Çocuk istismarına karşı kitlesel protestolar düzenlendi

Türkiye'nin pek çok kentinde çocuk istismarına karşı protesto eylemleri düzenlendi.

04 Temmuz 2018 06:04
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2018 16:19
Paylaş

Çocuk istismarı ve cinayetlerine karşı iki gündürçok sayıda merkezde eylem vardı.

BURSA'DA 15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

8 yaşındaki Eylül Yağlıkara ile 4 yaşındaki Leyla Aydemir cinayetlerinin ardından Bursa’da 15 bin kişinin katılımıyla 'Çocuğuma Dokunma' yürüyüşü düzenlendi. Kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen yürüyüş Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda gerçekleştirildi. Yoldan geçen sürücülerin korna çalarak destek verdikleri yürüyüş yaklaşık 2 saat sürdü. Yürüyüşte 'Çocuk susar, sen susma' yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüş öncesi grup adına açıklama yapan Esra Yalçın Ünal, son dönemde Türkiye'de sayıları hızla artan cinsel istismar olaylarına karşı artık dur demek için burada toplandıklarını belirtti:

“Artık Eylül'ler Leyla'lar bu acıyı yaşamasın, çocuklarımızın yüzüne utanarak bakmayalım diye bugün burada toplandık. Artık yeter diyoruz. Cinsel istismar kime yapılırsa yapılsın suçtur. Bir an önce gerekli ve caydırıcı cezai yaptırımların hayata geçmesini bekliyoruz.” dedi.

ANKARA'DA BASIN AÇIKLAMASINA YÜZLERCE KİŞİ KATILDI

Ankara'da, yurt genelinde artan şiddet ve istismar vakaları İzmir Caddesi önünde yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında kınandı. Emek ve meslek örgütlerinin yaptığı açıklamada hükümet politikaları eleştirilerek şiddeti arttırdığı vurgusu yapıldı.

'TESADÜF DEĞİL'

Çocuk istismarına karşı emek ve meslek örgütleri ile demokratik kitle örgütleri basın açıklaması gerçekleştirdi. YKM önünde gerçekleştirecek açıklamaya güvenlik güçleri, “Güvenliği tehdit ediyor” diye izin vermezken kitleyi İzmir Caddesine yönlendirdi. Açıklamayı okuyan Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Filiz Koçak, şiddet vakalarının son 16 yıldır artarak devam eden toplumsal bir sorun haline geldiğini söyleyerek, “Çocuklar topluma aittir. Çocuklar geleceğimizdir ve bizler geleceğimize sahip çıkmak zorundayız” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de yaşanan şiddet olaylarının ve artan istismar vakalarının tesadüf olmadığını dile getirdi.

'TÜRKİYE'DE GÜNDE 32 ÇOCUK KAYBOLUYOR'

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO adına açıklamayı okuyan Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Filiz Koçak, Türkiye'de günde 32 çocuğun kaybolduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında kaybolan çocuk sayısının 104 bin 531 olduğunu dile getiren Koçak, “Kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar ve şiddet vakaları son 16 yılda artarak devam eden toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Bu suçlar cinsel edim değil şiddet eylemleridir” diye konuştu.

Gelinen noktada Türkiye'yi yöneten iktidarların eğitim, kadın, aile, hukuk, adalet, demokrasi anlayışlarının payının büyük olduğunu belirten Koçak, “Çocuklarımızı sokaklara, parklara çıkarmaya korkar olduk” dedi.

'HADIM VE İDAM SÖYLEMLERİYLE HÜKÜMET SORUMLULUKTAN KAÇIYOR'

Benzer istismar ve şiddet vakalarının hayvanlara da yapıldığını aktaran Koçak, faillerin kurbanlarını, kendilerinden daha zayıf gördükleri arasından seçtiğini söyledi.

Çözümün çocuk merkezli politikalar, koruma, eğitim, caydırıcı hukuki cezalar olduğunu ifade eden Koçak, “Hükümet yetkililerinin idam ve hadım cezalarını dillendirmekteki amaçları görev ve sorumluluklardan kaçmak anlamına gelmektedir” dedi.

Şiddetin nedenlerinin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını söyleyen Koçak, “Çocuklar topluma aittir. Çocuklar geleceğimizdir ve bizler geleceğimize sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise yaşanan şiddet vakalarının tesadüf olmadığını belirterek, “Çocuk yaşta evliliklere izin verildi. 4+4+4 sistemine geçildi. 'Bir kereden bir şey olmaz' dendi. Bunlar çocuğu ve kadını meta gören anlayışın uzantısıdır” dedi.

