14 Temmuz 2018 07:10

İskenderun'da ithal angus kokusu halkı bezdirdi

İskenderun Limanı’ndan yayılan ağır angus kokusuyla ilgili, yurttaşlar yetkililerden çözüm bulunmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye Et ve Süt Kurumu tarafından Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen anguslar deniz yoluyla Hatay’ın İskenderun ilçesine gemiyle getiriliyor. İskenderun Limanına gemiyle getirilen anguslardan yayılan yoğun koku ise hayatı çekilmez kılıyor. 7 aydır binlerce angus İskenderun Limanına getirilirken, havaların ısınmasıyla angusların yaydığı ağır koku yurttaşları bezdirdi.

‘ENDİŞE İÇİNDEYİZ’

Angusların kokusunun 7 aydır İskenderun’u çekilmez kıldığını ifade eden İskenderun Çevre Koruma Derneği Üyesi Ercüment Kimyon, İskenderun Limanı’nın şehir merkezine yakın olduğunu ve limandan gelen pis kokunun daha çok akşam saatlerinden ve angusların sevki sırasında geldiğini dile getirdi. Halkın bu pis kokudan çok şikayetçi olduğunu anlatan Kimyon, angusların tutulduğu koşullar ile havanın sıcak oluşuyla birlikte yayılan kokunun hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizdi. Kimyon, “Devlet yetkililerinin halkın tepkisine rağmen sessiz olması bizi endişelendiriyor” dedi.

‘HALK EZİYET ÇEKİYOR’

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarından ötürü canlı hayvan ithal ettiğini ve ettiği hayvanların ne kadar hijyen olduğunun tartışmalı olduğuna dikkat çeken Kimyon, angusların Güney Amerika’dan büyük taşıma gemileriyle getirildiğini ve hem beslenme hem de barınma koşullarından ötürü yarattıkları kirlilik nedeniyle çok ağır koktuğunu anlattı. Kimyon, “Bu ağır koku da limandan İskenderun’a yayılıyor. Halk feryat ediyor ve bu duruma çözüm bulunmasını istiyor ama yerel ve merkez idare bu duruma sessiz. Canlı hayvan ithalatı yapmak adına İskenderun halkı eziyet çekiyor” şeklinde konuştu. 

‘ÇÖZÜM BULUNSUN’

Hatay İl Tarım Müdürlüğüne pis kokuyla ilgili dilekçe verdiklerini ancak 2.5 aydır bir cevap verilmediğini aktaran Kimyon, yetkililerin duyarsızlığından yakındı. Liman çevresi ve sahilde konuşan yurttaşlar ise akşam saatlerinde ve rüzgarın estiği günlerde dışarıda duramayacak ağır bir kokunun yayıldığını belirtip, yetkililerin çözümsüzlüğüne tepki gösterdi. Yurttaşlar, “O pis koku nedeniyle dışarıya bile çıkamıyoruz. Kapı ve pencerelerimizi bu sıcakta kapatıyor. Bir çözüm bulunsun” dedi. (Hatay/MA)

ÖNCEKİ HABER

FARC liderleri ilk kez hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

'Fatih Terim'i dövdüm' demişti: Darp raporu alıp şikayetçi olmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...