07 Mayıs 2018 10:21

İsveç Parlamentosu’nda Dersim Katliamı paneli

İsveç Parlamentosu'nda 1938 Dersim Katliamı ve katliamın yol açtığı travmaların tartışıldığı bir panel düzenlendi.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/EVRENSEL

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Parlamentosu, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti ve  İsveç Alevi Federasyonu tarafından örgütlenen 1938 Dersim Katliamı ve katliamın yol açtığı travmaların tartışıldığı bir panele ev sahipliği yaptı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, 1938 yılında kırıma uğrayan Alevi azınlığın günümüzde hâlâ baskı altında olduğunu hatırlatarak “Türkiye’deki gelişmeler oldukça kaygı verici. Bunu değişik zamanlarda parlamento ve medyanın gündemine getirdik. Demokrasi ve insan hakları herkes için oldukça önemli” dedi.

'1938 AVRUPA’DA GÜNDEME GETİRİLMELİ'

“Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi” yöneticisi Yaşar Kaya, Türkiye ve Türkiye dışında yaşayan 500’ü aşkın kişiyle söyleşiler yaptıklarını ve yaptıkları söyleşileri kayıt altına aldıklarını söyledi. Avrupa ve Batılı ülkelerinde yaşayan Alevilerin, Ermeni ve Süryaniler gibi güçlü lobileri olmadığı için konuyu yeterince Batılı kamuoyunun gündemine taşıyamadıklarına dikkat çeken Kaya, “Bunun aşılabilmesi için Avrupa ve diğer ülkelerde yaşayan Alevilere görev düşüyor. Konu resim sergileriyle, paneller ve konferanslarla gündeme getirilmeli” dedi.
Etkinlikte 1938’e tanıklık edenlerin anlatımlarının yer aldığı kısa bir film gösterimi yapıldı.

Etkinlikte ayrıca, İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, Dersim katliamı sırasında askerlik yapan ve katliama katılan annesinin dayısı Mehmet Ali Çavuş’un  kendilerine anlattıklarını katılımcılarla paylaştı.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da köpek saldırısı: 6 çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İmar affı, Zarrablara mı yarayacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...