24 Temmuz 2018 12:11

İstanbul’da ekmeğe 25 kuruş zam

İstanbul Ticaret Odasına bağlı fırınlar ekmeği 25 kuruş zamla 1 buçuk liraya satmaya başladı, Fırıncılar Odası ise zammı ilerleyen günlerde yapacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İstanbul Ticaret Odasına bağlı fırınlar ekmeğe 25 kuruş zam yaptı ve ekmek 1 buçuk liraya satılmaya başlandı. Fırıncılar Odası’na bağlı olanlar ise ilerleyen günlerde zam yapacaklarını duyurdu.

Sözcü'ye konuşan İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmeğe 25 kuruşluk bir zammın geldiğini ve 1.25 lira olan ekmek fiyatının 1.50 TL’ye çıktığını söyledi. Fırıncıların İstanbul’da ikiye ayrıldığını belirten Çetin şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası’na üyeler ekmeğe 25 kuruşluk bir zam yaptı. Esnaf odası olarak biz de ilerleyen günlerde yapmayı planlıyoruz.” Un çuvalının 70 liradan 90 liraya çıktığını söyleyen İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Un fiyatları çok zamlandı. Biz de ekmeğe zam yapmak durumunda kaldık. Ayrıca maliyetlerimizde fazlasıyla arttı” dedi.

TÜKODER: HALKIN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN

TükoDer Genel Sekreteri Onur Cingil İstanbul’da ekmeğe getirilen 25 kuruş zam ile ilgili yaptığı açıklamada “Halkın ekmeği ile artık oynamayın! Ekmek zammından vazgeçin!” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırıncıların İstanbul’da ekmeğin fiyatını yüzde 20 zamla 25 kuruş artırarak bir ekmeğin fiyatını 1,50 TL olarak belirlediğini hatırlatan Cingil, "Fırıncılar Odası bu zammın akabinde odalarına kayıtlı fırıncıların da zam yapacağını duyurdu. 8 ay önce ekmeğin gramajının düşürülmesi ile yapılan gizli zammı da dikkate alırsak ekmeğe 8 aylık dönemde toplamda % 40’a varan zam yapılmış oldu" dedi.

"Üretimi reddeden liberal politikaların uygulanması sonucu 2005 yılından bu yana 32 milyon dönüm tarım arazisinin ekilmekten vazgeçildiğini" belirten Cingil şunları söyledi: “Ülkemizde, bir un çuvalı 70 TL’den 90 TL’ye çıkmıştır. İşte böyle bir ortamda ekmeğe diğer tüm tüketim mallarına olduğu gibi sürekli olarak fahiş zamlar gelmekte, ayrıca mevcut durumda da ekmeğin bölge bölge gram ve kalitesinin değişmesi sonucunu da doğurmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde “halk tipi ekmek”le fiyat, gramaj ve kalite olarak bu kadar oynanmaz. Nüfusun yüzde 20’sinden fazlasının açlık sınırının altında, yüzde 60’nın ise yoksulluk sınırının altında olduğu bu ülkede fakir fukaranın elinde bir tek ekmeği kalmışken, bırakın da onu rahatça evine götürebilsin!”

Yetkililerin gücünün, ekmeğin sağlıklı ve kaliteli olmasına, ekmeğe etiket koymaya, toz toprak içerisinde her türlü hijyen koşullarından uzak satılmakta olan ekmeği poşete sokmaya yetmediğini ifade eden Cingil; “Fakat ekmeğe her fırsatta zam yapılması normal görülmektedir.  Yetkililerimize çağrımız şudur : “Halkın ekmeği ile artık oynamayın! Ekmek zammından vazgeçin!” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Kenanoğlu, Armutlu Cemevine yapılan baskını sordu

SONRAKİ HABER

'Türkiye’nin basın özgürlüğü imajı düzeltilmeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa