05 Temmuz 2018 06:41
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2018 12:40

Binali Yıldırım: Yarın son KHK'yi yayınlayacağız

Binali Yıldırım: Yeni kabine pazartesi açıklanacak ve OHAL de böylece tamamlanmış olacak.

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün/AA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Başbakan Binali Yıldırım, son bir KHK çıkacağını ve OHAL’in son bulacağını söyledi.

Yıldırım’ın “Yayımlayacağımız son kararnamede, OHAL kalktığında terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak” ifadeleri ise muhalefetin “Olağanüstü dönem KHK’lerle devam edecek” tepkisine neden oldu.

Açıklamalara ilişkin gazetemize konuşan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, iktidarın bugüne kadar yaptıklarını yapmanın yolunu aradığını belirtti. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, OHAL’in kalıcı hale getirilme çabasına karşı mücadele edeceklerini söyledi. KHK ile ihraç edilen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise Adalet Nöbeti’nde konuştu, yayımlanan KHK’lerle “OHAL’in tortuları koruma altına alınmıştır” dedi.

‘İHTİYAÇ OLAN’ DÜZENLEMELER KHK’DE OLACAK

AKP’nin seçimden sonra kaldıracağız dediği OHAL’e ilişkin en net açıklama Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, bugün yeni bir KHK’nin açıklanacağını, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemini sonrası ise OHAL’in kaldırılacağını söyledi.

9 Temmuz’da başbakanlık görevi bitecek olan Yıldırım, Anadolu Ajansı Editör Masası’nın konuğu oldu. Yıldırım şunları söyledi: “Yeni kabine pazartesi açıklanacak ve OHAL de böylece tamamlanmış olacak. Son kanun hükmünde kararnameyi yayımlayacağız. Yayımlayacağımız son kararnamede, OHAL kalktığında terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak.”

BUGÜN YAPTIKLARINI YAPMANIN YOLUNU ARIYORLAR

Yıldırım’ın açıklamalarını gazetemize değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen OHAL dönemindeki bütün haksızlıkların, keyfiliklerin devam etmesinin asla demokratikleşme adımı olarak sunulamayacağını söyledi. Bilgen, “AKP seçimden sonra özellikle batıyla yeni bir sayfa açmak için OHAL’in kaldırılmasını zorunlu olarak görüyor. Ama  geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine şekli adım düzeyinde tutmak istiyor. Oysa burada esas olan şey içeriktir, OHAL döneminde yaşanan hukuksuzluklardır. Ve bunun bundan sonra devam etmemesi ve telafi edilecek adımların kararlılıklar atılmasıdır.Telafiyi gündeme almayıp aksine bugüne kadar yaptıklarını yapmanın bir yolunu arayarak bir formül geliştirmeye çalışmak tutarlı ve samimi değildir” dedi. Bilgen son olarak şunları söyledi: “Biz OHAL döneminde gasbedilen bütün medya organlarının, haksız yere işlerinden olan herkesin iadelerinin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini söylüyoruz. OHAL döneminde Türkiye hukukuna KHK ile eklenmiş olan, insan hakları evrensel değerleriyle bağdaşmayan gözaltı sürelerinden, tutuklu haklarına kadar  bir çok konunun acilen düzeltilecek reformlara ihtiyaç var.”

MÜCADELE AĞINI BÜYÜTMELİYİZ

KHK ile İhraç edilen CHP İstanbul Milletvekili, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise 66. kez tutuklu avukatlar için tutulan Adalet Nöbetinde konuştu. Kaboğlu, “OHAL’in kendiliğinden kalkacak olması bizi yanılgıya düşürmemeli. Yayımlanan Cumhuriyetin tasfiyesi anlamına gelen düzenlemeyle, OHAL’in tortuları koruma altına alınmıştır. Siyaset ve hukuk kurumları arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için mücadele ağını büyütmeliyiz” dedi.

‘OHAL DÜZENİNE KARŞI DEMOKRASİ MÜCADELESİ’

YILDIRIM’ın açıklamalarını gazetemize değerlendiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “Erdoğan AKP’si, şimdi yeni rejimde hiçbir açık kapı bırakmayacak şekilde, yeni rejimin dayanaklarını oluşturmaya çalışıyor” dedi. Gürkan şunları söyledi: “Çıkarılacak KHK de biraz bu ilerlemeyi işaret etmekte. Olağanüstü hali kaldıracaklarını söylüyorlar, ama yeni düzen zaten olağanüstü hale aratmayacak bir düzen olacaktır. Sıkıyönetim mahkemeleri kaldırıldı, yerine DGM’ler getirildi, DGM’ler kaldırıldı yerine özel yetkili mahkemeler getirildi. Şimdi de OHAL’i kaldırmakla övünüyorlar ama memleketin normal düzeni OHAL düzeni haline gelecek. Zaten ‘OHAL düzeni kalktı ve OHAL uygulamaları geride kaldı’yı rahatlıkla söylemiyoruz. Çünkü bu uygulamalar ağırlaştırılmış bir şekilde devam edecek.” Gürkan, demokrasi güçlerine de mücadele çağrısı yaptı: “Bugün normalleştirilmiş bir OHAL düzenine karşı demokrasi mücadelesi, hak ve özgürlükler mücadelesinin sürdürülmesi acil bir ihtiyaç. Dolayısıyla bütün emek güçleri, barış güçleri, demokrasi güçleri bu OHAL düzenine karşı mücadeleyi kendilerine görev çıkartacaklar. Emek Partisi en azından böyle yapacaktır.”

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZLIK YEMİNİ EDECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan pazartesi günü yemin edecek. 2016 yılında AKP tarafından Meclise sunulan anayasa değişikliği paketinde ‘başkan ya da cumhurbaşkanının’ yemininden, yürütme bölümü ile ilgili düzenlemelere kadar pek çok değişiklik yapılması öngörülüyordu. Yemin metni; “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma ant içerim” şeklinde düzenlenmişti. Ancak Anayasa Mahkemesinin şu anda da resmi internet sitesinde yayınmlanan yemini içeren 103’üncü maddede “... Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma...” ibaresi aynen duruyor.

Öte yandan kesin seçim sonuçlarıyla birlikte Erdoğan’ın mal varlığı da yayınlandı. Buna göre Erdoğan’ın 6 milyon 347 bin lirası var.

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi servisi ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

SONRAKİ HABER

2018 Dünya Kupası çeyrek final rehberi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...