06 Temmuz 2018 09:55

Kanal İstanbul projesi küçültüldü ama sorun hâlâ büyük

Kanal İstanbul’un genişliğinin 400 metreden 275 metreye düşürülmesini İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kanal İstanbul’un genişliğinin henüz proje aşamasında 400 metreden 275 metreye düşürülmesi kararlaştırıldı. Sabah’ın haberine göre böylece proje maliyetinin 65 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürülmesi hedefleniyor.

Bu gelişmeyle tekrar gündeme gelen Kanal İstanbul projesini Evrensel'e değerlendiren Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, projenin Türkiye’nin ve Marmara’nın hayrına olmadığını söyledi. ‘Mega’ ya da ‘prestij’ projeleri olarak sunulan köprü, yol ve tünelleri yapan şirketlerin geçen yıl hazineden ‘garantili geçiş anlaşması’ nedeniyle 2.5 milyar avro fazladan para aldığına vurgu yapan Gökçe, bu şirketlere bir yılda aktarılan parayla zaten bir köprünün yapılabileceğini belirterek “Projeler hem  vatandaşın cebine hem de doğaya zararlı” diye konuştu.  Kanal İstanbul’da sorunun projenin küçültülmesi olmadığını belirten Gökçe, “Asıl mesele Marmara ve Karadeniz’in birbirine bağlanarak iki denizdeki canlı hayatının yok olacak olmasıdır” dedi. Projenin Türkiye’nin ve Marmara’nın hayrına olmadığını defalarca dile getirdiklerini belirten Gökçe, projeyle ekosistem, toprağın drenajı ve doğal dengeyi bozacağına dikkat çekti. 

KÖPRÜ VE YOLLAR VATANDAŞIN CEBİNDEN

Seçim dönemlerinde ‘prestij’ olarak kullanılan 3. köprü, Osmangazi Köprüsü ve tüp tünelin de ihtiyaca yönelik yapılmadığını, bunun da her yıl hazineden buraları işleten şirketlere ödenen yılda 2.5 milyar avro fazladan parayla ortaya çıktığını belirten Gökçe “Köprü maliyeti zaten 2.5 milyar. Siz  başkalarına bir yılda ödediğiniz parayla zaten yapabilirsiniz. Tek taraflı anlatımlar olduğu için insanlara bunu anlatamıyoruz. Tek taraflı anlatım olduğu için de insanlar bu projelerin ihtiyaç olup olmadığına bakmıyor” dedi. Medyada, televizyonlarda bu projelerin vatandaşa tek taraflı anlatıldığına dikkat çeken Gökçe, halkın, ülkenin ve doğanın yararına olmayan projelere karşı çıkan meslek odalarının hükümet tarafından eleştirildiğini hatırlattı. İnşaat mühendislerinin yol, köprü, tünel ve inşaatlarda çalışarak para kazandıklarını belirten Gökçe, buna rağmen bu projeleri kimin yaptığına bakmaksızın bilimsel verilere, halkın ve doğanın yararına mı diye bakarak açıklamalar yaptıklarını ve itirazlarını buna göre sunduklarını söyledi..

PROJE GÖÇÜ TETİKLEYECEK

Türkiye’de inşaata dayalı bir ekonomik model seçildiğini üretim olmadan sadece inşaata dayalı bir modelle gelişim olmayacağını da vurgu yapan Gökçe, Kanal İstanbul’la birlikte kente 1 milyona yakın göç gelmesi ve yeni inşaatların yapılmasının planlandığını belirtti. Kanal projesinin de diğer projelerde olduğu gibi yeterli fizibilite yapılmadan, ekosisteme zararı tam olarak hesaplanmadan hayata geçirilmek istendiğine işaret eden Gökçe “İstanbul projeyle hormonlu göç alacak” dedi. İstanbul’un artık betonlaştığını, yeni göçlerle bunun daha da artacağını ifade eden Gökçe, az olan yaşam alanları iyice daralacak, betonlaşan kentte her yağmurda yaşanan sel baskınlarının daha da artacağını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Müftülük taşınsın, botanik bahçesi yerinde kalsın'

SONRAKİ HABER

Mutfaktaki enflasyon: Gıda harcaması yüzde 20 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...