Taşeron karayolu işçileri kadro talebiyle iş bıraktı

Taşeron karayolları işçileri, KHK ile hayata geçirilen taşeron düzenlemesinin kapsamı dışında kaldıkları için iş bıraktı, kadro talep etti.

26 Mart 2018 03:11
Son Güncellenme Tarihi: 26 Mart 2018 15:01
Paylaş

Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan taşeron işçiler, kadro talebiyle ülke genelinde eylem yaptı. Kara yollarında kadro için yapılan 20 bin başvurunun en az 15 bininin reddedildiğini dile getiren işçiler, kimi bölgelerde 1-2 saat iş bırakarak kadro sözünün tutulmasını istedi. Gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren işçiler, “Nasıl her koşulda çalışıyorsak her koşul ve şartta da kadro verilmesini istiyoruz” dedi.

KAYSERİ 6. BÖLGEDE YÜZDE 92 KADRO DIŞI  

Eylem yapılan bölgelerden biri Kayseri 6. Bölge Müdürlüğü oldu. “Kadro herkesin hakkıdır” diyen Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Atila Özmel, şöyle devam etti:
“696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin bir bölümünün kadroya alınması memnuniyet yaratmıştır. Fakat asıl işin parçası olan yol bakım ve onarım hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri ‘anahtar teslim’ gibi üstlenen taşeronların, tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti adı altında çalışan taşeron işçiler, tünellerdeki HGS dahil her türlü asıl işleri yapan işçilerin, kiralık araç sürücülerinin kadroya alınmaması bizlerde hayal kırıklığı yaratmış çalışanları aileleriyle birlikte üzmüştür.”

Kadroya alınmayan işçilerin çokluğuna dikkat çeken Özmel, “Bölgemizde 1179 taşeron arkadaşımız kadro için başvurdu. 147 işçiye kabul 1032 işçiye ret verildi. Bu uygulama işçiler arasında ayrım yapılmasına neden olacaktır. Herkesin kadroya geçmesi için yetkililerin bir an önce adım atmaları gerekir. Bizim talebimiz bu yöndedir” diye konuştu.

HERKES KADRO ALANA KADAR

Hükümet yetkililerini “Türkiye’de taşeron işçi kalmayacak” dedikleri için de alkışladıklarını hatırlatan Özmel, “İlk başta açıklandığı gibi ihalesine bakmadan amasız, fakatsız tüm taşeron işçilerin kadroya alınmasını istiyoruz. Hükümetin yaptığı açıklama bizi sevindiren ve bu alanda devrim denilebilecek bir açıklama oldu. Çalışma Bakanı ‘Taşeronu bitirdik, kadro almayan kalmadı’ diyor ama biz neden burada açıklama yapıyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğünde 20 bin başvuru 5 bin kabul 15 bin ret var. Yeni bir KHK ile bu durumun düzeleceğini düşünüyoruz. Yanlışın neresinden dönülse kârdır.”

İlerleyen süreçte neler yapılacağını sorduğumuz Özmel, “Yol-İş Sendikası mücadele konusunda idmanlıdır. Dolayısıyla biz hemen pes etmeyiz. Nisanda her şey bitmiş olmayacak, mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

KADRO TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR!

Açıklamanın ardından kadroya alınmayan Kiralık Araç Şoförü Seyit, “Cumhurbaşkanımız altüst yok diyordu. Sonuca baktığımızda kadroya alınmayanlar olarak bizleri üzmüştür. Yıllardır burada çalışıyorum. Evde herkes üzgün, kadroya bir umut geçersin diye bekliyorlar. Yetkililere çağrımız herkesin kadroya geçirilmesidir” dedi.

Kadro dışı kalan başka bir kiralık araç şoförü işçi ise şunları söyledi:
“Psikolojik olarak kötü durumdayız. Kadroya alınmayan mağdur işçiler arasındayım. Yetkililerin verdiği sözü tutmasını istiyorum. Ailemizin de rahat bir nefes almasını istiyoruz.”

Yıllardır bu kuruma hizmet verdiğini söyleyen kadroya alınmayan başka bir kiralık araç şoförü ise “Gece gündüz demeden çalışan işçileriz. Mesai ve mesai dışında da her koşulda çalışıyorsak her koşulda da ve şartta kadro verilmesini istiyoruz” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)


‘KARLA MÜCADELENİN, YOL BAKIMININ ANAHTAR TESLİMLE NE İLGİSİ VAR’

Karayolları işçileri Yol-İş Sendikasının aldığı karar gereği Ankara’da da iş bıraktı. Akıncılar Karayolları Müdürlüğünde bir araya gelen işçiler, asıl işi yapmalarına rağmen kadro dışı kalmalarına tepki gösterdi. İşçiler adına açıklamayı yapan Şaban Çekil, karayollarında asıl işin bir parçası olan yol, bakım, onarım, karla mücadele gibi süreklilik arz eden işlerde “anahtar teslimi” olarak üstlenen taşeron işçilerin KHK’de kapsam dışı bırakılmalarının kendilerini üzdüğünü belirtti.

Çekil, Karayolları Genel Müdürlüğünde asıl işin bir parçası olan anahtar teslimi işlerde taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilmesini, il özel idarelerinde taşeron yanında çalışan işçilerin doğrudan kadroya alınmalarını, belediye ve il özel idarelerinde kısmi süreli olarak 5 ay 29 gün çalışan işçilerin çalışma sürelerinin 4 ay uzatılmasını talep ettiklerini vurguladı. Çekil, Cumhurbaşkanı ve Hükümetten taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yapan bu düzenlemenin değiştirilerek, tüm taşeron işçilerin kapsama alınarak kadroya kavuşmalarını beklediklerini ifade etti.

