16 Temmuz 2018 00:28

Süperpak işçileri: Greve ne kadar destek gelirse o kadar ses getirir

Grevdeki Süperpak işçileri İzmirlileri mücadelelerine destek olmaya çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yaklaşık bir aydır grevde olan ambalaj üreticisi Süperpak işçileri İzmirlileri mücadelelerine destek olmaya çağırdı. İşçiler kendilerine sıfır zam dayatan ve uzlaşmaya yanaşmayan patrona tepkili.

Avusturyalı MM Süperpak Şirketi ile Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası arasındaki 4. dönem toplu iş sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine şirketin İzmir Torbalı, Karaman ve Gaziantep’deki fabrikalarında 20 Haziran’da grev başladı. Grev 27. gününe girerken patron henüz sendikaya masaya oturma çağrısında bulunmadı. 250 civarında işçi ise her gün fabrikaları önünde bir araya gelerek grevlerinin tam katılımla ve kararlıkla sürdürüyor.

‘BÖLÜNME ENDİŞESİ YERİNİ KENETLENMEYE BIRAKTI’

İzmir fabrikası İşyeri Baştemsilcisi İsmail Güderoğlu, grevlerinin ilk günkü coşkusuyla devam ettiğini belirterek “Gelen ziyaretçilerimizin desteğiyle grevimizin daha da büyüyor. Grev öncesi acaba greve çıkarsak bölünür müyüz endişesi vardı, bu bölünme daha da çok kenetlenmeye gitti. Bu şekilde de devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Doğrudan patron temsilcilerin olmasa da sağdan soldan kulaklarına fabrikanın kapatılacağı söylemleri geldiğini ifade eden Güderoğlu şunları söyledi: “Onlar bunu tehdit olarak dile getirse de bizim için öyle değil. Kapatacaklarsa kapatsınlar, haklarımızı verdikleri sürece sorun yok. Biz başka fabrikada da iş buluruz. Şu anda muhatap da bulamıyoruz, ne genel müdür ne de insan kaynakları müdürü var, sallantıda gibi bir şey durum. Bizim asıl derdimiz çalışmak ama görüyoruz ki ama patron bizi çalıştırmayacakmış gibi.”

‘BARİLLA GREVİNE SELAM’

İzmir’deki bütün, sendikalara, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına grevlerine destek vermelerini ve yanların da olmalarını isteyen Güderoğlu “Grevimizi kitlesel eylemlere dönüştürebilirsek daha da ses getireceğini düşünüyorum. Patron gözünde bu daha etkili olabilir. Önümüzdeki günlerde Torbalı ve Ayrancılar’da dağıtacağımız bildirilerle bölgedeki işçilere grevimizi anlatacağız ve desteklerini isteyeceğiz. Diğer taraftan Barilla’daki arkadaşlarımız da grevde, onlara da gazeteniz aracılığı ile selamlarımızı iletiyoruz. İşverenler işçileri daha çok bezdirme daha çok sömürme politikası uygulasa da buna karşı işçilerin tepkilerin olacağını düşünüyorum” dedi.

‘İSTEDİĞİMİZ ZAM BİLE ERİDİ’

Grevin sosyal medya sorumlusu Hüseyin Daşçı ise beklediğimizden daha iyi bir şekilde sürecin ilerlediğini belirterek “Bizim açımızdan sorunsuz gidiyor. Anlaşılırsa daha iyi olur. Gün geçtikçe maddi açıdan daha da kötüye gidiyoruz ama bu bizim grevimizi etkilemez, yolumuzdan geri çevirmez. Enflasyon olmuş yüzde 15 ve her şeye zam geliyor. Biz yüksek fiyatlar talep etmiyoruz. Geçen anlaşmamız 350 lira zam ile sonuçlandı, şu anki 380 zam talep ediyoruz. Sadece kendi geçimimizi biraz daha rahatlatmayı amaçlıyoruz. Bizden eski ücrete çalışmamızı beklemesinler. Aldığımız maaş sektörün de altında kalıyor. 8 yıldır bu fabrikada işçiyim 2 bin 200 lira alıyorum. Pazara çıktığımızda  öncede 50 liraya doldurduğumuz çanta şu anda 100 liraya da dolmaz. Soğan, patates olmuş 5 lira. Geçen ay 90 liralık elektrik faturası bu ay 140 liraya çıktı. Biz yerimizde sayıyoruz. ESHOT bile 3 lira oldu. İstediğimiz zam bile daha elimize geçmeden eriyip gidecek” dedi.

İŞÇİLER NE TALEP EDİYOR?

İşçiler öncelikli olarak maaşlarına net 380 lira (ortalama yüzde 23) zam talep ediyor. İşçiler gece zammının 50 kuruştan 70 kuruşa, yılda iki defa ödenen erzak yardımının 85 liradan 115 liraya, yıllık izin harçlığının 150 liradan 190 liraya, bayram yardımların 200 liradan 240 liraya, aylık ödenen yakacak yardımlarının da 65 liradan 80 liraya çıkarılmasını istiyor. Bu sözleşmede ilk defa gündeme getirilen maddeler de var. Bu taleplerin arasında yıllık 4 liralık kıdem zammı ve yıllık 200 lira giyim yardımı bulunuyor. Siparişlerdeki düşüklükleri öne süren patron temsilcileri ise işçilerin bu taleplerine karşılık sıfır zam ve 2 yıl boyunca çalışma garantisi veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da Trump-Putin zirvesi eylemleri

SONRAKİ HABER

'FETÖ' üyesi olduğu öne sürülen Yusuf İnan Ukrayna'dan getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...