'BU BAKIŞLARI UNUTMAYIN'

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde toplanan vatandaşlar da Eylül ve Leyla için gökyüzüne siyah balonlar bıraktı. Burada konuşan Gizem Dinçel, “Unutulmak üzere olan insanlığımızı hatırlamak için buradayız. Bizler yaşanan bu acılara artık sessiz kalamayız. Bu bakışları unutmayın Türkiye.” dedi.

İstanbul Fatih’te de bir eylem düzenlendi. Eyleme katılanlar ellerinde Eylül ve Leyla'nın fotoğraflarını taşıdı. 

AYVALIK'TA KADINLARDAN İSTİSMARA TEPKİ

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi de Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek “Ellerinizi, gözlerinizi çocukların üzerinden çekin.” dedi. Cinsel istismarın hastalık değil, suç olduğunun belirtildiği açıklamada, “Sorunun ataerkil, cinsiyetçi sistemden kaynaklanan toplumsal boyutlarının göz ardı edilerek bireye indirgenmesi yaklaşımının bir ürünüdür. Kısas, linç gibi çağdışı cezalandırma yöntemlerinin önünü açacak tehlikeli bir adımdır. Cinsel istismara karşı koruyucu-önleyici kapsamlı cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi başta tüm çocuklar olmak üzere herkes için erişilebilir hale gelmelidir.” denildi.

KOCAELİ: 'MEVCUT YASALARIN UYGULANMASINI İSTİYORUZ'

CHP Kocaeli Kadın Kolları, çocuk istismarına karşı eylem düzenledi.

Kocaeli Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme Emek Partisi, Veli-Der, Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ve KESK destek verdi. Açıklamada konuşan CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, yöneticileri samimiyetsiz bulduklarını ifade etti.

"Daha kaç çocuğumuzun katledilmesini, daha kaç Eylül'lerin Leyla'ların hayattan koparılmasını bekleyeceğiz" sorusunu yönelten Kaya, Hükümetin kelime oyunu yapmaktan öteye gidemediğini aktardı. Mevcut yasaların dahi uygulanmadığını belirten Kaya, "Son 3 yılda 13 bin çocuk istismarı ile bütün zamanların en ulaşılmaz seviyesine erişen ülkemizdeki durumu bu topraklar artık taşıyacak güçte değildir. Toplumsal ahlaki değerlerimiz her geçen gün ayaklar altına alınmaktadır. Bu sorunu kelime oyunu yaparak, farklı cezaları tartışarak aşamayacağınızı sizler de biliyorsunuz. Bir an önce mevcut yasaların uygulanmasını, yaşanan bu acılara son verilmesini istiyor ve diliyoruz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

MERSİN

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen açıklamayı dernek adına Gülistan Yıldırım okudu. Yıldırım son zamanlarda çocuklara yönelik  şiddet, ihmal ve istismar olaylarını hatırlatarak son 10 yılda çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 arttığına dikkat çekti. Çocuk istismarının günümüzde toplumsal bir sorun  haline geldiğini aktaran Yıldırım,  ‘‘Tecavüz ve işkence edildikten sonra öldürülen Eylül, kaçırıldığı iddia edilen ve açlıktan yaşamını yitiren Leyla, halen bulunamayan Ufuk, Salih ve her gün yenisi eklenen çocuk hakları ihlalleri örnekleri ile çocuklarımızın gelecekleri karartılmaktadır’’ diye konuştu.

‘’Ülkemizin temel hedefi çocuklarımızın daha güvenli ve daha sağlıklı, huzurlu ortamlarda yetişmesini sağlamaktadır’’ diye konuşan Yıldırım, ‘‘Ülkemizin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinin ve çocukları koruyan kanunların tam anlamıyla uygulanmaması, çocuklarımızın eğitim gördüğü tüm eğitim kurumlarında eşit, bilimsel, laik eğitim politikalarının eksikliklerini, koruyucu ve önleyici çalışmaların yetersi uygulamaları, toplumun tek tipleştirilmesi sonucunda bugün çocuklara yönelik hak ihlalleri, cinsel istismar ve şiddet vakalarını engellenememektedir’’ ifadelerini kullandı.

Devletin birincil görevinin çocukları koruyucu, önleyici çalışmalarla her türlü istismardan korumak, çocukların yaşadığı sorunlara kalıcı çözüm bulmak olduğunu belirten Yıldırım, ‘‘Devletin yetkili kurumları, çocuk ihmalini ve istismarını, ulusal eylem planları hazırlayarak ve çocuk odaklı, eşit, bilimsel, laik politikaların yaşamın her alanda uygulanmasını sağlayarak engellenebilir. Bizler çocuklara uygulanan her türlü ihmal ve istismarın önlemesini, çocuk haklarının çağdaş ülkeler düzeyine getirilmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın başta yaşam ve eğitim hakları olmak üzere tüm haklarını savunmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızı korumak için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz’’ dedi. 

İHD: İDAM ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEMEZ

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi çocuğun cinsel istismarına ve çocuk cinayetlerine dur demek için Galatasaray meydanında bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği üyeleri ve çok sayıda kişi cinsel istismara ve çocuk cinayetine dikkat çekmek için oturma eylemi yaptı. "Çocuğun cinsel istismarına ve çocuk cinayetlerine dur de" pankartı açılan eylem de, "İdam çocuk istismarını önlemez", "Yayın yasağı koyma, istismarı önle" dövizleri taşındı.

'ÇÖZÜMSÜZLÜK ANLAMINA GELİR...'

Oturma eyleminin ardından 'Çocuğu koru istismarı önle' sloganları atılırken devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğine dikkat çekildi. İstanbul İHD Şube Başkanı Av. Gülseren Yolerinin gerçekleştirdiği , çocuğun şidettinin ve istismarının önlenmesinin idam ve hadımla çözüm olmayacağını söyledi. Yoleri şunları söyledi: "Çocuk istismarına dur demek için buradayız.  Bu konuda önerilerimiz olacak ama idam ve hadım önerilerimiz arasında yok. Bugün idam cezasının çocuklar üzerinden dile getirilmesi ciddi bir sorundur. Bu da çözümsüzlük anlamına gelir."

'ÇOCUKLARIN UMUT BAKIŞLARINI YOK ETMEKTE'

Özellikle son yıllarda kayıp çocuk sayılarının arttığına dikkat çeken Yoleri şöyle devam etti: "Son yıllarda giderek artan kayıp çocuk gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Bu gerçekler ülkeyi yönetenlerin üzerine düşen görevi yapmadığının kanıtı. Biliyoruz ki çocuğu failin aldığı ceza değil istismarın daha gerçekleşmeden alınan etkili önlemler kurtaracak. Çocuk kendisini koruması gereken büyüklerin kurbanı olmaktan kurtulamıyor.  Adalet verilerine baktığımızda çocuk istismarı son 10 yolda yaklaşık 3 kat arttı. Çocuğun cinsel istismarında dünya listesinde üçüncü  sıradayız. Yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor. Son 8 yılda 104 bin çocuk kayboldu. İstismar çocukların bedeninde düzeltilmesi güç gibi umut bakışlarını karartmaktaıdr. Bu ruh hali diğer çocukları da içine çekmektedir."

'DEVLETİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

"Devlet ve toplumun çoçukları koruma konusunda yanlışlıkları  çocukların korunmasını zorlaştırmaktadır" diyen Yoleri şöyle devam etti: "Devlet çocuğu korumakla yükümlü değil yok saymaya çalışıyor. Bu politikalar ile çocukların hakları değil merkezi yapıyı güçlendirme hedeflendirmekte. Diyoruz ki bir yandan 11 yaşındaki çocuğun rızasını tartışırken öte yandan çocuğa tecavüzü engelleyemezsiniz. Bir, iki faili idam veya hadım ederek sorunu çözemezsiniz. Çocuğun uluslararası sözleşmelerdeki haklarını güvence altına alın.Mevzuatı çocuk haklarına uygun hale getirin. TBMM'de daimi bir komisyon kurun. Çocukları ailede, okulda koruyacak önlemmler alın ve uygulayın. Sosyal hizmetleri artırın. Bizler insan hakları savunucuları olarak bir kez daha çocukları koruma yükümlülüğü bulunan devleti acil önlemler almaya ve toplumun çocukları koruması için göreve çağırıyoruz."

 

 

(HABER MERKEZİ)                                                                                                                                        

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Naim Süleymanoğlu'nun mezarı açılıyor

SONRAKİ HABER

Berna Laçin'in idam karşıtı sosyal medya paylaşımına soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...