09 Haziran 2018 23:10

Denizli'de yeni vaatler sıralayan AKP vatandaşın konutunu hâlâ yapmadı

Denizli Pamukkale'de, Kınıklı Mahallesindeki yurttaşlarla 24 Haziran seçimlerini konuştuk: Artık vaatleri değil sistemi oylayacağız.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli’nin Pamukkale İlçesi’nin Kınıklı Mahallesinde pazaryeri ve kahveleri dolaşarak 24 Haziran seçiminin nabzını tuttuk.  

1 Kasım seçimlerinde AKP’nin yüzde 45.8 oy aldığı Pamukkale’de 16 Nisan Referandumunda ise yüzde 56.2 ‘hayır’ çıkmıştı. Kınıklı Mahallesinde konuştuğumuz vatandaşlar, AKP’nin 7 Haziran seçimlerindeki vadettiği 250 TL’ye konut projesini hatırlattı. AKP’nin 1 Kasım’a giderken “Bize oy vermezseniz, konutları alamazsınız” tehdidinde bulunduğunu belirten vatandaşlar, artık vaatlere inanmadığını ifade etti: Bu seçimde vaatleri değil sistemi oylayacağız. Demokrasiyi, adaleti sağlayacak olan kimse, parlamenter sisteme dönecek olan kimse ona oy vereceğiz.

'DÜNYA DEĞİŞTİ, DENEMEDEN NE OLACAĞINI BİLEMEZSİN'

Metin Amca, emekli. Kuruluşundan 7 Haziran’a kadar AKP’ye oy vermiş. Şimdi AKP’ye oy veremeyeceğini söyleyip başlıyor gerekçelerini sıralamaya: Televizyonlarda bol bol yalan söylüyor. Bir söylediği diğer söylediğini tutmuyor. Mavi Marmara bir örnek. Alman gazeteciye terörist dedi. Sonra Merkel’le görüştü, ertesi gün serbest kaldı. Ülkede yargı yok. Demokrasi diyor, belediye başkanlarını hatta başbakanı görevden alıyor. Bunun bir gerekçesi varsa yargıla, yok sebepsiz yere alıyorsan tek adamlığını ilan etmişsin demektir.

AKP’nin vaatlerini yerine getirmediğinini de ekliyor Metin Amca: Emekli maaşlarında iyileştirme yapacaklardı, yapmadılar, Taşeron’a kadro verilecekti verilmedi. Ekonomi düzelecek dendi düzelmedi. 250 liraya taksitle konut sahibi yapacağız dediler. Ben hiç 250 lira taksitle ev sahibi olana denk gelmedim.

AKP’yi eleştirip ‘alternatif görmediği için’ oy vermeye devam edeceklere de bir çağrısı var Metin Amcanın: Alternatifleri denediniz mi de karar veriyorsunuz? Dünya değişti, nesiller değişti, denemeden bilemezsin.

Belediye’de taşeron işçi olarak çalışan emekli bir amca da emeklilik maaşı yetmediği için temizlik işlerinde çalışıyor. Kendisinin zaten kadrolu olamayacağını belirterek; taşeron vaatlerinin tutulmadığını, birçok taşeron arkadaşının yaşam şartlarında da hiçbir düzelme olmadığını söylüyor.

'300 KOYUN PROJESİNE BAŞVURDUM, 40-50 TANE ŞART SUNDULAR'

Ekonomiden dış politikaya, demokrasiden yargıya her konuda bir dizi eleştiri sıralayan emekli Erdoğan Amca “Suriye ile yürüttüğü politika neredeyse 3. Dünya Savaşı çıkaracaktı. Bunlar kalırsa bırak emekli maaşına zam almayı vallahi de billahi de maaş alamayacak duruma geliriz. CHP iktidara gelirse tabii ki birçok zorluk çekecek. Her şey bir anda düzelmez ama en azından ülkeye demokrasi gelecek, insan hakları gelecek, huzur gelecek” diyor. AKP’nin kredi vaatlerini de değerlendiren Mehmet Amca, "Bunların kredisi garibana çıkmaz, Mehmet Cengiz’e çıkar. Onun çevresindekilere çıkar. Ziraat Bankasının görevi nedir? Çiftçiyi kalkındırmak. Sırf medyayı susturacak diye 1 Milyar kredi veriyor. O parayla kaç yüz bin çiftçi aile kalkınırdı” diyerek sonlandırıyor cümlelerini.

