Taksim İlkyardım’da can pazarı: Yanmaz denen kaplama çıra gibi yandı

Taksim İlkyardım hastanesinde yangın çıktı. Yangın alarmları çalışmadı. Yangın çıkış kapıları kırılarak açılabildi.

05 Nisan 2018 13:26
Paylaş

Gökhan ÇETİN
İstanbul

Gaziosmanpaşa’da bulunan Taksim İlkyardım Hastanesi’nde can pazarı yaşandı. Henüz nedeni bilinmeyen bir nedenle hastanenin dış kaplaması tutuştu. Yangın kısa sürede tüm hastaneyi sardı. Hastanede yangın alarmları çalışmazken, yangın çıkışlarının kapalı olması nedeniyle sağlıkçılar ve hastalar dışarı kapıları ve camları kırarak çıkabildi. Dış cephenin bir anda yanarak tüm hastaneye yayılması ve diğer eksiklikler “Hastanede uygun malzeme kullanıldı mı? Denetlendi mi?” sorusunu gündeme getirdi. Evrensel’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe hastanelerin deprem, yangın gibi afetlere dayanıklı yapılmasının önemine dikkat çekerek “Hastanelerde kesinlikle yanmaz malzemelerin kullanılması lazım” dedi. SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan ise, 8 ay önce hastanede yaşanan sıkıntıları Kamu Hastaneleri Birlik Başkan Yardımcısına ilettiklerini ancak dikkate alınmadıklarını söyledi.

ALEV ALAN KAPLAMALAR İNSANLARIN ÜZERİNE YAĞDI

Gaziosmanpaşa’da bulunan Taksim İlkyardım Hastanesi’nde akşama doğru yangın çıktı. Hastanenin dış kaplamasında başlayan yangın binanın tüm yüzeyini ve çatısını sardı. Yangın sırasında patlama sesleri duyuldu. Kısa sürede hastaneyi cehenneme çeviren yangın, büyük korku yaşattı. Sağlık emekçileri ve hasta yakınları hastaları dışarı çıkarmak için can hıraş uğraştı. Yangını duyulmasının ardından başka hastanelerde çalışan sağlık emekçileri kendi imkanlarıyla Taksim İlkyardım Hastanesi’ne gelerek hastaların ve hasta yakınlarının yardımına koştu. Hemşireler bebekleri kucaklarında dışarı çıkardı. 

MÜDAHALE VE TAHLİYEDE SORUNLAR YAŞANDI

Bu esnada alevlerle binadan sökülen kaplamalar aşağıda bulunan insanların üstüne yağdı. Hastanenin yerleşim yerlerine çok yakın olması çevrede de paniğe neden oldu. Ancak iki aracın yan yana park edebileceği yollar ve hastaneye acil müdahale için gelen araçların girebileceği düzgün bir girişin bulunmaması; nüdahale ve tahliyede büyük sorunlara yol açtı. Otopark dışında yeterli boş alanın olmaması da yangın söndürme ve kurtarma çalışmalarında büyük zorluğa neden oldu. Pek çok hasta, hastane bahçesinde ve hastane dışındaki yollarda kendilerini alacak bir ambulans bekledi. Kimi hastalar dışarı çıkarılırken; ağlayanlar, etrafta koşuşturanlar ve içeride halen hastaların bulunduğunu söyleyenlerle birlikte insanlar tam bir can pazarı yaşadı. 

HASTANE DAHA ÖNCE DE YANMIŞTI 

Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaat aşamasında da yanmıştı. 2011 yılında hastanenin dış cephe çalışmaları sırasında yangın ancak üç saatlik bir çalışma sonucunda söndürülebilmişti.  O zaman da yangın tartışmalara neden olmuş “Ya içinde insan olsaydı” diye büyük tepki toplamıştı. 

