12 Nisan 2018 23:50

'Termik santral 3 bin 200 erken ölüme yol açar'

Eskişehir’de termik santral ÇED raporunu eleştiren Greenpeace, bölgede kurulacak termik santralin risklerine dikkat çekti.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Eskişehir’de tarım arazisine yapılması planlanan Alpu Termik Santralinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu hata ve eksikliklerle dolu. Greenpeace Akdeniz’in, “Kömürü ES Geç” kampanyası kapsamında hazırladığı hava modellemesi raporuna göre ise söz konusu santralin kurulması 3 bin 200 kişinin erken ölümüne neden olacak.Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Eskişehirliler planlanan kömürlü termik santralin “ÇED olumlu” kararının iptal edilmesi için dava açtı. Açılan davada santral projesinin çevre, tarım arazileri ve kültür varlıklarının korunması hakkındaki düzenlemelere aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Eskişehir’de yapımı planlanan termik santralle ilgili hazırlanan ÇED raporunun hatalarla dolu olduğu ortaya çıktı. Greenpeace’in açıkladığı rapora göre; projenin hava kirliliğine katkısını ölçmek için yapılan modelleme çalışmasında yüzde 16 oranında eksik veri kullanıldı. Oysa hava kalitesi modellemesi standartlarına göre, yüzde 10’un üzerinde eksik veri ile çalışılması halinde modelleme geçersiz kabul ediliyor. Projenin, Eskişehir’deki yüksek verimli tarım arazilerine yıkıcı etkisi ise değerlendirmeye alınmamış. Halbuki Alpu Ovası, büyük ova koruma alanı içinde yer alıyor. Bu nedenle tarım dışı amaçla kullanılamaz.  

ZEMİN SIZDIRMA HESAPLAMASI DA YANLIŞ

Projenin maden alanı 1. derece arkeolojik sit alan içinde yer aldığına dikkat çeken Greenpeace raporunda şu ifadeler yer alıyor: “Bu alan içinde Yakakayı Höyük, Kızılcaören Höyük, Danişment Antik Yerleşimi ve Nekroplü mevcut. Alpu Termik Santralinin üreteceği elektrik, EÜAŞ’ın verdiği alım garantisi nedeniyle piyasadaki elektrikten daha pahalıya satılacak.”

“Türkiye’nin daha fazla enerjiye ihtiyacı yok” diyen rapor  Türkiye Elektrik AŞ’nin (TEİAŞ) verilerine ise şöyle yer veriyor: “Türkiye’de yüksek nüfus büyüme tahminlerine göre bile, 2030 yılına kadar 4000 MW-5000 MW fazla elektrik kurulu gücü mevcut. Porsuk Çayı’na deşarj edilecek atık su sorununa ÇED raporunda çözüm sunulmamış.”

35 YILDA 3 BİN 200 ERKEN ÖLÜM YAŞANIR

Santralin ihtiyacı olan soğutma suyunun Gökçekaya Hidroelektrik Santralinden karşılanacağı ifade edilmesine rağmen konuyla ilgili bir fizibilite çalışması yapılmadığını dile getiren Greenpeace  Yer altı sularının ve toprağın kirlenmesine neden olabilecek kül depolama alanındaki zemin sızdırmazlığına ilişkin yapılan hesaplamaların da yanlış olduğunu iddia ediyor. Greenpeace Akdeniz’in hazırladığı “Eskişehir’de kömürlü termik santral tehlikesi” isimli hava modellemesi raporuna da atıf yapılan görüşte; santralin Türkiye için çok büyük bir hava kirliliği kaynağı olacağına ve bölgedeki yerleşim yerleri ile ekosistemler üzerinde büyük sorunlar yaratacağına dikkat çekiliyor.

Kömürlü santralin, artan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı bebek ölümleri de dahil ciddi artış olacağına dikkat çeken rapor, santralin 35 yıl çalışması halinde toplamda 3 bin 200 erken ölüm yaşanacağını bildirdi.

ÇED RAPORU İPTAL EDİLMELİ

Kömür santralinin mahsullere ve toprağa da zarar verebilecek asit yağmurlarına neden olacağını belirten Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Hukuk Danışmanı Deniz Bayram, ihale öncesi ÇED kararının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.  Bayram ,”Eksik ve hatalarla dolu ÇED raporu ile sağlık, tarım ve ekonomik faydayı tehdit eden termik santral projesi kurulamaz. 26 Nisan’da planlanan ihale öncesi kimsenin zarar görmemesi için ÇED kararı iptal edilsin” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Rusya, BMGK'yi olağanüstü toplantıya çağırdı

SONRAKİ HABER

Beyaz Saray: Suriye toplantısından nihai bir karar çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...