01 Haziran 2018 00:45

1962 Şili: Şampiyon Brezilya ve Garrincha’nın öyküsü

Brezilya, Şili'deki 1962 Dünya Kupası'nda Pele'nin sakatlığına rağmen şampiyon olurken bunda Garrincha'nın performansı başrolü oynadı.

Fotoğraf: Pressens Bild/Wikimedia Commons

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Futbol tarihinin gördüğü en yetenekli ve kurnaz kanat hücumcularından Manuel Francisco dos Santos, 28 Ekim 1933’te Rio de Janeiro’nun yoksul mahallesi Mage’de doğdu. Çok küçük olduğu için çalıkuşu anlamına gelen “Garrincha” lakabıyla çağrılan bu çocuk, omurgasındaki doğuştan gelen bozukluğa ve sol bacağının sağ bacağından 7 santim daha uzun olmasına rağmen futbol yeteneğiyle karşısına çıkarılan engelleri bir bir aştı. 1953’te Botafogo’da başlayan kariyeri, 1958’de milli takıma çağrılmasıyla zirveye doğru tırmanışa geçti.

HAYAT ONA SADECE FUTBOL SAHASINDA KOLAYDI

Yoksul bir ailenin sakat çocuğu olarak hayat onun için hiçbir zaman düz yolda ilerlemedi ve 1958’de de işini zorlaştırmak isteyenler oldu. Brezilya milli takımının yetkilileri tarafından tabi tutulduğu zeka ve psikoloji testleri onun “Sahada yer almaması gerektiğini” öne sürüyordu. Oysa Garrincha için hayat yalnızca futbol sahasında kolaydı. Teknik Direktörü Feola da ona hep güvendi. 1955’te sırtına geçirdiği milli formayla çıktığı 50 maçta sadece 1 kez yenildi (1966 Dünya Kupası’ndaki son maçı) ve 2 Dünya Kupası kazandı.

PELE’SİZ ŞAMPİYONLUK

Şili 1962, onun futbolculuk yaşantısının zirve noktasıydı. 1958’de İsveç’te yaptıklarıyla milli takım için ne kadar vazgeçilmez olduğunu kanıtlayan Garrincha, Şili’de Pele’nin 2.maçta sakatlanması sonrası hücumun liderliğini ele aldı. Pele’siz çıkılan grup maçlarının 3.’sünde İspanya’ya karşı geriden gelip 2-1 kazanılan maç sonrası turnuvanın kaderini belirleyen isim oldu.

Çeyrek finalde İngiltere’ye karşı 2 gol atıp takımını 3-1’lik galibiyete taşıdı. Yarı finalde ise ev sahibi Şili’nin ağlarına 2 gol bıraktı ve 4-2’lik zaferin mimarı oldu. Finalde rakip Çekoslovakya’ydı. Sambacılar, 1958 finalindeki gibi yenik duruma düştükleri maçta Garrincha’nın önderliğinde hızla reaksiyon verdi ve Amarildo, Zito ve Vava ile goller bularak 2. Dünya Kupası şampiyonluğunu elde etti.

‘HALKIN SEVİNCİ’

Garrincha, turnuvanın en iyi oyuncusu seçilirken onu ‘Halkın sevinci’ diye anan milyonlarca Brezilyalı kendilerine çok benzeyen bu futbol dahisiyle bir kat daha gurur duydu.

Garrincha, hızı, tekniği, sağ ve sol ayağıyla çıkardığı sert şutları, hinliği, doğaçlama futbolu ve takım oyununa pek de yatkın olmamasıyla Brezilya futbolunun tüm ayırt edici özelliklerini yansıtıyordu.

TRAJİK SON

Ne yazık ki tahmin edilemez halleri saha içerisinde işine ne kadar yaradıysa saha dışında da ona o kadar zarar verdi. Futbol kariyerinin ardından hızla alkol bağımlılığı tarafından ele geçirildi. 1969’da geçirdiği trafik kazasıyla kayınvalidesinin ölümüne neden oldu. 1977’de ise sarhoş halde samba yıldızı eşi Elza Soares’e saldırdıktan sonra terk edildi.

1983 yılında beş parasız bir şekilde sirozdan öldüğünde ardında 3 eş ve biri İsveç’te olmak üzere beş ayrı kadından doğan 14 çocuk bıraktı.

Brezilya, kemiklerinin yeri halen bilinmeyen bu büyük yıldızın adını başkent Brasilia’daki Mane Garrincha Stadyumunda yaşatıyor.

ÖNCEKİ HABER

MKE'deki patlamanın nedeni ortaya çıktı: Riske rağmen gelen direktif

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım: Fırat'ın batısı tamamlandı, doğusu da aynı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...