23 Temmuz 2018 09:59

Hasta mahpuslar ölümün kıyısında

Cezaevlerinde hasta mahpusların durumu ağırlaşıyor. Mahpuslar, sağlık sorunlarının yanında çok sayıda hak ihlaline de maruz kalıyor.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Cezaevlerinden hak ihlali haberleri gelmeye devam ederken özellikle hasta mahpusların durumu endişe veriyor. Bu hasta mahpuslardan birisi, tedavisi bir anda kesilerek cezaevine konulan ağır hasta İbrahim Koçer.

Muhabirimiz Cansu Pişkin’in gündeme getirdiği olaya göre bölgede sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği 2015 yılında protestolara katıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılan İbrahim Koçer, Çorlu’da çalışırken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandığı için aylarca tedavi gördüğü hastanede tutuklama talebiyle tedavisi yarım bırakılarak Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevine götürüldü. Sol tarafı yarı felçli, görme ve tüm vücutta güç kaybı, psikolojik sorunlar ve yaşadığı travma nedeniyle anne ve babasını bile tanıyamayan Koçer’in tek başına yaşamını devam ettirmesinin mümkün olmadığını ve cezaevi koşullarının çocuklarını ölüme sürüklediğini söyleyen anne ve baba Koçer, oğullarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyor.

‘DEVLETİN ADALETİ NEREDE?​’

Mezopotamya Ajansından Elif Çetiner’e konuşan anne Sabriye Koçer, “Devletin adaleti nerede?​” diye soruyor ve “Tek başına yemek yiyemeyen, elini kullanamayan, yürüyemeyen bir çocuğu nasıl cezaevine götürebilirler? Devlet yetkilileri ellerini vicdanlarına koysunlar ve sesimizi duysunlar. Tek isteğim oğlumun yanımda olması. Yaşatılan bu zulüm artık son bulsun” çağrısında bulunuyor.

HASTA TUTUKLU KİMSEYLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

Durumu endişe veren bir diğer hasta tutuklu da Mehdi Boz. Boz, İnsan Hakları Derneğinin (İHD) hazırladığı ağır hasta tutuklu listesinde yer alıyor ve tek başına kalmasının yaşamsal risk taşıdığı belirtilen isimlerden biri. Ancak, Boz, yaklaşık bir yıldır ailesi ile açık ya da kapalı görüş gerçekleştiremedi. Nedeni ise Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Boz’un, cezaevi idaresince dayatılan mahkum kimlik kartı belgesini onur kırıcı bulması dolayısıyla taşımayı reddetmesi. Yaşananlar hakkında konuşan Mehdi Boz’un kardeşi Necla Er,

“Sağlığı kötü. En son zaten darbedilmişti. Hastaneye götürülmesi gerekiyordu ama götürülmemişti. Şimdi durumunun nasıl olduğunu merak ediyoruz. Sürekli disiplin cezaları verilerek telefon gibi hakları dahi engelleniyor. Kardeşimin sağlığından endişe ediyoruz. Ağır hasta olmasına rağmen tek kişilik hücrede tutuluyordu” diyor. Mehdi Boz ile en son Elazığ Cezaevine sevk edilirken darbedildiği haberini aldıktan sonra görüştüklerini belirten Avukatı Hasan Akkuz ise, bu görüşmenin üzerinden 2 ay gibi bir süre geçmesine rağmen bir daha kendisiyle görüşemediğini aktarıyor

3 YIL ÖNCE TAHLİYE EDİLDİ, ŞİMDİ YOĞUN BAKIMDA

Yine Mezopotamya Ajansının haberine göre hastalığı nedeniyle cezaevinden 3 yıl önce yatalak halde tahliye edilen hasta tutuklu Selahattin Aytek ise hastalığının ağırlaşması nedeniyle 20 gündür Diyarbakır’daki bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında. Selahattin Aytek’in iki ayağı felç ve tekerlekli sandalyeye bağımlı. Aytek’in ailesinden edinilen bilgilere göre Aytek’in bir çok organı işlevini kaybetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 402’si ağır 1154 hasta tutuklu mevcut. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Torba yasadaki düzenlemeler eksik ve yetersiz

SONRAKİ HABER

Bülent Tezcan: Yeterli sayıda imza toplanırsa tüzüğün gereği yapılır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...