22 Mart 2018 10:56

1 ayda iki kez gözaltına alındı, ajanlık dayatıldı

İHD İstanbul Şubesi’nde 1 ayda iki kez gözaltına alınıp işkence, ajanlık dayatması ve tehditlere maruz bırakılan Hicran Kaya için açıklama yapıldı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde, 1 ay içerisinde iki kez gözaltına alınıp işkence, ajanlık dayatması ve tehditlere maruz bırakılan Hicran Kaya’nın durumuna ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Kaya’nın avukatı Burcu Gül, hiçbir somut delil olmaksızın ikinci kez gözaltına alınan müvekkiline psikolojik işkence uygulandığını ifade etti. 

İHD İstanbul Şubesi’de gerçekleşen basın açıklamasına, gözaltında ajanlık dayatması ve işkenceye maruz bırakılan Kaya’nın ablası Bahar Kaya, avukatı Burcu Gül ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri katıldı. 

Son dönemde gözaltına alma olaylarında artış ve ajanlık dayatması gibi durumlarla sıklıkla karşılaşmaya başladıklarını anlatan Yoleri, bu sürece kötü muamele ve işkenceni de eşlik ettiğini belirtti. 20 yaşındaki Hicran Kaya’nın 1 ay içerisinde ikinci kez gözaltına alındığını, ajanlık dayatması sonucunda 8 gün sonra emniyetten serbest bırakıldığını anlatan Yoleri, “Polis, kendisiyle işbirliği yapmayan kişileri cezalandırma yoluna gidiyor. Sadece basit bir gözaltı değil kişileri işbirliği ve ajanlığa zorlamanın devam ettiği süreci yaşıyoruz” dedi. Yoleri, gözaltında işkence ve ajanlık dayatmasına karşı kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. 

‘POLİS SİSTEMATİK SUÇ İŞLİYOR’

Kaya’nın avukatı Burcu Gül de, müvekkilinin 13 Mart’ı 14 Mart’a bağlayan gece TEM polisleri tarafından evi basılmak suretiyle ikinci kez gözaltına alındığını söyledi. Kaya’nın ilk gözaltının, 15 Şubat’ta eylem yapacağı gerekçesiyle 13 Şubat’ta yapıldığını söyleyen Gül, “İlk gözaltında hiçbir somut gerekçe olmadan 8 gün gözaltında tutuldu. 8 gün içinde müvekkileme mülakat adı altında yukarı çıkarılıp ajanlık teklif edilmiştir. ‘Gel bize yardım et, biz senin hayatını değiştiririz, kabul etmesen biz seni bıraksak da 2 hafta sonra tekrar alırız, bunun sonu yok’ şeklinde ifadeler kullanmışlar. Dedikleri gibi iki hafta sonra bu kez 14 Mart’ta tekrar gözaltına alındı müvekkilem. Şu an hala gözaltında. Dosyada gizlilik kararı var. Müvekkilem yine aynı şekilde yukarı çıkarılarak ‘biz seni alacağız dedik işte buradasın, bize yardım etmeyi dene hayatın çok güzel olacak’ şeklinde günde 2-3 defa psikolojik işkenceye maruz bırakılıyor. Bir suç varsa kişi cezalandırılır ama devletin polisi burada kişileri ajanlık ve muhbirliğe zorlayarak, hukuka aykırı sorgu yaparak sistematik suç işlemektedir. Bu durum gittikçe yaygınlaşmaktadır.  Kişilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü devlet bunların önene geçmek zorundadır” dedi. 

Kaya’nın durumu ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Gül, “Kaya, serbest kalsa yine ‘istihbari belge’ denilip gözaltına alınabilir ve bunu yaşayan ilk müvekkil değil. Mülakat durumu savcılık makamınca ‘Emniyette soru da mı sorulmasın’ denilerek meşrulaştırılmakta” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da binlerce kamu emekçisi greve çıktı

SONRAKİ HABER

Hindistan’da Uber şoförleri greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...