‘YANGIN ÇIKIŞLARI KAPALIYDI, ALARM ÇALIŞMADI’

Yangın alarmları hiçbiri çalışmadığı gibi, ameliyathanedeki yangın çıkışlarının kapalı olduğunu anlatan hasta yakınları, içeride kalanların ancak yangın çıkış kapılarını kırarak çıkabildiğini aktardı. Yoğun bakım ünitesinde bulunan sağlık emekçileri ise camları kırarak kendilerini ve hastaları dışarı çıkardı. Yangının bu kadar çabuk yayılmasına ve alarmların çalışmamasına hasta ve hasta yakınları da tepki gösterdi. DHA’ya konuşan hasta yakınları ise yangın çıktığında 8. katta olduklarını söyleyerek “Alarm çalışmadı. Ağızdan ağıza yangını haber vermek mi olur. Hangi yüzyılda yaşıyoruz. Hastamı zor çıkardım dışarı” diye konuştu. Kimi hastalar da bu kadar büyük bir binada otomatik yangın söndürme sisteminin çalışmamasına anlam veremediklerini söyledi. 

‘HEM İÇİNDE HEM DIŞINDA YANMAZ TUTUŞMAZ MALZEME KULLANILMALI’

Evrensel’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, her yapının önemli olduğunu ancak hastane, okul gibi yapıların çok daha önemli olduğunu söyledi. Mühendislikte konut nitelikli yapıların katsayıları ile hastane, okul gibi benzeri kamu yapılarının önem katsayılarının farklı olduğuna dikkat çeken Gökçe, şöyle devam etti: “Niye farklıdır? Çünkü hastanenin teknik çerçevede güvenli, dayanıklı olması lazım. Depremlerde bırakalım yerle bir olmasını hasar almaması lazım. Her zaman deprem mi olacak? Hayır. Diğer doğal afetler de vardır. Su taşkınları vardır, yangın vardır. Teknolojik afetler vardır. Hastaneler, insan kaynaklı afetlerde de güvenli olmalı. Hastanenin sürekliliğini sağlamak için yangın güvenliğinin olması lazım. Gerek içinde gerek dışında yanmaz, tutuşmaz malzemelerin kullanılması lazım. Hastane binasında hastalar yatıyor. Tedavi var içerisinde. Binanın kendisinden çok daha değerli araç, gereçler makineler var. Aklımıza gelen her çerçevede hastanelerin güvenli olması gerekir.”

İSTANBUL TABİP ODASI GENEL SEKRETERİ: İHMALLER ARAŞTIRILMALI

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç de "Çok kesin bir kaynak olmasa da. Yangının sigara izmaritinin çöp konteynırına atılmasıyla çıktığı iddia ediliyor. Ama daha genel kanı, binanın dış cephesinde kullanılan malzemenin tutuşma özelliği olan bir maddeden olması. Bu yangının sevindirici tarafı herhangi bir ölümün olmaması. Birkaç hasta yoğun dumandan etkilendi. Yoğun bakımdaki bazı hastalar çevre hastanelere nakledilerek tedavi altına alındı. Önemli olan arka planındaki ihmallerin araştırılıp ortaya konulması. Bu tür olayların yeninden yaşanmaması" dedi. 

SES 8 AY ÖNCE UYARMIŞTI

Yangının başlamasından 10 dakika sonra hastaneye geldiğini dile getiren SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan, “Binanın büyük kısmı daha yanmamıştı. 8 ay önce SES Şişli Şube olarak Kamu Hastaneleri Birlik Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu ile görüştük. Dedik ki bu hastanenin elektrik sıkıntısı var, en çok şikayetlerden birisi ha bire elektrikler kesiliyor. Hastanenin asansörlerinin bozuk olduğunu, hastanenin ihtiyacına yanıt vermediğini söyledik ve diğer eksikleri dile getirdik. Bize ‘Yanlış biliyorsunuz’ diye yanıt verdi. Ama en ufak bir ihmal hastalarımızın ve sağlık emekçileri kardeşlerimizin canına mal olacaktı. Bir hastanenin dış cephesi plastikten yapılmamalı. Çok büyük bir ihmaldir. Sağlıkta ihmale yer yoktur. En ufak ihmal ölümlere neden olur diyorduk, bu da örnek oldu” diye konuştu. Aslan, “Sağlıkta Avrupa’yla yaşıyoruz” diyenlerin yaptıkları binalara bakmaları gerektiğini de söyledi.

