15 Temmuz 2018 15:25

TRT emekçilerini gelecek kaygısı ve güvencesizlik bekliyor

Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şube: TRT’de stihdam fazlası personelin başka kurumlara atanmalarının yolu açıldı. Yeni istihdam şekli güvencesiz olacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Haber-Sen Ankara 1 No’lu Şubesi 3 ve 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri çerçevesinde TRT Kanunu’nda yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Haber-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda sendika yöneticileri ve avukat Meltem Salman yeni düzenlemelere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. 

Avukat Salman, kararnamede özellikle “İstihdam fazlası personelin Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilerek diğer kurumlara atanması”nı öngören maddesinin emekçiler üzerinde ciddi bir belirsizlik ve kaygı yaratacağını söyledi. Bundan sonra kurumda istihdam edilecek personelin devlet güvencesinden çıkarılarak özel hukuka tabi personel adı altında istihdam edileceğini ifade eden Salman, bunun da iş barışını ciddi anlamda tehdit edeceğinin altını çizdi.

TRT KAMU YAYINCILIĞI DIŞINA ÇIKIYOR

Salman, yeni düzenlemeyle TRT Yönetim Kurulu’nun, Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle özel hükümlere tabi olarak ortaklık kurabilmesinin yolunun açıldığını belirterek, bunun TRT’nin kamu yayıncılığı anlayışının dışında çıkarak şirketleşmeye doğru gideceğinin göstergesi olduğunu belirtti. Salman, bununla birlikte bu şirketlerin kurulma sürecinde Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmesinin hükümlerine tabi olmamasının da yapılacak düzenlemeler konusunda bir keyfiyet oluşturacağına dikkat çekti. 

YA EMEKLİLİK YA İSTİHDAM FAZLASI

“Teşvik” adı altında emekliliğine az zaman kalmış personelin emekliliğe zorlanmasının  güvencesiz bir istihdam alanı yaratma projesinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Salman, bu teşvikten yararlanmak istemeyen personelin istihdam fazlası gerekçesiyle başka kurumlara gönderme tehdidiyle karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Haber-Sen 1 No’lu Şube Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu ise yapılan düzenlemelerde birçok maddenin TRT emekçilerinin aleyhine durumlar içerdiğini kaydetti. Ustaoğlu, bu tip saldırıların ancak tüm emekçilerin ortak bir mücadele platformunda bir araya gelerek püskültülebileceğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump-Putin zirvesinde Ukrayna ve Suriye öne çıkıyor

SONRAKİ HABER

Bölge Baroları: Hedef gösteren kutuplaştırıcı dil terk edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...