25 Temmuz 2018 10:01

Dört büyükler borç kıskacında: Hangi kulübün borcu ne kadar?

Türkiye'de futbolun 'Dört büyüğü'nün toplam borcu 10 milyar lirayı buluyor. Kulüpler bu sebeple 'mecburen' dikkatli davranmaya başladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un kulübün borç yüküne ilişkin yaptığı açıklama sonrası gözler Türkiye futbolunun zirvesinde yer alan takımların mali durumuna çevrildi.

“Dört büyükler” olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un toplam borcu 10 milyar liraya yaklaşıyor. Kulüplerin içinde bulunduğu durum, UEFA’nın da gözünden kaçmıyor. Finansal fair-play uygulamaları sayesinde borçlarını kontrol altında tutmaya çalışan takımlar bu yaz, önceki dönemlere göre har vurup harman savurma konusunda daha itidalli.

NTV Spor’un, kulüplerin geride kalan aylarda açıkladığı mali tablolar ve başkanların beyanlarına dayanarak hazırladığı habere göre Fenerbahçe’nin borcu 3,5 milyar lira seviyesinde. Fenerbahçe’yi 2,8 milyar lirayla Galatasaray, 2,1 milyar lirayla Beşiktaş takip ediyor. Trabzonspor’un borcu ise 1,1 milyar lira.

Artan kur ve faiz nedeniyle borçları daha da büyüyen kulüplerin gelirleri de temlik altında. Kulüplerin taşınmaz mal varlıklarının büyük kısmı da ipotek veya rehin olarak başka kuruluşlarda bulunuyor. Kulüpler; tribün, loca, yayın, Spor Toto'dan alınan pay ve mağaza gelirleri gibi birçok kalemi bankalara temlik ettirdiği için kullanılamıyor.

TRANSFERDE MECBURİ SUSKUNLUK

Tüm bu sıkıntılar sebebiyle kulüpler transferde mecburen dikkatli davranıyor. Galatasaray transferde şu ana kadar 3.3 milyon avro harcarken, 2.4 milyon avroluk gelir elde etti. Fenerbahçe, 5.4 milyon avroluk harcamasına karşılık 2.55 milyon avroluk satış gerçekleştirdi. Fabri, Tosic ve Mitrovic’i 14 milyon avroluk bonservis bedelleriyle gönderen Beşiktaş ise toplamda 10 milyon avro kârda. Okay Yokuşlu’yu 6, Matus Bero’yu 1.6 milyon avroya kulüpten gönderen Trabzonspor ise henüz bonservis bedeli ödeyerek transfer yapmadı.

UEFA’NIN GÖZÜ KULÜPLERİN ÜZERİNDE

UEFA, kulüplerdeki mali disiplini sağlamak için sıkı tedbirler uyguluyor. Mali verileri yakından takip eden UEFA Finansal Kontrol Kurulu'nun Beşiktaş'a uyguladığı kısıtlamalar yeni sona erdi. Fenerbahçe ve Trabzonspor'un mali disiplin uygulamaları sürerken, Galatasaray da geçen aylarda UEFA ile yeni anlaşma imzaladı. Sarı-kırmızılılar, sürdürülebilir bir finansal yapı için sıkı tedbirler uyguluyor. Kulüplere, elde ettikleri bonservis geliri kadar transfer harcaması yapabilme, kadro ve bütçe kısıtlaması gibi yaptırımlar uygulanıyor. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Goller uyuşturucuya karşı atılıyor

SONRAKİ HABER

Munzur Festivali, ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...