Hastanede çalışan bir sağlık emekçisi de; "Her şey korkunç ne diyeyim, 2013 yılında biz taşındık bu hastaneye, o günden bugüne idarecilerle papaz olduk hep. Yangın çıkışı kapalı olduğu için, Başka bir arkadaş da defalarca konuşmuştu. Şimdi hemşireler yoğun bakımın camlarını kırıp çıkmışlar, alarmlar çalışmıyor, yangın söndürücüler çalışmamış. İşin en kötüsü dış cephe en kötü yanıcı malzemeden yapılmış" dedi.

VALİ ŞAHİN'DEN HASTANE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne gelerek son durum hakkında bilgi aldı. Vali Şahin, hastane önünde yaptığı açıklamada yangının kısmen kontrol altına alındığını açıkladı. Şahin, "Ciddi bir ölü noktasında bir üzücü haber yok. İnşallah sonuna kadar da olmaz. Arkadaşlarımız şu anda bütün katlara ulaştı ve müdahalesini yapıyor. Bir taraftan da duman tahliyesi yapılıyor. İçeriye duman dolmuş bir taraftan da duman tahliyesi yapılıyor. İçerde arkadaşların verdiği bilgiye göre içeride bir yangın yok. Yangın dış yüzey ve çatıda" dedi. Şahin, yangının çıkış nedenini soran gazetecilere " Daha çok yeni" cevabını verdi.  

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkan yangınla ilgili hastane bahçesinde ikinci kez basın açıklaması yaptı. 

Vali Şahin, "İçerideki hastaların tamamı tahliye edilmiş durumda arkadaşlarımızın bana verdiği ilk bilgilere göre. Yalnız 8. katta yoğun bakımda olan hastalarımız güvenli bir alana alınarak hem itfaiyemizin hem doktorlarımızın kontrolü altında. Şu anda orada tutuluyorlar. Aşağıya inme noktasında eğer karar verilirse, doktorlarımız 'uygundur, indirilebilir' derlerse indirilecektirler. Yoksa şu anda arkadaşlarımın verdiği ilk bilgiye göre orada güvenli bir noktada tutuluyorlar" dedi.

"Dumandan etkilenmişler mi?" şeklindeki bir soruya Şahin, "Dumandan etkilendiklerine dair bir bilgi vermediler ama etkilenmiş olsalardı onu da söylerlerdi bana. Bunlar biliyorsunuz ilk bilgiler. Daha detaylı bilgiler daha sonra sizinle paylaşılacaktır" şeklinde yanıt verdi. . 

YILDIRIM: 32 YOĞUN BAKIM HASTASI BAŞKA HASTANELERE SEVKEDİLDİ

Başbakan Binali Yıldırım da, “Şu an itibariyle durum 32 yoğun bakım hastası başka hastanelere nakledildi. Diğer hastaların nakli de yapılıyor. Olayda herhangi bir etkilenen söz konusu değil. Olay yerine 70 adet ambulans hemen yangın sonrası sevk edilmiş. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Yangının nedeni kontrol altına tamamen altına alındıktan sonra incelenecek. İhmal kusur varsa gereği yapılacak" diye yanıt verdi. 

CANAN KAFTANCIPĞLU HASTALARA MÜDAHALE ETTİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yangının ardından olay yerine geldi. Kendisi doktor olan Kaftancıoğlu, hastaneden çıkarılan hastalara sağlık ekipleri ile birlikte müdahale etti. 

