14 Temmuz 2018 09:10

'Kağıtta kur sabitlensin, gazetecilik güvence altına alınsın'

Bir grup CHP milletvekili, basın özgürlüğü ve basın emekçilerinin sorunlarının araştırılması için Meclis araştırması verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,gazete ve gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılmasına ilişkin Meclis araştırması istedi. TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesini Mecliste düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşan Çakırözer, sarı basın kartının bağımsız kurumlar tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çekti artan baskı maliyetlerine karşı kağıtta kurun sabitlenmesini istedi.

Meclis Başkanı seçilen Binali Yıldırım’ın Habertürk gazetesinin  kapatılmasına ilişkin söylediği “Birini kapattık, biri kaldı, onlar da bizim gibi işsiz kaldı” cümlelerini hatırlatan Çakırözer, bu tür ifadelerin devlet yöneticilerince bu kadar rahat ifade edilmesinin basın özgürlüğü açısından kaygı verici olduğunu söyledi. Açıklamasında Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke içerisinde 157’inci sırada yer aldığını hatırlatan Çakırözer, 12 bin gazetecin işsiz olduğunu, 144 gazetecinin de cezaevlerinde tutulduğunu dile getirdi.

KAĞIT FİYATLARINA ‘KUR SABİTLEMESİ’ YAPILMALI

Basın kuruluşlarının karşılaştığı en önemli sorunlar arasında finansal sıkıntıların olduğunu aktaran Çakırözer, dolar kurunda yaşanan artışın kağıt fiyatlarını arttırması nedeniyle gazetelerin maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde yazılı basınını durduran Habertürk gazetesi ve ay sonunda kapanma kararı alınan KRT TV’nin maliyet artışı nedeniyle ayakta kalmakta zorlandıklarını hatırlatan Çakırözer, gazeteciliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması için maliyet artışının en önemli kaynağı olan kağıt fiyatları konusunda önerilerini sıraladı. Çakırözer, “Gazetelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından gazetelerin maliyetlerini arttıran en önemli etkenlerden birisi olan kağıt fiyatları konusunda kur sabitlemesi yapılması ya da kağıt masraflarının devlet tarafından desteklenmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır” dedi.

GAZETECİLERİ CEZALANDIRMAK İÇİN KULLANILMAMALI

Basın yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün 9 Temmuz’da yayımlanan 703 sayılı KHK ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlanmasına da değinerek, geçmişte olduğu gibi sarı basın kartlarının verilmesi ve akreditasyon uygulamasının gazetecileri cezalandırma yöntemi olarak uygulanmaması gerektiğini dile getirdi.

Gazetecilerin mesleklerini yapabilmelerinin güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Çakırözer, “Gazetecilerin sarı basın kartı alması Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sendikalar ve meslek örgütlerinden oluşan bağımsız bir kurum aracılığıyla sağlanmalıdır” dedi. Çakırözer, dijital yayın çalışanlarının sarı basın kartı alamadıklarını ifade ederek, sayıları yaklaşık 100 bini bulan gazetecilerin basın iş kapsamına alınması için gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğine de dikkat çekti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Su alan akaryakıt gemisinde tahliye işlemi başladı

SONRAKİ HABER

AGİT’in Özgürlükçü Demokrasi mektubuna savcıdan yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa