14 Haziran 2018 22:40

Ekonomik durgunluk bayram alışverişini de vurdu: Para yok, bayram yok

Diyarbakır Bağlar'daki çarşıda vatandaşla ekonomiyi, bayram alışverişini konuştuk; bir sorduk, bin ah işittik.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde Sağlık Ocağı Çarşısı her kesimin bütçesine uygun olmasından dolayı vatandaş için en uğrak çarşı. Çarşıya girdiğimizde kalabalık olmasına rağmen dükkanlarda alışveriş yapan çok az insan görüyoruz. Geçmiş yıllarda bayrama günler kala başlayan telaşı göremiyoruz. Ramazan Bayramı’na saatler kala hem vatandaşa hem esnafa bayramı nasıl karşıladıklarını soruyoruz. Vatandaş da, esnaf da “Para yok bayram yok” diyerek, bayramın zenginin bayramı olduğunu dile getiriyor.

NE BAYRAMI?

Pazarda dolaşırken ‘Bayram zenginin bayramı’ diyerek söylenerek yanımızdan bir kadın geçiyor. Bu kadınla daha sonra tekrar denk geldiğimizde gerginliğinin nedenini soruyoruz.

“Ne bayramı? Benim hiçbir gelirim yok. Eşim vefat etti. 2 çocuğum var ama onlar da anca kendine yetiyor. ‘100 TL yardım veriyorlarmış’ diye Kızılay’a gittim oradan da bir şey alamadım. Burada bir ayakkabıcı zekat olsun diye bir çift ayakkabı vermişti. O da 45 numara değiştirsin diye söyledim ama değiştirmedi. Bize nerede bayram, bayram zenginin, yoksulun bayramı değil” diyor ve ismini vermek istemeden yanımızdan ayrılıyor.

PARA YOK HERŞEY PAHALI

Alışveriş yapmak için pazarda olan Sema (24) ise, bayramda istediği her şeyi alamadığını dile getiriyor.  “Para olmadığı için ve her şey pahalı olduğu için bir şey alamıyoruz. Eskiden 2-3 kat elbise alabiliyorduk ama şimdi kendimize değil çocuklarımıza alıyoruz sadece”diyor.

Pazardaki kime denk geldiksek dert yanıyor. Bir teyze, “Hiçbir şey alamıyoruz, çocuk için küçücük bir elbise bile 50 TL olmuş” diyerek yanımızdan geçiyor.

SADECE ÇOCUKLARA ÜST BAŞ

Şoförlük yaparak geçinen  Mehmet (48) ile de ailesiyle alışveriş yaparken denk geliyoruz.  Hiçbir şey alamadığını ifade ederek, “Üst baş alamadık, sadece çocuklara aldık bir iki bir şey o kadar. Para olmadığı için pek bir şey alamıyoruz” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise “Hiçbir şey alamıyoruz. Çocuklarım küçük onlara bir şey almaya çalışıyorum. 200 TL parayla geldim. Bir  şey almadan eve döneceğim. Çocuklarımıza almak için kendimize hiçbir şey almayacağız, önemli olan çocuklarımızdır. Eşim emekli ama aldığı o maaş hiçbir şeye yetmiyor” diyor.

DÜKKANLARIN İÇİ BOŞ

Yurttaşlarla konuştuktan sonra bayram alışverişinin esnafa nasıl yansıdığı soruyoruz. Esnaflık yapan Cebrail Yağmur,  “Satış yapamıyoruz. İnsanlarda para olmadığı için bir şey alamıyor ki dükkanın içine bakınca anlarsınız içerisi bomboş” diyor. 12 yıldır esnaflık yapan Şerif Yılmaz (32) ayakkabı dükkanı işletiyor.  “Esnafta da, vatandaşta da para olmadığı için kötü durumdayız. Ekonomik krizden dolayı herkes zor durumda. Toptan mal alıyoruz fiyatlar yükselmiş durumda, aldığımız ürüne 10 TL fark koymamıza rağmen insanlar pahalı diye alamıyor. Sadece giyim değil ki bir tüp 100 TL olmuş, fakir fukara ne yapacak?​”diye soruyor.

EN KÖTÜ DÖNEM

Hükümetin vaatlerine de değinen Yılmaz, “Bir sürü vaat veriyorlar bugün yaşadığımız ekonomik zorluk yanlış politikalardan değilmiş gibi. 16 yıldır yapamadıklarını bugün mü yapacaklar. Son 2 yıl için en kötü dönem diyebilirim” diyor.

‘GEÇMİŞ YILLARDA DAHA İYİYDİ’

Esnaf Mehmet Şirin, “Her şey pahalı. Akşam yemeğinde bir tavuk yemeği yapayım desen 40 TL paran gidiyor. Sattığımız ürünler uygun ama buna rağmen kimse bir şey alamıyor. Geçmiş yıllara baktığında daha iyiydi, hareketlilik vardı şimdi o da yok” diyor.

ÖNCEKİ HABER

2018 Dünya Kupası'nın ilk maçında Rusya, S. Arabistan'ı 5-0 yendi

SONRAKİ HABER

İran'dan kaçan gazetecilerin peşini Türkiye'de de bırakmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...