21 Temmuz 2018 12:32

22 Temmuz Dünya Beyin Günü: Beyin sağlığı için temiz hava

22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nün bu yılki konusu "Beyin Sağlığı İçin Temiz Hava".

(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nün bu yılki konusu "Beyin Sağlığı İçin Temiz Hava". Türk Nöroloji Derneği Başkanı Şerefnur Öztürk, hava kirliliğinin beyin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.  Veriler hava kirliliğine bağlı ölümlerin yılda 9 milyona ulaştığına işaret ederken, Dünya Nöroloji Federasyonu da bu yıl hava kirliliğinin inme ve beyin üzerindeki etkilerinin önemsenmesi için beyin sağlığı için temiz havanın önemine dikkat çekiyor. 

Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin dünya nüfusunu etkileyen bir olay olduğuna dikkat çekti.

HAVA KİRLİLİĞİ İNMEYE NEDEN OLUYOR

İşyerlerinde uzun süreli havadaki kimyasallara maruz kalmanın birçok nörolojik hastalığın oluşmasına neden olduğunu belirten Öztürk, karbondioksit, metan gibi doğal olarak atmosfere salınan gazların yanı sıra tamamıyla sanayi-insan üretimi zararlı gazlara dikkat çekti. Son yapılan araştırmaların hava kirliliğinin inmeye yol açtığını açık bir şekilde kanıtladığını ifade eden Öztürk,  “ 1990-2013 yılları arası 188 ülkede yapılan çalışmalarda hava kirliliğinin yüzde 30’a kadar inmeye sebep olabildiği sonucu ortaya çıkmıştır” dedi. Hava kirliliğinin zararlı etkilerinin en çok gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü kaydeden Öztürk, inmenin ölüm ve fonksiyon kaybına neden olan hastalık gruplarından birini oluşturduğunu belirtti.

ETKİN POLİTİKALAR GEREKLİ

Öztürk, hava kirliliğinin nedenlerini şöyle sıraladı: “Sanayi, ulaşım ve sıcaklık kontrolü, tarım uygulamaları, hayvancılık ve ormansızlaşma gibi diğer insan faaliyetleri de hava kirliliğinin sebeplerinden bazıları.” Öztürk, hava kirliliğinin sadece akciğerleri değil, aynı zamanda beyin sağlığının korunması için toplumsal düzeyde ele alınması gerektiğini söyledi (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin küresel silah satışı çatışma bölgelerinde yoğunlaşıyor

SONRAKİ HABER

YÖK, ihraç yetkisine karşı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...