05 Nisan 2011 14:26

‘Çağlayan Vadisi SİT alanıdır’

RİZE’nin Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisi’nin SİT Alanı özelliğinin kaldırılması için HES firması tarafından yapılan başvurunun reddi Danıştay tarafından da onaylandı.Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan 700’e yakın HES projesine karşı yöre halkının sürdürdüğü hukuksal mü

‘Çağlayan Vadisi SİT alanıdır’
Paylaş

RİZE’nin Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisi’nin SİT Alanı özelliğinin kaldırılması için HES firması tarafından yapılan başvurunun reddi Danıştay tarafından da onaylandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan 700’e yakın HES projesine karşı yöre halkının sürdürdüğü hukuksal mücadelede ardı ardına olumlu yargı kararları alınmaya devam ediliyor. Son olarak, 1. Derecede Doğal SİT Alanı olarak ilan edilen Fındıklı’nın Çağlayan Vadisi’nin bu özelliğinin kaldırılması için yargıya giden Ayen Enerji firmasının bu talebi, Rize İdare Mahkemesi tarafından reddedilirken, kararı temyize götüren firmaya bir darbe de Danıştaydan geldi. Danıştay, Rize İdare Mahkemesinin kararını onaylayarak, SİT kararının kaldırılması istemini reddetti.

Danıştay kararında, Ayen Enerji firması tarafından Fındıklı’nın Abuçağlayan Deresi üzerinde yapımı planlanan HES projesinin, çevrenin, topografya, bitki örtüsü çeşitliliği, ilginç kompozisyon ve peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri ve mevzuatta anılan konular itibarıyla 1.Derece Doğal SİT Alanı olarak belirlenmesi için gerekli özellikleri taşıdığı ve bu işleme ilişkin hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddedildiğinin anlaşıldığı vurgulandı.

Kararın açıklanmasının ardından, HES’lere karşı önemli bir aşama daha kat ettiklerini kaydeden Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, yaklaşık 5 yıllık mücadele süreci içerisinde Fındıklı’nın Arılı ve Çağlayan Vadileri üzerinde yapımı planlanan toplam 16 projeden hiçbirinde bir kazma dahi vurdurmadıklarına söyledi. Acar, “HES firmaları artık Fındıklı’da hiçbir şey yapamayacaklarını görsünler. Ne Fındıklı da, ne bölgemizin hiçbir vadisinde ve ne de ülkemizin hiçbir deresinde bir gram dahi satılık suyumuz yoktur. Bu güne kadar olduğu gibi bugünden sonra da mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (RİZE)

ÖNCEKİ HABER

Nükleer santrallere karşı insan zinciri

SONRAKİ HABER

Pertek’e bahar geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...