SAĞLIK BAKANI: YANGININ SEBEBİ NEYSE ONUN ÜZERİNE GİDİLECEK

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yangın çıkan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelerek yetkililerden bilgi aldı. Bakan Demircan'a İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal eşlik etti.

Bakan Demircan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, yangın hakkında bilgi verdi. Demircan, "Bu yangın neticesinde bir can kaybı olmadan buradan hastalarımızı hastanemiz dışında en yakın hastanelerimize sevk ederek, bu sorunun üstesinden gelmiş bulunuyoruz. Bütün hastalarımız hastaneden çıkarıldı. En yakın hastanelere sevk edildi. Hastalar hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımız alo 184'ü arayarak hastasının nerede olduğunu öğrenebilir. Burada da bir danışma ofisimiz var" dedi.
Bakan Demircan, "Savcılık tarafından, bizim tarafımızdan, Valilik tarafından her türlü soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yangının sebebi neyse onun üzerine gidilecek. Yangının büyümesinde etken faktörler neyse bunlar araştırılacak.”

(Fotoğraf: Evrensel)
(Fotoğraf: Evrensel)

YANGININ ARDINDAN HASTANE KAPATILDI

İMO: AÇIK BİR SORUN VAR

Gaziosmanpaşa’da bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangının ardından boşaltılan binadaki incelemeler devam ediyor. Polis ekipleri, hastane kapılarına şerit çekerken hastaneye kimse alınmıyor. İtfaiye ekipleri hastanenin dış cephe kaplamasından numune aldı. Bu numuneler daha detaylı incelenmek üzere kriminal polis laboratuvarına gönderildi. Yetkililer olayla yangınla tatmin edici açıklamalar yapmazken, İnsşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada, 2011 yılında da aynı hastanede yangın çıktığına dikkat çekerek “Kısa sürede çıkan iki yangın açık bir sorunun göstergesidir” dedi. 

OFİS KATLARI SIKINTILI

Çalışmalar sürerken Gaziosmanpaşa İtfaiye Grup Amiri Abidin Vişne, içeride daha çok ofis kısımlarında sıkıntı olduğunu anlatarak “Yataklı yerlerde yanma yok. İçeride ciddi bir tahribat yok. Dışarıdaki tahribat çok daha fazla” dedi. “İhmal olup olmadığı araştırmalar sonucunda netleşecek. Şu anda çökme tehlikesi yok” diyen Vişne, “Genel olarak baktığımızda dış cephede kullanılan kaplama malzemelerin yanmaya mukavemetli olması lazım” diye konuştu. 
 

 

İZODER: SİSTEM YANLIŞLIĞI VAR

ISI, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangınla ilgili, “Sistem yanlışlığı var, malzemeler yanıcı. Bunları bile bile böyle bir uygulamanın yapılması büyük talihsizlik” dedi.   

EMEP: SAĞLIK SİSTEMİNİN GERÇEK YÜZÜ

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ise yaptığı açıklamada, Gaziosmanpaşa’da bulunan Taksim İlkyardım Hastanesinde yaşanan can pazarı, hükümetin insana ve insan sağlığına yaklaşımını ve sağlık sisteminin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirtti.  Hastanelerin insan sağlığı açısından güvenliğinin temel önemde olduğuna dikkat çeken Barbaros “Hastane inşaatları taşeronlara verilemez. Taşeron ve yandaş şirketlerle kamu ihalelerini yürüten hükümet; böylece halkın kaynaklarını patronlara aktarmakta, yapılan her iş de kalitesiz, plansız ve insan sağlığı açısından tehlikeli olmaktadır. Taksim İlkyardım Hastanesindeki yangın bunun örneklerinden sadece birisidir” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeye karşı ortak tepki: Yağan yağmuru üreticiye satacaklar

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesinde kadroya geçemeyen işçiler: Suçlu değil işçiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa