20 Temmuz 2018 12:13
Son Güncellenme Tarihi: 20 Temmuz 2018 14:48

OHAL'i kalıcı hale getiren yasa teklifi komisyonda kabul edildi

Adalet Komisyonunda görüşülen ve OHAL'i kalıcılaştıracağı yorumları yapılan 'Terörle mücadele yasa teklifi' kabul edildi.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

Adalet Komisyonunda görüşülen ve OHAL'i kalıcı hale getireceği yönünde eleştiriler alan 'Terörle mücadele yasa teklifi' kabul edildi. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor.

VALİLERİN YETKİLERİ GENİŞLETİLİYOR

Olağanüstü Hal'in (OHAL) sona ermesinin ardından hazırlanan 25 maddelik yasa teklifi, AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre valiler, "Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı sınırlayabilecek."

Valiler belirli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek.

KHK İLE YAPILAN İHRAÇLAR 3 YIL DAHA SÜREBİLİR

Düzenlemeye göre; OHAL süresince Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan ihraçlar, 3 yıl daha sürebilecekken hakkında işlem yapılacak personele verilecek savuma süresi 7 günden az olmayacak.

İhraç edildikten sonra yargı kararıyla göreve iade kararı verilen asker ve polis, bakan onayı ile eski kadro ve rütbesine alınmayabilecek. Bu durumdaki binbaşı ve üstü rütbedeki askerler ile emniyet müdürleri araştırmacı kadrosuna atanacak. Önerge ile bu maddenin kapsamı genişletilerek Dışişleri Bakanlığı diplomatik kariyer memurları da bu sürece dahil edildi.

GÖZALTI SÜRESİ 4 GÜN

Gözaltı sürelerini de belirleyen düzenlemede, OHAL döneminde 7 gün olan gözaltı süresi 48 saati geçmeyecekken bu süre toplu olarak işlenen suçlarda 4 gün olarak belirlendi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

SES: Torba yasa emekçilerin beklentilerini karşılamıyor

SONRAKİ HABER

Kışladan içeri girmeyenler bedelli askerlikten faydalanabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...