpıtırılmamak için otosansürde seviyeyi arttırıyor. Star TV’de yayınlanan “Erkenci Kuş” dizisinde “şarap” sözcüğü sansürlendi, replikte “şarap” kelimesi yerine kısa bir süre sessizlik oldu.

Daha önce de televizyonların popüler dizilerinden biri olan “Çukur” dizisinde de, sözleri Ömer Hayyam’ın bir rubaisinden alınan “Bulut geçti, gözyaşları kaldı çimende; gül rengi şarap, içilmez mi böyle günde” sözlerindeki “şarap” kelimesi sansürlenmişti.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sancaktepe'de sağanak yağış nedeniyle bir ilkokulun duvarı çöktü

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Berzan Güneş ilk kez hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...