SANDIKTA GÖRÜŞÜRÜZ

Açıklamanın ardından Evrensel’e konuşan bir genç işçi, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu dönemde, hükümetin asıl işin yanında yardımcı işe de kadro verileceğini söylediğini ancak bugün asıl işi yapanların da kadroya alınmadığını söyledi. Yüzde 70 kotasına takıldıkları için kadro alamadıklarını dile getiren genç işçi, “Bu iş niye böyle oldu?” diye sordu. Davutoğlu’nun seçim beyannamesinde kadro vaadini duydukları için AKP’ye oy verdiklerini ancak 2-3 sene sonra bu sözün unutulduğunu dile getiren işçi, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek “Sandıkta da görüşürüz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL’DA DA KADRO TALEP ETTİLER

Karayolları işçileri Yol-İş Sendikasının aldığı karar gereği İstanbul’da da iş bıraktı. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Hasdal Merkez İş Yeri ve Merkez Atölye’de çalışan işçiler, 696 ile KHK kararıyla işe alınmayan işçilerin kapsama alınması için 1 saatlik iş durdurdu.

Merkez İşyeri 1. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan Merkez İşyeri  Baştemsilcisi Naci Göçer şunları söyledi:
“Bizler Karayolları Genel Müdürlüğünde muvazaalı, yani kanuna karşı hileli olarak asıl işin bir parçası olan sözde yapım ihalesi adı altında asfalt şantiyelerinde taşeronda çalışanlar, kalorifer ihalelerinde çalışan arkadaşlarımızın, kiralık araçlarda çalışan arkadaşlarımızın kurumlarında kadrolarına geçirilmesini, il özel idarelerinde taşeron yanında çalışan işçilerin şirket marifetiyle değil, doğrudan kadroya alınmalarını, belediye ve il özel idarelerinde kısmi süreli olarak 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılmasını talep ediyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)


1 MAYIS’IN GÜNDEMİ KADRO OLACAK

İzmir’de de karayolu işçileri kadro talebiyle eylemler yaparken bu eylemlerin bir merkezi de Karayolları 2. Şube Müdürlüğü oldu. Sendika, Ege Bölgesi’nin genelinden getirdiği işçi temsilcileri ile kadro talebini yineledi.

Türk-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım’ın yanı sıra Tez Koop-İş, Basın-İş, Tes-İş ve TEKSİF sendikalarının temsilcilerinin de destek verdiği eylemde “Direne direne kazanacağız” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı.

Şube Genel Sekreteri Sadık Yıs, karayollarında, tünel hizmetlerinde, köylere hizmet götürme birliklerinde çalışan taşeron işçilerle ve il özel idarelerde çalışan mevsimlik işçilerin kadroya alınmamasının işçilerde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı ve hükümete  çağrı yapan Yıs, ayrım yapan ve adil olmayan kadro düzenlenmesinin değiştirilmesini istedi.

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ise “Bazı sarı sendikalar bu süreci fırsata çevirerek sizleri kandırmaya çalışıyor. Buna da müsaade etmeyeceğiz. 1 Mayıs da yaklaşıyor. İzmir’de diğer kitle örgütleri ile birlikte kutlayacağız. 1 Mayıs’ın ana gündemi bu olacak ve alanlarda haykıracağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


SAFRANBOLU’DA EYLEM YAPILDI

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Karayolları 153’üncü Şube Şefliğinde çalışan 50 taşeron işçi de kadroya alınmalarını talep etti.

Karayolları Safranbolu 153’üncü Şube Şefliği bahçesinde toplanan işçiler adına Yol-İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Harun Topçakıl, basına açıklama yaptı. Topçakıl, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında taşeronların çalıştırdığı işçilerin bir bölümünün kadroya alınmasının memnuniyet yarattığını söyledi.

Topçakıl, söz konusu kararname ile kara yollarında asıl işin bir parçası olan yol bakım ve onarım hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri ‘anahtar teslimi’ olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamasının ise kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Topçakıl işçilerin kadrolarını kavuşmayı umut ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Belediyelerde ve il özel idarelerinde kısmi süreli olarak 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılmasını talep ediyoruz.” (KARABÜK)


ÇALIŞANLARI DA AİLELERİNİ DE ÜZDÜ

Sivas’ta Karayolları 16’ncı Bölge Müdürlüğü bünyesinde kadro alamayan işçiler eylem yaptı. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 100 işçi adına konuşan Türk-İş İl Temsilcisi Zeki Ekici, “Köylere hizmet götürme birliklerinde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılması, il özel idaresinde, belediyelerde, TÜDEMSAŞ’ta Beton Travers’te TCDD’de hava meydanlarında, Telekom’da, PTT’de, hastanelerin yemekhanelerinde, velhasıl KİT’lerde aynı şartlarda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmaması bizlerde hayal kırıklığı yaratmış, çalışanları aileleri ile birlikte üzmüştür” dedi. (SİVAS)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın 'Sincar operasyonu’ iddiasına yalanlama

SONRAKİ HABER

'Aleviler baskıya ve inkara boyun eğmeyecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...