Hayvancılara teşvik amaçlı verilecek 300 koyun projesine başvuran bir esnaf; “Sıram geldi, aradılar gittim. Bana 40-50 tane şart sundular. O şartları yerine getirme imkanım yok. Belli ki kendi yandaşlarına uyguladıkları bir proje. Sadece Şırnak’ta bir korucu aileye çıktığını duydum, başka da kimseye çıktığını duymadım” diye konuştu.

'ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞIYIM AMA YERLİ UÇAK YAPIYORUZ'

AKP’ye oy veren ve bu seçimlerde de vereceğini söyleyen bir duvar ustası ile konuşuyoruz.  

“Ben ülkücüyüm” diye başlıyor söze, “Yerli helikopter yaptık, tank yaptık, insansız hava aracı yaptık. Artık Avrupa’ya karşı bacak bacak üstüne atabiliyoruz. Dışarıya karşı dik duran bir lider yönetsin ülkeyi” diye de devam ediyor. Şeker fabrikalarının satılmasını soruyoruz, “Ben özelleştirmelere tamamen karşıyım. Bizim kaliteli pancarımız dururken neden kamış şekeri tüketmek zorunda kalalım? Şeker Fabrikalarının satılmasına ben de kesinlikle karşıyım” diyor. 2023’te ise “Tamamen bağımsız ve Avrupa’dan daha güçlü olacağız” ifadelerini kullanıyor. Bu söylediğini nereye dayandırdığını soruyoruz, “Bal tutan parmağını yalar. Kendi de kazanacak ama çalışacak. Ülkeyi satmayacak bir lider” diye yanıtlıyor.

AKP’nin vaatlerinin inandırıcı olmadığını söyleyen bir başka vatandaş ise “Futbol stadı vaadi veriyorlar. Stad yapacağına fabrika yap da gençler işe girsin çalışsın. Statlar zaten dolmuyor. Gereksiz yalan vaatler. Bir Erdoğan’a kayıtsız şartsız oy verenler var, Erdoğan ülkeyi tümden satıyorum dese alkışlayacak olanlar var. Bir de Ak Partiye oy vermiş demokrasiye inanan, vatanseverler var. Bunlar Erdoğan’ın tavrından, küfürlü konuşmalarından, kişiliğinden rahatsız. Görüştüklerimin çoğunluğu AKP’ye verse de cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a vermeyeceklerini söylüyor” diyor.

7 HAZİRAN’DA VADEDİLEN KONUTLAR HALA YAPILMADI

AKP, 7 Haziran seçimlerinde 250 lira taksitle konut vadetmiş, 1 Kasım seçimlerine giderken de “AKP’ seçimi kazanamazsa konutlarınızı alamazsınız” tehdidinde bulunmuştu.

Bir belediye işçisi ile konuşuyoruz. 7 Haziran 2015 seçimlerinden hemen önce TOKİ tarafından yaplacak 2 bin konut müjdesini hatırlatan Belediye işçisi, “Hatta bu konutların aylık taksitleri 250 lira olacak, dar gelirli vatandaş ev bark sahibi yapılacaktı. Temmuz ayında, çalıştığım kurumda formlar dağıtıldı ve CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın da belirttği 126 bin kişiden birkaçı olarak ailem ile birlikte başvuruda bulunduk... Hatırladığım kadarı ile, Temmuz ayının ortalarında TOKİ konutuna hak kazandığıma ve ilerleyen zamanda daha kapsamlı bilgi verileceğine dair bilgi içeren bir SMS aldım. Sonrasında ise hiçbir bilgi verilmedi. Bu süre içerisinde Honaz Belediyesi, Gürlek Köyü sınırlarında, Afyon yolunun kenarında bir araziye ‘TOKİ Konut Proje Alanı’ tabelası astı... Ancak Gürlek’teki yere daha sonra depo benzeri bir şey yapıldı. Karaköy için ise başka bir işlem yapılmadı” diyerek süreci özetledi.

Bugüne kadar Acıpayam, Serinhisar, Sarayköy, Baklan, Honaz, Buldan, Çivril ve Merkezefendi ilçeleri için projeler yapıldığını belirten Belediye işçisi, “Bazıları teslim aşamasına kadar geldi, bazıları henüz proje aşamasında. Ancak seçim vaadinde olduğu gibi bu projeler, 250 TL'ye 250 bin konut şeklinde değil” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kerestecioğlu ve Temelli'den HDP standına ziyaret

SONRAKİ HABER

İsmail Kahraman helallik istedi: Helalleşmek inancımızın gereğidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...