05 Mayıs 2018 08:20
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mayıs 2018 13:38

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin pasaportuna el konuldu

Bürüksel'e gitmek için Atatürk Havaliamı’na giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin pasaportuna el konuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli
Fotoğraf: Ali Leylak/DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Brüksel’e gitmek için sabah saatlerinde Atatürk Havaliamına giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin pasaportuna el konuldu. Havalimanında Temell’nin yanına gelen polisler, pasaportunun “iptal” edildiğini söyledi. 

Uzun süre iptal gerekçesini öğrenemeyen Temelli, saatler sonra gerekçeyi öğrenebildi. İhraç edilen bir akademisyen olan Temelli’nin pasaportuna el konulma gerekçesi olarak ihraç edilmesi gösterildi. İptale ilişkin gazetemize konuşan Temelli, bu sabah HDP’ye yapılan operasyonu da hatırlattı, “Dün cumhurbaşkanı adayımızı halka tanıttık, adayımız yanımızda değildi çünkü tutsaktı. Şimdi ben yurt dışına çıkış yapacaktım, pasaportuma el konuldu. sabah partimize bir operasyon daha yapıldı. 6 bin arkadaşımız tutuklu. HDP’ye özel bir OHAL uygulanıyor” dedi. 

‘PARTİMİZE AYLARDIR OPERASYON YAPILIYOR’

Sabah saatlerinde İstanbul’da HDP yöneticilerine operasyon yapıldığını da belirten Temelli, şunları söyledi: “Bu sabah operasyon yapıldı ama şunun altını çizmek lazım, operasyonlar kesintisiz sürüyor. Sadece bu sabah değil çok uzun süredir bütün teşkilatlarımıza yönelik, hukuk dışı gerekçelerle operasyonlar yapılıyor. Bahaneler, ‘Orada bir afiş var onun altında konuştunuz’, işte ‘Şu sözü söylediniz’ gibi şeyler oluyor. Ki bu arkadaşlarımız bütün konuşmaları zamanında çeşitli mahkemeler tarafından ifade özgürlüğü olarak tanımlanmış. Ama bütün bunlara rağmen arkadaşlarımız tekrar tekrar gözaltına alınıyor ve bunların önemli bir kısmı sonra bırakılıyor. Ama ne kadar sonra bırakılıyor, işte kimi 3 ay, kimi 6 ay sonra ya da Manisa davasında olduğu gibi 22 ay sonra bırakılıyor. Yani bu şekilde bir yargısız infaz yöntemi başlamış durumda ve kesintisiz sürüyor.” 

‘6 BİN ARKADAŞIMIZ TUTUKLU’

İstanbul il b aşkanlarının geçen hafta gözaltına alınarak tutuklandığının altı çizen Temelli, “Geçen dönemki il başkanımız hâlâ tutuklu. Milletvekillerimiz tutuklu, belediye başkanlarımız tutuklu. Şöyle söyleyelim, şu anda 6 binin üzerinde arkadaşımız böyle gerekçelerle tutuklu bulunuyor. Bugüne kadar gözaltına alınan arkadaşlarımızın sayısı 13 bine yükseldi, 7 Haziran’dan bugüne. Ayrıca bir de adli kontrol şartlı on binler var. Bir açık cezaevinde yaşıyoruz adeta. Bu sabah da yaşadığımız işte, yurt dışına çıkarken pasaportuma el konuldu. İşte bu atmosferde seçime gidiyoruz ve bunu yaşayan bir tek HDP’liler” diye konuştu.

‘HDP’YE ÖZEL BİR OHAL UYGULANIYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “HDP’yi sandığa gömün” sözlerini de hatırlatan Temelli, “HDP’siz bir parlamento hesabı yapılıyor. İki ittifak yapılmış durumda şu anda. Sistemin kendini ikili bir yapıyla restore etme çabası olduğunu görüyoruz. HDP’siz bir parlamento yeni rejimin yapılandırılması ayağıdır. Bunun değirmenine su taşıyan herkesin bugünkü iktidarla arasındaki ilişkiyi yeniden sorgulamaya ihtiyaç vardır. Yoksa Cumhurbaşkanlığı seçimini o kazanmış, bu kazanmışın ötesinde bakacağımız şey bu sistem bu şekilde devam edecek mi etmeyecek mi?İşte etmesin diyenlerlerin cephesi HDP’dir” dedi. 

Temelli devamında şunları söyledi: “Bakın dün cumhurbaşkanı adayımızı halka tanıttık, adayımız yanımızda değildi çünkü tutsaktı. Şimdi ben yurt dışına çıkış yapacaktım, pasaportuma el konuldu. sabah partimize bir operasyon daha yapıldı. Fazla bir yoruma gerek yok. Durum kendini olabildiğince anlatıyor. Böyle bir seçim süreci yaşıyoruz. OHAL koşulları, çeşitli seçim atmosferinin demokratik olmasından çıkartılmasına yönelik uygulamalar ama HDP’ye de çok çok özel bir OHAL uygulanıyor diyebilirim” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Uşak Karma OSB'de çamur depolama alanında çökme

SONRAKİ HABER

PFDK, Beşiktaş'ın 3-0 hükmen mağlup sayıldığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...