10 Haziran 2018 23:20

'AKP Kandil’e operasyonla rüzgarın yönünü değiştirmeye çalışıyor'

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Kandil operasyonu söylemlerinin 7 Haziran ve 1 Kasım arasındaki taktiklerin başka bir şekli olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kandil’e dönük operasyon iddiaları gündemdeki sıcaklığını korurken, muhalefet bu operasyonun bile isteye seçimler öncesine getirildiğine işaret ediyor. Muhalefetin bu yöndeki tavrı oy devşirmek için böyle bir operasyonunun olmaması yönünde. CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Erdoğan'ın amacının Kandil'e operasyon değil, milliyetçi seçmenden oy devşirmek olduğunu ifade ediyor. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da,  Kandil operasyonu söylemlerinin 7 Haziran ve 1 Kasım arasındaki taktiklerin başka bir versiyonu olduğuna işaret ediyor. Yani Sancar’a göre, AKP kutuplaşma ve gerginlikle rüzgarın yönünü değiştirmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Adaylarından Meral Akşener de daha önce yaptığı açıklamalarda dış politikasını, iç seçimlerin öznesi durumuna getirdiğine işaret etmiş ve bu durumun seçim malzemesi olarak kullanılmasını eleştirmişti.

KANDİL ASKERİ MESELE DEĞİL, SİYASİ HAMLE

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, böyle bir operasyon planının uzun süredir konuşulduğunu söyledi. Yine operasyonun seçimlerle bağlantılı olarak gündeme getirileceğinin de aylar öncesinden söylendiğini belirten Sancar, “Aslında burada 7 Haziran ve 1 Kasım arasındaki taktiklerin başka bir versiyonu söz konusu. Biliyorsunuz AKP iktidar olma çoğunluğunu kaybedince o dönem savaş politikalarını yükseltmişti. Bir kaos ortamıyla 1 Kasım seçimlerine gidildi” dedi.

Kandil'e operasyonun da yeni bir mesele olmadığını belirten Sancar, son 30 yıldır farklı iktidarlar tarafından hep gündeme getirildiğini söyledi. İç politikada bazı ayarlamalar yapma ihtiyacı ile Kandil operasyonunun ısıtıldığını ifade eden Sancar, AKP'nin korku, gerilim, kutuplaştırma politikaları aleyhine esmekte olan kuvvetli rüzgarların yönünün değiştirilmek istendiğini dile getirdi. İktidarda kaybetme duygusunun ilk defa bu kadar yüksek dışa vurulduğunu belirten Sancar, “Seçimlerde kaybetme yoluna girmiştir. AKP-MHP koalisyonu mağlubiyeti çok yakınında, adeta teninde hissetmektedir. Bununla birlikte panik ve telaş vardır. O nedenle ülkeyi her türlü tehlikeli maceraya sürüklemeyi göze alırlar. Kandil denen bölgenin ne kadar geniş bir alan olduğu biliniyor. Bu nedenle operasyon ile ne kastedildiği de belli değil” dedi. Bunun bir askeri mesele değil, siyasi bir hamle olduğunu vurgulayan Sancar,  bu politikaların Türkiye'yi biraz daha çıkmaza sokmaktan başka bir sonuç vermeyeceğini söyledi.

ESKİDEN MUHALEFET DESTEK ÇIKIYORDU

Burada muhalefet partilerine ve cumhurbaşkanı adaylarına sorumluluk düştüğünü belirten Sancar, “Daha önce AKP bu söylemlere başvurduğunda muhalefetten destek geliyor ve iktidarın işini kolaylaştırıyordu. Artık muhalefetin bu konuda göstereceği tereddüt ve ürkeklikler diktatörlüğün ve savaş politikaların yerleşmesine yol açacak ve herkese ağır bir fatura çıkaracaktır. Bizim politikalarımız çok net. Savaş ve güvenlik politikalarıyla toplumu rehin alma oyunlarına açıkça karşı çıkıyoruz. Çözüm barış ve demokrasidir” dedi.

OY DEVŞİRMEK İÇİN YAPILMAK İSTENİYOR

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce NTV canlı yayınında Ahmet Arpad’ın sorularını yanıtladı. Olası Kandil operasyonuna ilişkin değerlendirmeleri sorulan muharrem İnce, AKP’nin bunu meydanlarda ‘oy devşirmek’ için yaptığını savundu.

Muharrem İnce, “Çok üzülüyorum. Mesele destek meselesi değil. Davul ile zurna ile operasyon olur mu? Biz geliyoruz kaçın demektir. Erdoğan’ın derdi Kandil falan değil, derdi seçim. Senin bunu meydanlarda oy devşirmek için yaptığını biliyorum. Yapamayacağını da bal gibi biliyorum. Sizin İran ile anlaşmadan ABD ile anlaşmadan bunu yapamayacağınızı ben biliyorum. Bunu siyaset için kullanmak yanlıştır. Erdoğan ve hükümeti ciddiyete davet ediyorum. Siyasete alet etmeleri orduyu yıpratır” dedi.

DIŞ POLİTİKA, İÇ SEÇİMLERİN ÖZNESİ DURUMUNA KONULMAK İSTENİYOR

İYİ Parti Adayı Meral Akşener de Kandil’e dönük operasyon iddiaları gündeme geldiğinde dış politikanın iç siyasette özne yapılmasını eleştirerek, “seçim almak için her yol mübah davranışı” nı eleştirmişti.  Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in Kandil’e yönelik başlatılan operasyona ilişkin tavrı şöyle: “Türkiye’de uzun zamandır hem terör mücadelesi hem dış politika, iç seçimlerin öznesi durumunda. Yani ‘One minute’den sonra gelen bir silsileyi düşünün; Afrin, Menbiç sözleri unutuldu. Fırat’ın doğusu unutuldu. Şimdi de Kandil söz konusu. Terör mücadelesi yapmak ciddi bir iştir. Yani oradaki, kınalı kuzuların hayatıyla ödenen bir mücadeledir. Bunu ciddiye almak lazım. Tek bir endişem var; seçim almak için her yol mübah davranışın bir sonucu olmasın... Seçime kurban edilirse terörle mücadelen pek hayır çıkmaz. Mehmetçik bir yerde harekata geçtiği zaman ben çok dikkatli bir dil kullanırım” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet Bahçeli’den ‘darbe’ tehdidi

SONRAKİ HABER

AKP reklamında görüntüler izinsiz mi kullanıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...