27 Temmuz 2018 13:28

Sivas'ta köylüler maden aranmasına tepkili

Sivas Mursal Köyü'nde maden araması için başlayan sondaj çalışmalarına köylüler tepki gösteriyor: Topraklarının talan edilmesine geçit vermeyeceğiz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maden Tetkik Arama Müdürlüğü (MTA) tarafından maden aranması için başlatılan sondaj çalışmalarına Sivas'a bağlı Mursal Köyü karşı çıkıyor. Yaşam alanlarında maden çalışmalarını istemeyen köylüler, köy dernekleri etrafında mücadele edeceklerini belirterek, “topraklarımızın talan edilmesine geçit vermeyeceğiz”dedi.

Resmi Gazete'de karotlu maden sondajı hizmet alımına ilişkin 07.01.2006 tarihinde yayımlanan düzenlemeye göre açık ihale usulü ile ihale edilerek madenlerin çıkarılması kararı alınmıştı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nce 11 bölgeyi kapsayan sondaj çalışmalarının ardından yerli ve yabancı şirketlere açılacak ihale sonucunda maden arama işlemi gerçekleşecek.

‘KÖYÜMÜZÜN TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Bu 11 bölge arasında yer alan ve 10. bölge diye geçen Sivas Divriği Mursal Köyü'nde yöre halkı yerleşim yerlerinde maden çalışması istemiyor. Mursal Köyü Derneği ile hareket eden halk, “Köyümüzün topraklarının talan edilmesine geçit vermeyeceğiz” diyerek sondaj çalışmalarına karşı duruyor. Evrensel’e ulaşan köylüler dernekleri aracılığıyla yayınladıkları bildiriyle “Divriği İlçesine bağlı Mursal Köyümüzde, Sondaj çalışmasını istemiyoruz. Köyümüzün topraklarının talan edilmesine geçit vermeyeceğiz. Endemik bitki örtüsünün, canlıların, özgürce akan sularımızın kirlenmesine ve ekolojik dengenin bozulmasını hiçe sayanlara direneceğiz” dedi. Topraklarının ve madenlerinin özellikle yabancı şirketlere açılmasını da istemediklerini ifade eden köylüler, atalarının yurtları ve hatıraları üzerinde, kuşaktan kuşağa hoşgörüyle yaşadıkları topraklarda, dağlarının ve derelerinin talana açılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Fatma Kurtulan: OHAL’in kaldırılması göz boyamaydı

SONRAKİ HABER

Selma Güngör: Torba yasa hekimler içinde ayrımcılığa neden olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...